психолог онлайн

5 мов кохання

14.11.2023
5 мов кохання

У 1995 році було опубліковано роботу доктора Гері Чепмена “П'ять мов кохання” і вона досі не втрачає своєї актуальності. Її активно обговорюють і в академічних, і в міжлюдських колах – і зовсім не дарма. Чепмен глибоко та цікаво проаналізував принципи роботи “механізмів любові”. Ці знання є дуже корисними і в романтичних стосунках, і в родинних та навіть кар’єрних. Психологи погоджуються, що дослідження зібрані протягом останніх 30 років показують користь практичного застосування знань про мову кохання свою та партнерів. Тому в цій статті детально поговоримо про різні мови кохання та наведемо яскраві приклади з фільмів, для наочності. 

То які мови кохання існують та чим характеризуються?

Подарунки

Чепмен наголошує на тому, що наші первинні та вторинні мови любові відображають не лише те, як ми проявляємо любов, а й те, як ми її приймаємо та розуміємо для себе. Ця перша мова кохання – подарунки – своєю назвою пояснює що основним способом дарувати любов є подарунки для тих людей, до яких ми хочемо її проявити. Також люди, у яких первинною є ця мова кохання, відчувають прихильність іншої людини до себе через її подарунки. Таким чином обмін подарунками стає певним методом позитивного визнання одне одного, емоційною вигодою та підтвердженням важливості людини. 


Яскравим прикладом людини, що володіє цією мовою кохання є Тед Мосбі з серіалу “Як я зустрів вашу маму”. Він – безнадійний романтик, для якого дарувати подарунки означає проявляти свої почуття. Це той хлопець, що вкрав французький синій ріг на своєму першому побаченні з Робін, лише тому, що він їй сподобався. А момент, коли він подарував його їй – зізнання у коханні, без слів.


Якісний час разом

Психологія цієї мови кохання робить наголос саме на слові “якісний”. Мова йде не про спільний перегляд фільму, а про час, коли вся ваша увага звернена на іншу людину, коли ви розмовляєте та дивитесь одне на одного, зазираєте глибоко в серце одне одного. Якісний час разом – це приділяти комусь свою нерозділену увагу. Для людей, що володіють цією мовою кохання дуже важливо проявляти її та отримувати у відповідь таку ж уважність до себе.


Напевно найкращим прикладом з фільму є відносини Джека та Роуз з “Титаніку”. Хоч їх стосунки були дуже короткими, вони змогли запалити любов одне в одному приділяючи максимум уваги та інтересу одне одному. Багато хто припускає, що в майбутньому їх стосунки не були би такими ідеальними через соціальну нерівність та побутові проблеми, але зрештою, їх вміння приділяти партнеру нероздільну увагу та схильність до однієї й тієї ж мови кохання могло би стати підґрунтям для щасливого майбутнього.


Фізичний дотик

Здається очевидним, що фізичний дотик – одна з мов кохання. Але психологія цієї форми віддачі та прийняття любові значно глибша, ніж ви уявляєте. Дотик – перша мова, якою ми спілкуємося в дитинстві й він стає вирішальним в багатьох процесах формування особистості. Дослідження показують, що більшість дітей, які не отримували з народження достатню кількість дотиків – мають значно вищу схильність до емоційних, поведінкових, соціальних та психологічних проблем. Інші дослідження показують, що люди, які знаходяться довгий час без тактильного контакту – почуваються більш нещасними. Зокрема опитування стосувалось будинків престарілих, людей в тривалій ізоляції через хвороби та людей в тюрмах. Будь-який фізичний дотик допомагає людині відчути свою значимість та “реальність” контакту. Згадайте відчуття близькості, яке з'являється до людини, яка в процесі розмови торкається до вас, коли це доречно. 


Прикладом “власниці” цієї мови кохання є Моллі Візлі, мама Рона Візлі. Вона завжди готова обійняти, торкнутись та навіть поцілувати в обидві щоки. Такий контакт для Гаррі Поттера, сироти, який ніколи не відчував подібної любові в домі своїх опікунів, є дуже важливим. Саме цей тактильний прояв допомагає йому відчути себе “як вдома”, де тебе люблять та обіймають. 


Слова-афірмації

Ця мова любові про те, щоб говорити іншим людям хороші речі. Це не лише озвучування власних почуттів, а й слова підтримки, компліменти, словесний прояв віри в людину чи захоплення нею, вдячність. Для власників цієї мови кохання дуже важливо озвучувати свою любов та заохочення, а ще – чути їх на свою адресу. Саме так вони знають, що їх люблять. Окрім прояву любові позитивні слова також впливають на роботу мозку людини. Використання таких ствердних слів, як «любов», «мир» і «добро»,призводять до покращення когнітивних міркувань. Коли ми вимовляємо чи чуємо позитивні слова частіше, ніж негативні, мозок активує мотиваційні центри, заохочуючи нас частіше робити позитивні дії.


Як приклад візьмемо Елізабет Беннет з “Гордість та упередження”. Якщо ви пам'ятаєте екранізацію 2005 року, можна прослідкувати що саме погані слова Дарсі змусили головну героїню страждати. Адже для людини, чия первинна мова кохання – слова, негативні фрази є протилежністю до прихильності. В той час інший персонаж, Вікхем, зачаровує Елізабет своїми лестощами.


Лорелай Гілмор із «Дівчат Гілмор» — ще один персонаж, який виявляє любов за допомогою схвальних слів. Якщо ви знайомі з серіалом, ви знаєте, що дует матері та дочки багато розмовляє, але саме Лорелай найбільше демонструє свою прихильність словами. У неї завжди є чим підбадьорити, коли у її доньки Рорі поганий день. Вона має купу жартів, хороших слів, якими завжди готова “любити” інших.


Вчинки-служба

Чепмен описує цю мову кохання, як “робити щось для людини, що ви знаєте, що вона хотіла би щоб ви зробили”. Це може стосуватись підготовки подорожі, взяття відповідальності за щось, приготування тепленького чаю або прання одягу для коханої перед важливою подією. Люди, яким притаманна ця мова любові, проявляють її в дрібницях й відчувають те тепле, нечітке відчуття задоволення від самовідданого вчинку.


Прикладом з кіновсесвіту є Герміона Грейнджер, геніальна чарівниця з “Гаррі Поттера”. Якщо ви дивилися ці фільми, то, мабуть, пам’ятаєте, що дружба Герміони з Роном Візлі та Гаррі Поттером починається, коли вони рятують її від троля. Герміона сприймає цей вчинок як знак справжньої дружби, і з цього моменту тріо починає триматися разом. Більше того, Герміона часто робить продумані речі для своїх друзів. Це її спосіб показати, що вона піклується та цінує їхню відданість. Вона вкладає свій час і навички, щоб піклуватися про інших, від стрижки Гаррі до виходу з Гоґвортсу, щоб допомогти йому полювати на горокракси.


Попри те, що мови кохання чітко розділені на 5 категорій, кожній людині можуть бути притаманні декілька з них, або навіть всі. Але при цьому лише кілька будуть головними. Дуже важливо знати свою мову кохання, щоб розуміти себе краще, чіткіше пояснювати свої потреби людям навколо та примножувати відчуття любові до себе, оточуючих та світу загалом.