психолог онлайн

Повернутися до роботи після свят: відпусти вихідні

14.11.2023
Повернутися до роботи після свят: відпусти вихідні

От тільки був Новий Рік, ви дружно колективом зустрічали Діда Мороза і раптово настав перший робочий день. Здається, стіл і месенджер валяться під купою завдань, незавершених справ та нових проектів. Як же все встигнути з максимальною користю для себе?

Декілька корисних порад від психологів, як повернутися в режим після свят:

Не змушуйте себе робити всю накопичену роботу за один день.

Велика спокуса сісти і все за один мах розрулити, але цього робити не потрібно, та й навряд все швидко вдасться. Комфортніше пріоритизувати завдання, визначити послідовність повернення до них. Не чекайте від себе високого рівня продуктивності одразу.

Повертайтесь у режим поступово.

Якщо ви звикли ходити до тренажерної зали, займатися співом та англійською мовою, а також не забувати працювати, то краще повертатися до звичного режиму поетапно. Спершу додавши тренування та прогулянки, потім повернутися до англійської тощо. Відновлювати режим – не просто, але ваше тіло скаже вам спасибі.

Не забувайте про сон та відпочинок.

Режим активностей так само важливий, як і режим відпочинку. Уві сні організм відновлюється, що необхідно - запам'ятовується і відкладається, тимчасова пам'ять очищається. Екологія сну – корисна і важлива річ завжди.

Виконуйте новорічні обіцянки поетапно.

Якщо ви пишите плани на рік, то добре б їх виконувати. Не намагайтеся зробити все відразу: навчитися готувати суші, з'їздити до Іспанії та купити нову машину.

Чи можна повернутись до роботи без стресу?

У будь-якому разі повернення до роботи - це стрес. Але ми можемо ще перед святами, відпусткою полегшити собі це завдання у майбутньому.

По-перше, постарайтеся виконати всю заплановану роботу до дня Х. Адже після повернення до своїх обов'язків на вас потім може впасти дуже багато завдань.

По-друге, спробуйте скласти план на тиждень після тривалого відпочинку. Врахуйте всі справи, що потрібно наздогнати за час відсутності, і тоді продумайте те, з чого почнете роботу далі. В останній день вихідних подивіться як справи у компанії або попросіть менеджера ввести вас у курс справ.

Повернення до роботи після відпочинку – це процес, а не одноразова дія. Дайте собі час повернуться до колишньої продуктивності і не чекайте від себе багато одразу.