психолог онлайн

ТОП-10 рекомендацій від коуча під час співбесіди

14.11.2023
ТОП-10 рекомендацій від коуча під час співбесіди

Напевно, кожен другий хотів би отримати роботу мрії. Але зовсім інше питання: як це зробити? Досягти бажаного допоможе коуч. Він направить вас, підкаже, де шукати відповіді, як досягти конкретної життєвої чи професійної мети.

Ми зібрали рекомендації психолога та кар'єрного консультанта (коуча), які допоможуть вам пройти співбесіду.

Розслабтеся

Перебуваючи у стані стресу нам буває важко контролювати свою мову тіла. А співбесіда, як ми знаємо, — ще те випробування на міцність. Навіть якщо впевнені у своїх навичках та знаннях, нерідко відчуваємо незручність і страх перед інтерв'ю з потенційним роботодавцем.

Психологи рекомендують навчитися розслаблятися, адже в такому стані наша мова тіла сама себе контролює.

Коли ми напружені, це зчитує співрозмовник. І, точно, це не додає нам впевненості, та й інтерв'юєра змушує сумніватися в нашій стресостійкості.

Подолати занепокоєння перед та під час співбесіди допомагають дихальні практики та медитація.

Практична порада: знайдіть тихе та комфортне місце, спробуйте зробити глибокий вдих та повільний вихід. Повторіть вправу декілька разів, перш ніж заходити в офіс. При хвилюванні відбувається відтік крові від мозку. Дихальні практики, навпаки, наповнюють мозок киснем, ви знову можете ясно мислити.

З'ясуйте, у чому ваша сила та слабкість

Ті сфери, в яких ви недостатньо компетентні, намагайтеся розвивати та вдосконалювати.

Перед співбесідою складіть список своїх недоліків і переваг, виходячи з вимог до посади. Наприклад, якщо у вакансії вказана віддалена робота, а ви слабо володієте комп'ютером і не знаєтеся на Google Таблицях, про це краще промовчати. А щоб не потрапити в халепу, рекомендуємо заздалегідь уточнити, що від вас потрібно, щоб як слід підготуватися. Чого не треба робити – брехати. Вас розкриють першого ж тижня. Підготовка – ось найкраще рішення.

Практична порада: напишіть список заперечень, які може використовувати роботодавець. Напроти кожного запишіть по три аргументи на вашу користь.

На співбесіді намагайтеся більше говорити про сильні сторони, про вашу перевагу перед конкурентами.

Якщо вас запитають про слабкі сторони, рекомендуємо доповнити свою відповідь готовою розповіддю про те, як ви збираєтеся боротися зі своїми недоліками.

Репетиція – ключ до успіху

Не знаєте, як поводитись на співбесіді — репетируйте. Якісна підготовка гарантує успішне проходження співбесіди. Можливо, ви знаєте, які питання найчастіше ставлять роботодавці чи HR-фахівці. Принаймні питання особистого характеру. Наприклад: «ким бачите себе через 5 років», «чому хочете працювати у нас», «назвіть найбільшу помилку, якої припустилися. Як вона вплинула на вас» тощо. Особисті якості відіграють важливу роль у прийнятті рішення, не варто ними нехтувати.

Практична порада: у письмовій формі дайте відповідь на потенційні запитання, промовляйте все вголос і при необхідності відразу редагуйте. Окремо підготуйте історію своїх досягнень, навичок та негативного досвіду, як він вплинув на вас.

Відповідайте чітко та по суті

Уникайте завуальованих та розпливчастих відповідей, а також довгих історій. Час – дуже цінний ресурс. Чим більше розкажете про себе за короткий проміжок, тим краще. Мова не про швидкість, а про якість викладу.

Не давайте стандартних і банальних відповідей. Пам'ятайте, що у вас та ваших конкурентів однакове джерело отримання інформації – Інтернет. Щоб бути на крок попереду, важливо не просто розповідати факти про компанію, а супроводжувати їх контекстом. Ваші приклади та відповіді повинні бути чіткими та конкретними. Щоб, виходячи з результатів, було очевидно, що ваша кваліфікація найбільше підходить для цієї посади.

Пройдіть онлайн-тестування

Якщо у вакансії зазначено, що потрібно зробити тестове завдання або пройти тест на профорієнтацію — не нехтуйте цим. Багато компаній навіть не розглядатимуть ваше резюме, якщо ви не виконаєте всіх умов. Читайте уважно опис до посади.

Щоб успішно пройти інтерв'ю та отримати роботу мрії, може бути корисна допомога кар'єрного консультанта. Використовуйте всі можливості та шанси для досягнення бажаної мети!