психолог онлайн

Тривога: механізм запуску страху

14.11.2023
Тривога: механізм запуску страху

Тривога: механізм запуску страху


Тривога — це емоція, з якою ми стикаємося постійно. Вона з'являється при передчутті небезпеки або в ситуаціях, коли нам дійсно щось загрожує.


Як працює тривога

Тривога викликає певні реакції в організмі. Вона спонукає до боротьби, опору, нападу. Активізується симпатична нервова система, через що ми відчуваємо страх, хвилювання, неспокій. Частішає серцебиття, підвищується артеріальний тиск. Так, тривога може бути навіть корисною. Вона допомагає акумулювати сили і діяти в небезпечних ситуаціях. Також сприяє прискоренню мислення, орієнтації та реакції на зовнішні подразники.

Тривога, як і інші негативні емоції, є природним явищем. Вона попереджає нас про загрозу. Це нормальний стан. Але якщо ми відчуваємо занепокоєння без конкретних причин, то це вже патологічна тривога. Згодом може розвинутися тривожний розлад, який негативно позначиться на якості життя. Психологічне відхилення може призвести до таких наслідків як депресія, безсоння, захворювання органів шлунково-кишкового тракту, залежність від алкоголю. Ви можете стати нервовими, запальними, зриватися на рідних. Також тривога може охоплювати вас у найвідповідніші моменти, коли ви абсолютно цього не очікуєте: у метро, ​​в магазині, на роботі тощо.


Причини патологічної тривоги

Важко сказати, що саме провокує тривожний розлад. Ця проблема носить індивідуальний характер. У когось вона може розвинутися на грунті сильного стресу, складної життєвої ситуації. А у когось виникає через особливості нервової системи. Людина зі слабкою психікою більше схильна до тривожних відхилень.

Як боротися з нав'язливою тривожністю

Перш за все, потрібно зрозуміти причину тривоги. Згадати, коли вона у вас з'явилася. Проаналізувати цей період у житті та спробувати зрозуміти, що могло спровокувати патологічну тривогу.

Після того як ви визначите генезис ваших переживань, спробуйте опрацювати проблемні моменти. Випишіть у блокнот все, що вас турбує. Подумайте, чи рівноцінні переживання з подіями, які відбуваються в житті. Можливо, ви занадто драматизуєте. Подивіться на список і оцініть його: що можна змінити, а на що не можна вплинути. Якщо вдасться впоратися з проблемою власними силами, то подумайте над вирішенням. Якщо ж від вас нічого не залежить, спробуйте знизити рівень тривожності такими методами.

  • Медитація

Більшість недооцінює цей спосіб боротьби з тривогою. Одні думають, що практики нічим не допомагають, інші вважають, що це занадто складно. Але насправді медитація дуже корисна. Вона допомагає зупинити потік думок, розслабити нервову систему, заспокоїтися та стати більш усвідомленим. Якщо ви серйозно поставитеся до медитації та почнете практикуватися кожен день, то неодмінно побачите результат.

  • Спорт

Фізичні вправи також можуть допомогти з тривожністю. Вони на фізіологічному рівні впливають на організм. Так, рухи зменшують м'язову напругу, що в свою чергу знижує рівень тривоги. Змінюють хімію мозку, виробляючи гормони, необхідні в боротьбі з занепокоєнням. Також заняття спортом відволікають від нав'язливих думок.

  • Сон

Сон є головною складовою ментального здоров'я людини. Його недолік може призводити до збільшення рівня тривоги і дратівливості. Однак ми потрапляємо в порочне коло, оскільки при психологічних розладах часто турбує безсоння. У таких ситуаціях потрібно створювати максимально сприятливі умови для сну. Провітрить кімнату, запаліть аромасвічки, випийте заспокійливий чай. Також до вечора намагайтеся скорочувати кількість яскравого світла. Не користуйтесь телефоном і ноутбуком, а краще почитайте книгу перед сном. Це допоможе заспокоїтися і швидше заснути.


Коли звертатися до фахівця

Не завжди вдається впоратися з патологічною тривогою самостійно. Часто медитація, активний спосіб життя і міцний сон вже не допомагають. Це говорить про серйозні психологічні порушення. У таких ситуаціях слід звернутися до психотерапевта. Він допоможе розібратися в причині ваших занепокоєнь, а також призначить лікування.

Пам'ятайте, що важливо стежити не тільки за фізичним, а й за ментальним здоров'ям. І якщо у вас є психологічні проблеми, не варто нехтувати походом до фахівця.