психолог онлайн

Віддалена робота. Поради психолога: як налаштувати work-life-balance?

14.11.2023
Віддалена робота. Поради психолога: як налаштувати work-life-balance?

Поради від психолога: як налаштувати work-life-balance?


Недавня новина про продовження карантину викликала у людей різні емоції. Одні зраділи можливості працювати в комфортній домашній обстановці. Інші, без особливого ентузіазму, сприйняли це як факт і продовжили відзначати дні в календарі до виходу в офіс. Все тому, що для багатьох людей робота з дому — справжні тортури. Незручно, незвично, стирається межа між офісом і особистим життям, улюблена кімната відпочинку перетворилася на робочу зону.

Як же зберегти work-life balance і не зійти з розуму? Розберемося в статті.


Як заново звикнути до віддаленої роботи

Щоб навчитися працювати вдома, залишатися при цьому продуктивним і уникнути емоційного вигорання, важливо дотримуватися work-life balance.

У психології цей термін означає пошук рішення, при якому людина зможе реалізувати себе, залишаючись при цьому повністю задоволеною життям.

Переживаючи, що в умовах віддаленої роботи стирається межа між офісом і особистим життям, люди відчувають себе некомфортно, їм складно дотримуватися балансу. Однак вміння підлаштовуватися під обставини — головна відмінна риса сучасної та успішної людини. Якщо правильно організувати свій робочий день, пережити карантинні будні буде не так складно.

Як налаштувати work-life balance:

  • Обладнайте робоче місце. Розділіть квартиру на різні зони: де ви відпочиваєте, а де працюєте. Таке розмежування дозволить відчувати себе більш вільно і комфортно. Приберіть відволікаючі фактори з робочого простору.

  • Дотримуйтесь графіку
    Не оновлюйте пошту після закінчення трудового дня. Попередьте колег, що після 19:00 ви не зможете відповідати в робочих чатах.

  • Влаштуйте інформаційний детокс. Виберіть будь-який вихідний і не користуйтеся в цей день інтернетом. Не перевіряйте месенджери, не гортайте стрічку в інстаграм або фейсбук. Уникайте всього, що викликає у вас стрес.

  • Плануйте робочий і неробочий час. Фіксуйте все в нотатках або блокноті.

  • Робіть перерви. Вони потрібні для збереження енергії. Так ви будете залишатися продуктивними і сконцентрованими. 

  • Виділяйте час на спілкування з людьми.

Практикуйте дихальні практики і медитації. Це допоможе розслабитися і заспокоїтися.


Психологічні проблеми з організацією робочого дня

Одна з проблем, з якою стикаються люди на віддаленій роботі — відсутність можливості сповільнитися і усвідомлено ставитися до цих подій.

Стирається грань між робочим часом і особистим. Начальник або замовник хоче, щоб ви завжди були на зв'язку. Адже робочий графік стає формальним. Завдання ростуть як гриби після дощу, дедлайни постійно горять, а повідомлення в чатах ні на секунду не дають розслабитися.

Здається, що день пройшов марно і непродуктивно, навіть незважаючи на 9-10 годин безперервної роботи. Головна мета — закінчити проєкт в строк, все інше не так важливо. Такі темпи загрожують втратою фокусу, емоційним вигоранням, технострессом і депресією. З'являється невдоволення життям. І ніяка гнучкість психіки вже не допоможе.

Також стрес викликають й інші чинники: страх втратити роботу через нерозуміння ситуації в компанії, невизначені стосунки з колегами. Плаваючий графік, велика відповідальність, психологія змін (порушення звичного способу життя).

Подібні психологічні труднощі негативно впливають на емоційний фон, концентрацію і продуктивність. Якщо відчуваєте вигорання, з'являється тривожність і занепокоєння, допоможе психолог онлайн. Робота з психотерапевтом дозволить заспокоїтися, знайти внутрішній баланс, подивитися під іншим кутом на принцип життя.


Чек-лист: як налаштувати work-life-balance

1. Складіть список справ.

Військовий діяч Девід Ейзенхауер придумав відмінний спосіб. При розподілі завдань запитуйте себе: наскільки важлива ця задача? Вона термінова? Виходячи з цього розділіть справи по групах:

  • важлива і термінова;

  • важлива, але не термінова;

  • термінова, але не важлива;

  • не термінова і не важлива.

2. Думайте, як шеф-кухар.

Кухарі, прийшовши на роботу, не поспішають до плити і не приступають до приготування страв. Вони починають день із облаштування комфортних для себе умов: розкладають інструменти, дістають продукти і т.п.

Використовуйте перші 15-20 хвилин, щоб навести порядок на робочому столі та створити ідеальну обстановку.

3. Навчіться говорити: «Ні»

Не погоджуйтеся на завдання, які не зможете вписати в свій робочий графік. 

4. Перші три години — найбільш продуктивні. Бережіть їх

Намагайтеся витрачати цей час на важливі та термінові справи, а перевірку електронної пошти краще перенести на другу половину дня. У перші три години ми найбільш зосереджені, сфокусовані та зібрані. Тому намагайтеся не відкладати важливі справи на вечір.

5. Відмовтеся від перфекціонізм.

Здавши проєкт, не переживайте, що могли зробити якісніше. Якщо допустили помилку, зробіть висновки і подумайте, що в наступний раз можна змінити.