психолог онлайн

«Ти мене душиш!»: розпізнаємо токсичні відносини

14.11.2023
«Ти мене душиш!»: розпізнаємо токсичні відносини

«Ти мене душиш!»: розпізнаємо токсичні відносини


Звідусіль ми чуємо: «Як розпізнати токсичні стосунки?», «Основні ознаки токсичності». Але які відносини вважаються деструктивними? Що це означає? Розберемося в статті. За визначенням психологів нездоровими відносинами вважаються ті, в яких партнери не поважають і не підтримують один одного. Коли одна людина прагне принизити, викликати почуття провини, подавити іншу; пара живе в постійній конкуренції.

У будь-яких стосунках бувають злети і падіння, сварки і конфлікти. Але якщо більшу частину часу ви не відчуваєте радість, почуваєтесь виснаженими, спустошеними і пригніченими — це ознака токсичності. У здорових відносинах є підтримка, допомога і участь партнерів у житті один одного. Критика, ревнощі, вина і абсолютний контроль недоречні. Деструктивні відносини натякають на психологічний тиск, фізичне та емоційне насильство з боку партнера. Не завжди нездоровим вважається саме романтичний зв'язок. Це може бути робоче, сімейне або дружнє спілкування.

Чому відносини стають токсичними?


Якщо відразу здається, що ви зустріли кохання всього життя, при цьому навіть не пізнавши людину, у вас є схильність до емоційної залежності. Часто вона виникає, коли є пригнічені емоції і, якщо не вистачає любові до себе. Люди з емоційною залежністю повністю розчиняються в партнері, обожнюють його, вважають кумиром. Все життя крутиться навколо цієї людини. Вона є причиною щастя, радості, натхнення, доброго чи поганого настрою.

Причин, чому люди стають токсичними, може бути кілька. Підсвідоме бажання маніпулювати, негативний досвід, коли в житті вже був переслідувач. Позиція жертви, дитячі травми, пов'язані з відсутністю люблячого виховання. Різні психічні розлади: депресія, тривожність, біполярні розлади. Токсичними відносини можуть бути через несумісність партнерів. Наприклад, кожен в парі прагне до тотального контролю. Або через те, що людина є абьюзером, проявляє жорстокість і емоційне насильство.

Ознаки токсичних відносин


• Найчастіше ви відчуваєте себе нещасним
Труднощі у відносинах бувають у всіх. Але якщо здебільшого ви нещасливі, відчуваєте страх, біль і образу — задумайтеся, чи про таке ви мріяли?

• Стосунки пробуджують у вас найгірші якості
У здорових відносинах хочеться розвиватися і рости, ви натхненні та мотивовані. Але якщо ви відчуваєте відсутність сил і енергії, вся ваша увага сконцентрована на партнері — ці відносини тянуть вас вниз, у них відсутній баланс. Зриви, скандали, часті конфлікти, замовчування проблем — це говорить про токсичність.

• Ревнощі
Це почуття не має нічого спільного з коханням. Воно говорить про прагнення до контролю, про недовіру і невпевненість партнера в собі. Ревнива людина сприймає другу половинку як річ, за якою потрібно стежити. Запорука здорових відносин — це довіра, відкритість і єдність.

• Постійний контроль
Партнер регулярно запитує, де ви знаходитесь. Звичайно, це можна сприймати як турботу, але, коли вона не перетинає особисті кордони та рамки. Якщо ви не моментально відповідаєте на повідомлення, це може стати приводом для сварки. Такі ознаки говорять про контролюючу поведінку.

• Образи
Коли партнер або ви тримаєтеся за минулі образи, регулярно дорікаєте один одному, що негативно впливає на інтимні та романтичні стосунки.

Чи можна виправити ситуацію у відносинах?


Перетворити токсичні стосунки на здорові можна, але потрібен час, сили і бажання працювати над собою. У деяких випадках знадобиться психологічна підтримка і допомога.

• Усвідомте свою поведінку
Перший крок до вирішення проблеми — зрозуміти, що вона є. Перестаньте звинувачувати оточуючих у своїй поведінці, візьміть відповідальність за своє життя на себе. Просто вибачитися — мало, важливо визнати, що ваша модель поводитися є токсичною.

• Шукайте вихід разом
Для нездорових відносин характерна циклічність. Вона характеризується нападками, звинуваченнями, критикою і постійними вимогами по відношенню до партнера. Якщо ви помічаєте такі складові, скажіть про це відкрито і спокійно. Не звинувачуйте, а намагайтеся знайти спільне рішення і вихід. Якщо партнер відмовляється визнавати свою поведінку і ігнорує ваші прохання — задумайтеся, чи потрібні такі відносини.

• Говоріть про проблеми
Не замовчуйте неприємні ситуації та не бійтеся сказати про те, що вас не влаштовує. Якщо людина кохає — вона докладе максимум зусиль, щоб виправити поведінку. Здорові стосунки — це про відкритість, чесність, розслабленість. Де кожен може сміливо говорити про свої почуття і переживання.

Коли час піти?


Ніхто, крім вас, не знайде кращого моменту і часу, щоб вийти з токсичних стосунків. Зробити це непросто, почуття сплутані, ви емоційно прив'язані до людини. Тому всіма способами намагаєтеся змінити неприємну модель поведінки, щоб зберегти відносини. Але бувають випадки, коли намагатися більше немає сил і енергії. Внутрішній ресурс настільки виснажений, що тепер значно важливіше не загубити себе в іншій людині, ніж зберегти зв'язок з партнером. 

Вихід із токсичних відносин вимагає усвідомленості та сміливості. Цей досвід може змінити ваше сприйняття щасливих і гармонійних романтичних стосунків. Не чекайте, що життя вмить зміниться в кращу сторону. Знадобиться час, щоб відновитися і повернути почуття гідності, впевненості та довіри. Не переносьте негативний минулий досвід на нові стосунки. Відразу окресліть особисті кордони і завжди ставте себе та самоповагу на перше місце. Не ігноруючи, звісно, при цьому почуття партнера. У взаємовідносинах важливий баланс.