психолог онлайн

Як приймати рішення: поради психологів

14.11.2023
Як приймати рішення: поради психологів

6 порад, що допоможуть вам приймати рішення


У своєму повсякденному житті ми щодня стикаємось з прийняттям рішень. Іноді ці рішення маленькі, як от вибір того чим поснідати, а іноді – досить глобальні, як вибір житла чи професії. Для деяких з нас, не дивлячись на масштаби проблеми, рішення даються досить складно. Для людей з відсутністю навички раціонально аналізувати варіанти й розуміти їх справжню цінність для себе – навіть вибір взуття може бути дуже важким та викликати негативні переживання чи навіть стрес. Тому у цій статті ми зібрали для вас універсальні поради про те, як приймати навіть важкі рішення. 

Не залишайтесь наодинці з рішенням.

Ви завжди можете запитати поради у людей, яким довіряєте. Для вас це матиме два позитивних наслідки: 
По-перше, так ви зможете почути думки ззовні, погляди під іншими кутами. Можливо, це відкриє для вас ту сторону питання, яку раніше ви не помічали. Звісно, будь яка порада це лише підказка для доповнення вашого бачення, кінцеве рішення завжди повинно бути за вами.
По-друге, коли ви озвучуєте своє питання кілька разів, воно перестає бути таким складним. Справа у тому, що наш мозок обробляє інформацію як всередині себе, так і сприймаючи її ззовні. І шляхи опрацювання цієї інформації мають відмінності, тому коли ми озвучуємо своє питання й самі чуємо його – починаємо шукати відповіді по-іншому, ніж коли просто думали про це.

Емоції – не допомагають.

Це ніби очевидно, але хочемо нагадати: приймати рішення варто лише в спокої та в час стабільного емоційного стану, у іншому випадку рішення можуть принести неочікувані та негативні наслідки. Пам'ятайте, що ви маєте право дати собі час на прийняття рішень. Не існує надважливих питань, які варті того, щоб ви жертвували своїм правом заспокоїтись, якщо це не стосується безпеки для життя чи здоров'я. Відкладайте рішення на час, коли будете почувати себе нормально та врівноважено. 

“Ранок покаже, що вечір не скаже.”

Величезна кількість інформації, яку ми опрацьовуємо за день, просто перенавантажує наш мозок й до вечора наше мислення перестає бути ясним, а побачити якісь нові рішення та відповіді – дуже складно. Крім того, отримавши задачу, наш мозок продовжує шукати її розв'язання навіть уві сні. Не приймайте рішення ввечері, лягайте спати з роздумами й поверніться до них вранці, зі свіжим та відпочилим розумом.  

Чуйте себе. Не лише внутрішній голос, а й власне тіло та інтуїцію. 

В процесі прийняття рішень наше тіло може давати нам підказки. Наприклад, відчуваючи тремтіння рук під час підписання договору, можна запідозрити, що є щось, що ви не помітили. Можливо, на вас здійснювали тиск чи навіть маніпулювали, а тіло зафіксувало цей вплив та відреагувало таким чином. Також не варто ігнорувати передчуття, адже це може бути ваша інтуїція. Часто приймаючи рішення ми покладаємось на свій розум, але варто розуміти – на нього досить легко вплинути. Згадайте лише скільки існує літератури про методики продажів! Якщо відчуваєте, що мозок закипає, у тілі щось відбувається, а передчуття викликають тривогу – зупиніться та прислухайтесь до себе уважніше.

Квадрат Декарта.

Дуже відомий та ефективний метод для аналізу всіх аспектів рішення, що містить чотири питання, які дозволяють побачити проблему з нових сторін та відкрити для себе нове бачення ситуації. 

Зазвичай, приймаючи рішення ми думаємо лише про те, що це рішення може нам принести. Таким чином ми упускаємо три інші важливі аспекти. 

Знайте свої межі.

Знати, де закінчується ліміт ваших сил – не про слабкість. Межа є у абсолютно кожної людини й знати про власні – означає турбуватись про себе й розкривати свій потенціал екологічно. 
Якщо ви прийняли рішення й у процесі відчуваєте, що не справляєтесь з навантаженням – дозвольте собі змінити це рішення. Найбільша ваша відповідальність – ви самі. Окрім відповідей за квадратом Декарта, вирішуючи щось, дайте собі відповіді на питання: “а це не занадто для мене?”, “а я зможу зробити це й продовжувати почуватись добре?”.