психолог онлайн

Тіні особистості: що приховує твоя тінь?

14.11.2023
Тіні особистості: що приховує твоя тінь?

Тіні особистості: що приховує твоя тінь? Вправи, які допоможуть краще зрозуміти себе

 

У кожної людини є набір різних аспектів, які визначають її характер, поведінку, сприйняття світу. Разом з цими відкритими проявами є тіньова сторона, яку контролювати набагато складніше. Найчастіше вона виражається, коли ми відчуваємо емоційне збудження, радість, переживаємо кризу.

Тіні особистості абсолютно не усвідомлюються людиною. Щоб розібратися в них, необхідно сповільнитися і простежити за своїми відчуттями в момент вираження емоцій.

Як дізнатися, що приховує ваша тінь? Які вправи допоможуть краще зрозуміти себе? Розберемося в статті.

 

Що таке тінь особистості?

У певному сенсі тіньова сторона людини — її друге «Я». Те, що заховане глибоко і проявляється на підсвідомому рівні.

У стародавні часи вважалося, що людина без тіні — порожня та нежива. Ніби продала душу дияволові. Втратити свою тінь — значить втратити частину душі.

Психологія розглядає це поняття інакше. Тіньова сторона розкриває внутрішні та несвідомі грані особистості. Те, що є «зворотнім боком» психіки, негативним аспектом, і відхиляється свідомим его. Підсвідомість ховає в цій «чорній дірі» справжні бажання, ресурси, стимули, спогади, прожитий досвід, негативні риси. Наприклад, егоїзм, скупість, ревнощі. «Я не жадібний, просто фінанси зараз не дозволяють» і т.п.

Розробив теорію про існування тіней особистості Карл Юнг, швейцарський психіатр.

Розібратися в собі, власних відчуттях і визнати свої недоліки — складно. Але якщо ви зробите це, то зможете навчитися використовувати свої мінуси з користю для себе і суспільства.

 

Вправи, які допоможуть краще зрозуміти себе

«Процес 3-2-1»

Цей метод допоможе знайти приховані емоції, почуття, риси характеру.

Крок №1. Подумайте про людину, до якої відчуваєте або позитивні, або негативні емоції. Це може бути знайомий або колега, з ким у вас конфлікт. Або, наприклад, близький друг, до кого ви ставитеся тепло і відкрито.

Якщо не можете згадати реальну людину, уявіть персонажа з книги або фільму.

Коли представили таку людину, розгляньте її уважно. У що вона одягнена, як виглядає, поводиться. Опишіть її максимально детально. Потім зі списку виберіть те, що викликає роздратування — її спонукання, зовнішній вигляд, особистісні якості тощо. 

Крок №2. Поговоріть із нею. Уявіть, що ця людина стоїть навпроти і ви можете висловити все, що накипіло. Будь то добре чи погане.

Потім подумки поміняйтеся місцями зі співрозмовником і дайте відповідь на свої ж питання. Наприклад: чому ти поводишся так, що трапилось і т.п.

Пам'ятайте, люди не приходять у ваше життя просто так. Тому обов'язково запитайте в уявної людини, чому вона вас вчить?

Крок №3. Станьте цим персонажем ненадовго. Відчуйте його. Постарайтеся побачити світ очима цієї людини. Які емоції вона відчуває, як поводиться.

Поки перебуваєте в чужому тілі, спробуйте не помічати негатив, а знайти позитивні риси і сторони.

Запитайте себе:

  • Що позитивне можете винести з цього стану?

  • Де застосуєте це?

«Внутрішні ресурси»

Метод допоможе опрацювати внутрішній ресурс, який потрібен для проживання стресових, напружених ситуацій. Ви знову зможете повірити в себе і свої сили.

Техніка виконання складається з семи кроків:

  • Згадайте свої досягнення;

  • Запишіть все, що допомогло прийти до мети. Наприклад, ваше вміння заручитися підтримкою, знання, способи комунікації тощо;

  • Згадайте свої відчуття та емоції;

  • Знову пригадайте свою історію успіху та спробуйте побачити щось нове, на що не звертали раніше уваги;

  • Опишіть важливу мету розвитку;

  • Подумайте, як ваші навички і ресурси допоможуть досягти цієї мети;

  • Які кроки зможете зробити вже зараз.

Техніка «Золота тінь»

За допомогою цієї вправи ви зможете визначити свою «золоту тінь», усвідомити її вплив і втілити її в життя. Ви дізнаєтеся, на що можна розраховувати в складній ситуації.

Опис:

  • Подумайте про людину, яка надихає вас, ким ви захоплюєтеся. Перерахуйте її особистісні якості, риси характеру і навички, якими хотіли б оволодіти. Як думаєте, в чому її індивідуальність?

  • Згадайте ситуації (чим більше — тим краще), коли ви відчували такий же потужний ресурс. Які емоції переважали?

  • Що призвело до появи цієї якості або досвіду?

  • Що ви можете зробити, щоб частіше знаходитися в такому стані?

В нас живуть різні образи — дитина, дорослий, критик і т.п. У певних ситуаціях образи проектуються зовні. Це відбувається на підсвідомому рівні. Часто ми не можемо це контролювати. Техніки та методи, описані в статті, допоможуть побачити ці образи, навчать працювати з ними.

Якщо складно виконувати вправи, ви не бачите результату, але хочете розібратися з внутрішнім «Я», може бути корисна психологічна допомога. Психолог онлайн — це зручний спосіб розібратися в собі, перебуваючи при цьому в комфортній і безпечній обстановці.