психолог онлайн

Раціонально-емоційно-поведінкова терапія Елліса (РЕПТ)

11.04.2024
Раціонально-емоційно-поведінкова терапія Елліса (РЕПТ)

У нашому житті присутньо багато стресу, і якщо ви хочете навчитись боротися з ним та впорядкувати власний емоційний стан – раціонально-емоційно-поведінкова терапія (РЕПТ) може стати ефективним інструментом у цьому процесі.

РЕПТ це психотерапевтичний підхід, розроблений Альбертом Еллісом. Він спрямований на зміну ірраціональних переконань та поведінки людини через її переоцінку, а також вплив на емоційні стани.

РЕПТ терапія базується на ідеї, що не самі події спричиняють наші емоції та поведінку, а наші переконання та оцінки цих подій.

Вона може бути корисною для людей, що стикаються з різними психологічними проблемами, такими як тривожність, депресія, фобії чи залежності. А все тому, що РЕПТ психологія допомагає клієнтам розуміти та змінювати свої думки, впроваджувати здорові стратегії управління емоціями та в загальному покращувати якість свого життя.

РЕПТ Альберта Елліса - як працює ця терапія?

Альберт Елліс та раціонально-емоційна терапія стали сильним рушієм для зміни та керування поведінки людей. Важливо зазначити, що не лікуванням, а саме рушієм та навчанням для набуття цих змін.

У випадку РЕПТ також назву фахівця краще використовувати, як “терапевт” чи “консультант”, який допомагає опанувати соціальні навички, це більш точно описує його роль у практиці.

Обираючи цей вид терапії важливо знайти свого “тренера”, котрий буде надихати, підтримувати, приймати вас та ставитись з розумінням.

Основна ідея раціонально-емоційної терапії Елліса полягає в тому, що більшість наших проблем виникає від ірраціональних переконань, які ми навчилися у процесі свого життя.

Процес роботи РЕПТ можна узагальнити у декількох кроках:

  1. Ідентифікація ірраціональних переконань. Терапевт допомагає визначити та розпізнати ваші ірраціональні переконання, які призводять до негативних емоцій та поведінки.
  2. Аналіз і переоцінка. Під час РЕПТ пацієнт аналізує свої думки, оцінює їх обґрунтованість та шукає альтернативні підходи до мислення та сприйняття.
  3. Тренування раціонального мислення. Пацієнт вчиться відмовлятись від шкідливих ірраціональних переконань, замінюючи їх здоровими та позитивними.
  4. Розвиток нових поведінкових стратегій. Мислення під іншим кутом веде до змін у поведінці. Пацієнт навчається використовувати нові стратегії взаємодії з навколишнім світом та ефективно реагувати на різноманітні життєві ситуації.
  5. Підтримка та практика. Терапевт-консультант надає підтримку пацієнту протягом процесу РЕПТ Елліса, допомагає у вирішенні труднощів та сприяє практичному застосуванню нових навичок у повсякденності.

У загальному ця практика призводить до покращення емоційного стану, здоров'я та якості життя.

Основні принципи раціонально емоційно-поведінкової терапії

По Еллісу РЕПТ існує три ірраціональних переконання, які пов’язання між собою та фактично виходять один з одного. У них ви можете впізнати й себе:

  • “Мої дії повинні бути ідеальними”.
  • “Моє життя повинне бути безпроблемним”.
  • “Всі мають ставитися до мене добре та відповідати моїм очікуванням”.

Знайомо?

З цих переконань народжуються й основні методи роботи з ними. Саме у цьому й полягають принципи РЕПТ Альберта Елліса:

  • Реагування та емоції залежать від наших уявлень та оцінок подій, а не від самої події. Основна мета терапії – розвивати раціональне мислення.
  • Тренування щодо розуміння своїх почуттів, ідентифікування їхніх джерел та вивчення власних емоцій.
  • Вміння застосовувати нові навички та стратегії для досягнення позитивних змін.
  • Залучення практичних вправ та завдань, спрямованих на зміну мислення та поведінки в реальних ситуаціях.

Завдяки цим принципам РЕПТ терапія є дієвим методом, здатним показувати реальний результат.

Яка ефективність від РЕПТ Елліса?

Раціонально-емоційно-поведінкова терапія має підтверджену дослідженнями й спостереженнями результативність та ефективність.

  • Вона показала високу дієвість у боротьбі з депресією, загальною тривожністю, панічними атаками, соціальною фобією та іншими розладами. Важливо зазначити – РЕПТ показує свою ефективність, як для дорослих, так і для дітей та підлітків.
  • Клінічні дослідження свідчать про значне зменшення симптомів після проведення курсу РЕПТ. Це включає зниження рівня тривоги, негативних думок та емоційних переживань.

Пацієнти, котрі пройшли терапію, повідомляли, що їхня якість життя значно покращилась, а рівень стресу знизився. Крім того, результат виявився стійким. що означає – покращення в емоційному стані може залишатися на довгий термін після закінчення терапії.

Якщо ви вже наважилися навчитися керувати власним мисленням та змінити колірну гаму, у якій ви бачите світ – РЕПТ може стати відмінним варіантом та надійним союзником.