психолог онлайн

Як розвинений емоційний інтелект нейтралізує токсичні стосунки

19.01.2024
Як розвинений емоційний інтелект нейтралізує токсичні стосунки

У статті разом із Анною Філатовою розглянемо взаємозв’язок понять “емоційний інтелект” та “токсичні стосунки”, а також надамо практичну техніку конструктивного виходу з руйнівних стосунків.

Емоційний інтелект

Спочатку розкриємо ці поняття окремо.

Емоційний інтелект - це сукупність навичок, пов'язаних із розумінням, управлінням, вираженням власних емоцій та коректним тлумаченням емоцій інших людей.  Він  вважається запорукою успіху у соціальному середовищі (родичі, друзі, колеги, партнери). Складається із таких компонентів::

1. Самосприйняття - як здатність тлумачити й визнавати причини емоцій та їх подальший вплив на поведінку. 

2. Саморегуляція - як можливість ефективного управління власними емоціями, включно із здатністю контролювати стрес, уникати імпульсивних реакцій та адекватно виражати емоції.

3. Мотивація - як ознака спроможності досягати цілей, навіть за наявності труднощів.

4. Соціальна компетентність - як можливість розуміти емоції інших людей, ефективно взаємодіяти в соціумі та проявляти емпатію. 

5. Навички міжособистісних відносин - як здатність будувати позитивні взаємини та налагоджувати співпрацю.

Розвинений емоційний інтелект має такі переваги:
- покращує якість взаємин та яскравість життя;
- підвищує ефективність управління власними емоційними реакціями;
- сприяє просуванню особистих та професійних цілей.

Токсичні відносини

Токсичні відносини - це шкідливі відносини, які негативно впливають на фізичне та/чи емоційне благополуччя хоча б однієї зі сторін. 

Ознаки токсичних відносин: 

1. Надмірний контроль. Прояв: контроль життя, критика бажань, рішень та дій, бажання бути центральною фігурою, нехтування вашими кордонами.

2. Маніпуляції. Прояв: хитрощі, спотворення фактів на свою користь, свідоме замовчування, напускна таємничість 

3. Знецінення. Прояв: підрив вашої віри в себе - коментарями, зневірою, відмовлянням від починань, відсутність емпатії у важкі часи.

4. Часті конфлікти. Прояв: регулярні суперечки по колу та без побудови конструктивних фінальних рішень.

5. Емоційне та фізичне знущання. Прояв: відсутність поваги та вираження емоційної агресії, лайки, ляпаси, штовхання.

6. Ізоляція. Прояв: намагання ізолювати вас від родини, друзів або інших підтримуючих зв'язків з метою зосередження уваги на собі.

Після розпізнавання ознак токсичних відносин слід зробити все можливе для їх уникнення або вирішення. Так як стартовою компонентою емоційного інтелекту є здатність до самосприйняття та саморегуляції, то важливо спочатку опанувати себе, з'ясувати, що відбувається, замість первинного імпульсу відреагувати, щоб не дати себе образити.

Як розвинений емоційний інтелект допоможе у токсичних стосунках?

Розвинений емоційний інтелект може грати ключову роль в нейтралізації токсичних стосунків, надаючи людині навички та здатність ефективно взаємодіяти з іншими. 

Психотерапевтична техніка

В цьому допоможе техніка “Детокс”. Її призначення - будувати прозорі комунікації через “Я-висловлювання” задля розуміння власних емоцій та запропонувати вирішення ситуації замість отримання нападів.

Алгоритм техніки має такі 4 кроки:

img
  1. Опис ситуації: має базуватись на фактах, бути безпристрасним, без домислювання та інтерпретацій.
  2. Що я відчуваю: з обов'язковим акцентом тільки на себе, висловлюватись від свого “Я”.
  3. Пропозиція вирішення: має відображати ваше бачення, яке подальше розгортання подій вас влаштує.
  4. Спільна згода сторін: тут ви маєте отримати підтвердження, що вас почули, щоб у разі схожої ситуації ви апелювали цією домовленістю.

Приклад ситуації

Розберемо на прикладі ситуації. Ваша мама прийшла в оселю, де ви живете та власноруч переставила вашу мікрохвильовку на інше місце, при цьому, вашої згоди на це не було.

Як має відбуватися комунікація за алгоритмом “Детокс”?

1) Мамо, я бачу, що ти переставила мікрохвильовку на інше місце.
2) Я засмутилась, що ти не запитала мене.
3) Я розумію, що мені так незручно користуватись, тому я переставила прилад назад.  Надалі пропоную проговорювати зміни спочатку зі мною.
4) Ти згодна?

Якщо ви відчуваєте, що ви впізнали наявність більше 2-х ознак токсичних відносин, важливо отримати підтримку під час сесій з психологом, де можна потренуватися казати “ні” токсичному впливу та закріпити надану техніку на практиці.