психолог онлайн

ТОП-5 питань до психолога на першій консультації

14.11.2023
ТОП-5 питань до психолога на першій консультації

ТОП-5 питань до психолога на першій консультації

 

Заперечення, гнів, торг, депресія, перша консультація у психолога. Спочатку намагаєтеся впоратися з проблемою самостійно, виливаєте душу друзям, і вже потім настає момент твердого рішення – пора до психолога! З легким (а може й ні) хвилюванням чекаєте на перший сеанс, думаєте з чого б почати. І ось день Х настав. Ви заходите в кабінет або телефонуєте через мобільний додаток HoldYou. Мета першої зустрічі – зрозуміти, чи підходить фахівець. Це не завжди вдається за одну сесію. Іноді потрібно від 3 до 5 консультацій.

 

Як відбувається консультація

 

Вихідна точка першої зустрічі – це знайомство. У рідкісних випадках терапія починається відразу, адже і вам, і фахівцю для ефективної роботи необхідно налаштуватися. Якщо консультація проходить оффлайн, наприклад, в кабінеті, то перші хвилини зазвичай йдуть на адаптацію до нових обставин. Щойно звикнете, починайте описувати, що турбує або викликає дискомфорт. За цей час фахівець зробить початковий аналіз емоційного стану і проблеми.

 

Психолог буде задавати багато запитань. Попросить розповісти, чому вирішили звернутися до нього і на який результат очікуєте. Наприклад, хочете стати впевненіше в собі, впоратися з нападами тривожності, навчитися говорити "ні" без докорів сумління тощо. Будьте готові, що, описуючи проблему, психолог задасть уточнюючі або навідні запитання. Якщо деякі з них здадуться недоречними, не мовчіть, поцікавтеся, як вони допоможуть у роботі.

 

Що головне на консультації

 

Одне з надважливих завдань – допомогти психологу розібратися в тому, що вас турбує. Не поспішайте самостійно ставити діагноз, простими словами опишіть, що відчуваєте, які емоції долають. Якщо налаштовані на тривалу та ефективну роботу, рекомендуємо бути чесними та відкритими. Однак, якщо відчуваєте внутрішній бар'єр і розумієте, що не готові розповісти секрети, не змушуйте себе. Всьому свій час.

Намагайтеся не спілкуватися метафорами, алегоріями, завуальованими фразами. Мета – не показати освіченість та ерудицію, а якомога чіткіше позначити проблему. Чим більше деталей розповісте, тим ефективніше пройде зустріч. Під час консультацій клієнт і психолог виступають як партнери, тому довірливі відносини – запорука успіху.

Ще один момент – заздалегідь з'ясувати, в якій галузі працює психолог. Якщо він використовує методи тілесно-орієнтованої терапії, а ви не виносите дотиків незнайомців, шукайте далі. Має бути комфортно в тій моделі, в якій працює психолог. Терапевт не може відпускати “шпильки”, давати поради або оцінку ваших дій, засуджувати друзів або близьких.

 

Конфіденційність

 

На сеансах ви повинні відчувати себе в безпеці. Анонімність і конфіденційність – основа терапії. Не діліться ні з ким деталями розмов з психологом. Те, що було в кабінеті, залишається в кабінеті. Якщо клієнт погодився, щоб відбувався будь-який запис: відео, аудіо, позначки в блокноті, терапевт повинен зберігати їх у недоступному для інших місці. При першій вимозі, записи повинні бути надані. У разі, якщо ви проти будь-якої фіксації оповідань, терапевт зобов'язаний прислухатися.

 

Однак є винятки, коли дозволяється розкриття особистої інформації. Це стосується випадків, якщо клієнт порушив Кримінальний кодекс. Тоді терапевт зобов'язаний повідомити в поліцію. Сеанс має проходити в місці, безпечному і комфортному для вас, без третіх осіб. Терапевт зобов'язаний зосередитися тільки на проблемі. Жодних телефонних дзвінків, перевірок пошти або повідомлень.

 

Коли в терапії можуть відмовити

 

Існують випадки, при яких фахівець може відмовити в терапії. Перш за все це стосується його компетентності. Наприклад, якщо психолог не спеціалізується на підлітковій або гештальт терапії, він зобов'язаний відмовитися від клієнта. Або порекомендувати йому іншого профільного і компетентного терапевта. В іншому випадку є великий ризик, що такий вид роботи тільки зашкодить. Недосвідчений фахівець може або не надати потрібної уваги проблемі, або, навпаки, переоцінити можливості. Наприклад, якщо ваш запит відноситься до галузі клінічної психології.

 

Тому, на першій консультації, не соромтеся ставити питання про освіту і спеціалізацію психолога. Ваше завдання – вивідати якомога більше корисної інформації. Якщо ж компетенції, які надав фахівець, не підтвердилися на практиці, у вас є повне право написати скаргу в інститут, де він отримав диплом.

 

Як зрозуміти, чи підходить психолог

 

Який би досвід роботи не був у фахівця, намагайтеся спиратися на особисте враження і комфорт при спілкуванні з ним. Коли майстер манікюру в дорогому салоні не задовольнив бажань, наскільки ймовірним є те, що ви повернетеся? Можливо, звичайно, ви дасте ще один шанс, але не більше. Також і з психологом. Все індивідуально. Не розділяйте терапевтів на поганих і хороших. Є просто не ваші. Звісно, якщо хтось, чия думка важлива для вас, порекомендує фахівця, не нехтуйте радою. 

 

Ефективність сарафанного радіо ніхто не відміняв. Щоб повністю зануритися в роботу, довіритися, розкритися і досягти потрібних результатів, ви повинні довіряти психологу. Відчувати себе в безпеці. Бути впевненим, адже ви довіряєте людині найважливіше – себе і свій внутрішній світ. І пам'ятайте: не чекайте миттєвих результатів. Якщо ви прийшли на перший сеанс сьогодні, то навряд чи світ зміниться вже завтра. Робота над собою – ось що здатне змінити життя. Гармонія, спокій, здорове ставлення до оточуючих, рідних і себе – це плід вашої чесної та відкритої роботи з психологом.