психолог онлайн

Як дівчата обирають партнерів?

14.11.2023
Як дівчата обирають партнерів?

Чому іноді дівчина зустрічає чудового хлопця, але нічого до нього не відчуває, а часом зовсім навпаки – по вуха закохується в токсичного поганця? Чому одні все життя чекають кароокого брюнета на білій ауді, але закохуються всім серцем в рудого зеленоокого парубка на ровері? Як це працює й що впливає на жіночий вибір партнера? Впевнені, що ви не раз задумувались над цим питанням, щоб краще розуміти себе або ж ту саму подружку, яка знову пішла на побачення з сумнівним кавалером. Саме тому, зібрали в цій статті основні фактори, що впливають на вибір дівчат в справах кохання. 

Еволюційна психологія

Вчені переконані, що попри значні соціальні зміни, культурний та індустріальний розвиток людства, люди зберегли в собі первісні підсвідомі переконання, що впливають в тому чисті й на вибір партнера. Зокрема, більшість жінок досі шукають для себе чоловіка, що буде вищим та сильнішим за них, підсвідомо очікуючи захисту, не дивлячись на те, що в сучасномі світі це не є необхідним. Крім того, підсвідомо жінки часто розглядають партнера як майбутнього чоловіка та батька, тому оцінюють його стабільність, працездатність, ресурсність. З тих же причин жінок часто приваблюють ревниві, “гарячі”, владні чоловіки. Адже саме такий чоловік може вберегти первісну родину, втримавши жінку біля себе й забезпечивши її вірність, тим самим рятуючи власний генетичний код у нащадках. Бо ж головне завдання союзів раніше – виживання та розмноження, а слід від цих первісних потреб досі доволі значний та впливає на вибір партнера для багатьох людей. Однак, варто розуміти, що “нова людина” (тобто ми з вами) володіє значно вищим рівнем емоційного інтелекту та самосвідомості й може з легкістю відкидати такі первісні рефлекси або й взагалі не помічати їх впливу на себе. Тому не дивуйтесь, якщо нічого з вищеописаного не збігається з вашою історією кохання, це абсолютно нормально.

Теорія соціальних ролей

Ця теорія, розроблена американським психологом, стверджує що на наш вибір партнера значно впливає соціальне положення. До прикладу, жінок приваблюють чоловіки з владою та грошима, але основна причина цього в тому, що самі жінки в основному обмежені в доступі до влади. І якби одного дня світ перевернувся й саме жінки займали всі керівні та грошові посади – їх більше не цікавив би статус та багатство чоловіка, навпаки – їх фокус змістився б на молодість, витривалість та вроду партнерів. Звісно, це лише грубий приклад для кращого розуміння суті теорії, яка, однак, значно глибше пояснює різні процеси. Наприклад, ще 50 років тому основною цінністю в чоловікові була його здатність забезпечити родину фінансово, а жінки – бути хорошою господинею. Але світ фундаментально змінився й наразі у більшості пар обоє партнерів мають роботу, тому й відповідальність за домашні обов'язки не падає на плечі суто жінки, а рівномірно розподіляється між двома. Відповідно, зі зміною соціальних ролей за останні півсотні років змінилось й сприйняття “привабливості” партнера й смачним борщем чоловіка вже не звабиш, як і не звабиш жінку вмінням колоти дрова (з чим сучасна жінка й сама впорається за потреби, а як ні – заплатить комусь за роботу). Тож ця теорія про те, що вибір партнера тісно пов'язаний з потребами, які диктує соціум в залежності від нашої ролі в ньому та розвитку світу загалом. Тому дівчина без кар'єрних амбіцій, але з бажанням створити родину – буде шукати в партнерові зовсім інших рис ніж та, що володіє власним бізнесом й не планує заміжжя. 

Перш за все – особистість

Дослідники з Геттінгенського університету, спільно з розробницями додатку Clue, провели опитування серед 68 000 користувачок зі всього світу, щоб визначити, які риси в партнерах жінки вважають найпривабливішими. Майже 90% жінок проголосували за доброту. Близько 80% обрали також підтримку та інтелект. Не дивлячись на те, що збираючись на побачення, абсолютно кожен з нас турбується перш за все про власний вигляд – згідно з опитувань, лише 23% жінок дійсно звертають на це велику увагу. Попри те, що існує переконання, що красива зовнішність та  фінансова забезпеченість – найважливіші риси чоловічої привабливості, цифри говорять зовсім про інше. Більшість жінок планети переконанні, що зовнішня краса дуже легко знецінюється відсутністю краси внутрішньої. 

Індивідуальний підхід

Попри те, що існує безліч теорій, думок, досліджень та дискусій на цю тему, психологи переконані – однієї золотої формули для всіх просто не існує. Кожна жінка – індивідуальність. Більше того, в різний період життя вона потребує зовсім іншого, що впливає на її пріоритети у стосунках з партнерами, тому навіть одна жінка це більше ніж один погляд на питання. Навіть попри те, що 90% жінок хочуть доброго партнера, не варто забувати, що визначення того, що означає “добрий” у кожної з них може бути відмінним. Крім того, на вибір партнера можуть впливати психологічні травми, підсвідомі образи й переконання, власне бачення ідеалу сформоване через досвід чи навіть через фільми/літературу. Це може заплутувати, адже на планеті фактично 4 млрд жінок й зрозуміти, за яким принципом кожна з них обирає партнера – дуже складно! Але, все стає набагато простішим, коли ми припиняємо шукати відповіді десь ззовні й прислухаємось одне до одного й до себе самих. Тому напевно найдієвішим способом зрозуміти, за яким принципом дівчина вибирає партнера, буде просто запитати в неї про це за можливості.