психолог онлайн

Чим я хочу займатися? Куди рухатись у житті?

14.11.2023
Чим я хочу займатися? Куди рухатись у житті?

Здавалося б, як можна не знати чого хочеш. Насправді ж, знайти відповіді на подібні питання буває складно.

Нерозуміння власних бажань може розповсюджуватись на будь-яку сферу життя. Можливо, вам складно вибрати між роботою на себе та стабільністю у компанії. Планування відпустки приносить негативні відчуття через нерозуміння того, який тип відпочинку обрати. Стосунки з партнером зайшли у глухий кут, ви хотіли б щось змінити, але не знаєте, що саме.

Поради, якими поділився психолог HoldYou, допоможуть знайти своє призначення.

Зазирнути в дитинство

Пригадайте, якою дитиною ви були, що подобалось робити до того, як тягар суспільної думки почав на вас впливати. Часто саме в дитинстві приховуються справжні бажання. Там можна знайти перші крихти вашого призначення.

Можливо, ви вигадували ігри, де маєте свій бізнес, отримуєте гроші за продажі товарів і спілкуєтесь із клієнтами? Або ви були неперевершеною актрисою на сцені, якій аплодували та дарували квіти? Які дії в дитинстві приносили вам найбільше задоволення? Добре проаналізувавши спогади ви знайдете підказки. Наприклад, згадавши свою улюблену гру, можна дійти висновку, чому вас так спокушає робота на себе. Адже ще з дитинства вам подобалось будувати бізнес і втілювати ідеї. Якщо не можете пригадати якою дитиною були, зателефонуйте родичам і попросіть розказати про вас.

Заздрість — ваш путівник

Відверто запитайте себе, чому ви заздрите. Що в цій людині такого особливого, чого немає у вас? Насправді почуття заздрості — це класна можливість побачити свій нерозкритий потенціал. Наприклад, модель заздрості буває такою: «Круто, ця людина змогла досягти неймовірного успіху. Значить і я так зможу!»

Заздрість може стати натхненням для майбутніх можливостей. Головне не дозволити цьому відчуттю зруйнувати впевненість у собі. Наприклад, ви переглядаєте соціальні мережі колеги, бачите його успіх, вас вмить переповнює відчуття безпорадності, бо здається ви ніколи так не зможете. Спробуйте наступного разу простежити це відчуття та перетворити його на ресурс. Якщо колега досяг цього, то й ви зможете.

Також заздрість вказує на те, що ви хотіли б отримати, але боїтесь. Отже, не варто від неї бігти, краще подумайте, яка трансформація вам допоможе.

Не брешіть собі

Чесність — одна з найголовніших умов розуміння себе та своїх бажань. 

Слідкуйте за своїм повсякденним життям. Які дії повторюються день у день, але не приносять насолоди, тільки забирають сили? Насправді може статись, що ваше життя переповнене автоматичними діями, за якими приховуються справжні «хочу».

Ваш графік може передбачати купу справ, але які з них насправді приносять користь і задоволення? Чи не відволікають вони вас від дійсно важливих речей?

Слідкуйте за своїм життям, усвідомлюйте кожну дію. Можете вести щоденник, де щодня записуватимете зроблені справи. Це дасть розуміння тих схем, які повторюються весь час.

Вплив оточення

Іноді можна почути власний голос бажань, але він змивається хвилею осудження присутніх у житті людей.

Як можна проміняти стабільну роботу в компанії на власний проєкт? Тобто ти хочеш змінити професію? То й що, що не відчуваєш себе щасливою з партнером, він же стільки для тебе робить? 

Після такого власні бажання ховаються десь у глибині душі, боячись проникнути назовні.

Потрібно дуже обережно підходити до вибору людини, з якою ви плануєте обговорити свої цілі. Адже це може збити зі шляху. Нормально, що не всі будуть підтримувати ваші ідеї, але тільки ви можете по-справжньому почути себе. Що говорить голос серця? Довіртеся йому. Із цим може допомогти психотерапія онлайн.

Чесність із собою, вміння почути внутрішній голос, довіряти собі, всупереч думкам і поглядам оточення — все це наближає до усвідомлення власних бажань. Почуття заздрості може вказати на омріяний шлях, надихнути на нові вчинки. Дитинство приховує відповіді на багато запитань, головне — вміти їх розпізнати. Навіть у найскладніші моменти, коли, здавалося б, всі «хочу» зникли з життя — є вихід. Просто ваші бажання чекають, щоб їх побачили, дали свободу проявитись. Розпочинайте шлях до них просто зараз!

Якщо не знаєте, як знайти себе та зрозуміти істинні бажання, може бути корисною допомога психолога онлайн. Спеціаліст підкаже, в якому напрямку рухатись, з чого почати пошук призначення.