психолог онлайн

Когнітивно-поведінкова терапія

11.03.2024
Когнітивно-поведінкова терапія

Сучасна психологічна практика, налічує багато різноманітних методів та процедур для виявлення, лікування та профілактики психічних захворювань. Проте серед цієї різноманітності підходів Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) вирізняється своєю систематичністю, науковою обґрунтованістю та практичною ефективністю.

У цій статті ми з вами розглянемо, що таке когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), для кого вона може бути корисною, а також дізнаємось про основні техніки, які використовує КПТ психотерапевт.

Що таке когнітивно-поведінкова терапія?

Метод КПТ, був винайдений в 1960-х роках американським психологом Аароном Беком як відповідь на психоаналітичні підходи до лікування психічних розладів. Цей метод відразу став революційним у психотерапевтичній практиці, адже міг запропонувати конкретні техніки для роботи з патологічними думками та поведінкою.

Отже когнітивно-поведінкова терапія це ефективний та широко використовуваний метод психотерапії, спрямований на зміну поглядів, переконань та поведінки людини. Цей підхід базується на ідеї взаємозв'язку між нашими думками, почуттями та діями, а також на твердженні, що зміни в одному з цих аспектів можуть призвести до покращення психічного стану.

Техніки КПТ терапії

Когнітивно-поведінкова терапія містить широкий спектр методів і стратегій, спрямованих на зміну негативних думок і поведінки людини. Нижче наведемо деякі з основних технік, які використовуються в цій формі терапії:

  1. Ідентифікація та зміна деструктивних думок: Пацієнти вчаться розпізнавати й аналізувати свої думки, виявляти та переоцінювати негативні переконання, а потім замінювати їх більш здоровими та реалістичними.
  2. Поведінкова активація: Ця техніка включає в себе поступове повернення до активностей, які приносять задоволення, навіть якщо на даний момент вони здаються неприємними або важкими.
  3. Експозиція і десенсибілізація: Для лікування фобій і тривожних розладів пацієнт поступово і систематично піддається страшним ситуаціям або об'єктам з метою подолання страху.
  4. Навчання навичкам релаксації: Пацієнти вивчають і практикують різні техніки релаксації, як-от глибоке дихання, медитація і прогресивна м'язова релаксація, щоб впоратися зі стресом і тривогою.
  5. Робота з цілепокладанням: Пацієнти вчаться формулювати конкретні та досяжні цілі, а також розробляти плани дій для їх досягнення.

Для кожного конкретного випадку підбирається своя техніка, психолог враховує індивідуальні особливості та контекстуальні фактори пацієнта адже це є вкрай важливими при використанні цього підходу. Також  успішність терапії може напряму залежати від мотивації пацієнта та якості його взаємодії з терапевтом.

Кому допоможе когнітивно-поведінкова терапія?

Отже хто такий психолог КПТ та як він допомагає пацієнтам у лікуванні психічних захворювань.

Оскільки основний принцип КПТ полягає в розумінні взаємозв'язку між почуттями, думками та поведінкою людини. КПТ психотерапевт допомагає пацієнтам розпізнати та змінити негативні думки та переконання, які призводять до поганого самопочуття та поведінки.

В сучасній психології, КПТ терапія широко використовується психологами та психотерапевтами по всьому світу, адже має наукову обґрунтованість та є досить дієвою при лікуванні таких розповсюджених психічних станів як:

  • - Тривожні розлади: часто КПТ обирають при лікуванні панічних розладів, генералізованого тривожного розладу, простої та соціальної фобії, а також обсесивно-компульсивних розладів.
  • - Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР): КПТ терапія допомагає в лікування кошмарів, дратівливості та напруженості, провини та відчуття ізоляції, а також уникання.
  • - Депресія: метод КПТ допомагає при тривозі, проблемах зі сном, нестачею енергії, зниженню концентрації та проблемах із пам’яттю.
  • - Розлад харчової поведінки (РХП): використання методу КПТ має спеціальні техніки які допомагають лікувати анорексію та булімію.
  • - Залежності: використання КПТ дає ефективні результати при лікуванні залежних до вживання психоактивних речовин, ігрової залежності та багатьох інших форм залежної та спів залежної поведінки.

Загалом, методи, когнітивно-поведінкової терапії вважаються корисним та дієвим інструментом, що демонструє свою ефективність у сприянні позитивним змінам у мисленні, емоціях та поведінці пацієнтів. Вона сприяє підвищенню їхнього психічного благополуччя та самореалізації.