психолог онлайн

Сімейна психотерапія: консультування пар

14.11.2023
Сімейна психотерапія: консультування пар

Консультування в парі — це крок, на який буває складно наважитись. Проте ефективність спільної терапії значно вища за індивідуальну. Чому так — розповідають психологи сервісу HoldYou. 

Сімейна терапія: коли потрібна консультація психотерапевта

Проблеми в стосунках – великі чи маленькі – бувають в кожній родині. Вигнати за поріг терпіння може будь-що: чергове слово, ще один «не такий» погляд, несуттєва дрібниця, носок, який вкотре валяється під ліжком і багато іншого. З деякими маленькими труднощами можна впоратися самостійно. Проте бувають проблеми, які вирішити ефективно без допомоги психолога практично неможливо. Ось невеликий перелік причин, коли консультація сімейного психотерапевта допоможе прийняти правильне рішення та врятувати ситуацію.

1. Нерозуміння одне одного. Ця причина — одна з найпоширеніших. Кожна людина має своє унікальне бачення світу, дружби та стосунків; власну точку зору, уподобання та звички. Не треба зраджувати своїм цінностям заради інших, проте важливо поважати думки та погляди близьких людей. Психолог онлайн для пари навчить слухати і чути одне одного.     

2. Різні погляди на виховання дітей. Діти — це найдорожче у житті кожних батьків. Атмосфера, в якій зростає дитина, має бути довірчою, дружньою та позитивною. Якщо між вами та партнером існують суттєві розбіжності щодо виховання і часто виникають конфлікти, варто подумати про спільний візит до психолога. Напружена обстановка в родині негативно впливатиме не тільки на ваші стосунки, а й на психологічний стан дитини.   

3. Загроза розлучення, подружні зради або підозри у зраді, замовчування або ігнорування конфліктів. 

4. Сексуальні проблеми, про які партнери соромляться відкрито говорити одне з одним. Довіра в парі, яка поступово згасає. Інтимна близькість насправді дуже важлива у стосунках. Це момент щирості та розкутості. Не тільки тіла, але й душі. Коли сексуального потягу немає, з’являються штучні проблеми в інших сферах. 

5. Смерть одного з членів родини.

6. Різні форми залежності. 

Як діяти, якщо партнер не готовий? 

Зазвичай чоловіки менше готові до спільної терапії, ніж жінки. Проте це не означає, що ситуація зовсім патова. Не треба маніпулювати та шантажувати, бо так бажання покращувати стосунки зовсім згасатиме. Спокійно та з повагою до думки партнера поділіться своїми переживаннями та пропозиціями. Можете запропонувати спочатку самостійно налагоджувати стосунки, проводити більше часу разом, вчитися поважати особисті кордони, чесно говорити, коли щось не влаштовує. Паралельно працюйте над собою, відстежуйте, що тригерить вас у партнері, які слова або дії викликають спротив, агресію, злість. Ви маєте обговорити конкретний термін «самостійної роботи» і подальші варіанти. Наприклад, якщо за цей час не вийде змінити стосунки на краще, ви запишетесь на сімейну терапію. 

Консультування пар: на що звернути увагу при виборі психолога 

Немає конкретного критерію, як обрати психолога. Найкраще, коли ви приходите до експерта за рекомендацією друзів чи знайомих, у яких вже є позитивний досвід роботи з ним. Обов’язково запитайте про освіту та підготовку спеціаліста, за потреби попросіть показати диплом. Дізнайтесь у яких напрямках він працює, чи є членом якоїсь професійної організації. Пам’ятайте, психолог не може призначати медичні препарати і ставити діагнози, хіба що направити свого клієнта до іншого кваліфікованого фахівця. 

Найголовніше — це ваші відчуття. Наскільки вам комфортно, чи почуваєтесь у безпеці, чи довірлива атмосфера між вами. Якщо самопочуття після консультації тільки погіршується, продовжуйте пошуки «свого» психолога.   

Також зверніть увагу на те, що спеціаліст не повинен давати оцінювальних суджень і підтримувати когось із вас. Психолог має бути неупередженим і ставити правильні запитання, які підштовхуватимуть вас до пошуку відповідей.

Психотерапія онлайн — це чудова можливість отримати якісну допомогу в найбільш комфортний спосіб. Оберіть зручне місце вдома, підготуйте заздалегідь склянку води, розслабтесь і чекайте на дзвінок. На платформі HoldYou представлені спеціалісти, які працюють у різних напрямках і методиках. Просто напишіть нам свій запит, наприклад, потрібен психолог онлайн для пари.