психолог онлайн

Скільки консультацій потрібно у психолога, щоб вирішити проблему

14.11.2023
Скільки консультацій потрібно у психолога, щоб вирішити проблему

Багато українців зіткнулися з трагедією нелюдського масштабу. Втратили дім і речі, наповнені спогадами про щасливе життя. Хтось внутрішнє відчуття спокою обміняв на панічні атаки та тривожність. Не за своїм бажанням. Дехто відчув найбільший біль — смерть близької людини. Люди зустрілися віч-на-віч з горем, до якого ніколи не можна бути готовим. 

Чому потрібен психолог? Тому що оговтатись самостійно буде важко. 

З чим допоможе психолог, скільки консультацій знадобиться — розповідають спеціалісти HoldYou.

Спойлер. Швидкий результат можливий, якщо ви готові працювати над собою заради якісних змін. І якщо знайдете «свого» терапевта, який викликатиме довіру, стане вашим гідом по життю найближчими тижнями.  

Хто такий психолог?

Це людина з гуманітарною освітою, яка консультує здорових людей. Психологи працюють в різних напрямках: педагогічна, соціальна, загальна, реверсивна психологія тощо.

Ви можете звернутись до спеціаліста, якщо потрібна допомога з тимчасовими проблемами. Наприклад, переїзд, втрата роботи, адаптація в новому колективі, внутрішні конфлікти, сварки в родині, тривожність, панічні атаки, пригніченість, розставання з партнером. Щодо тривожності та панічних атак, все залежить від того, наскільки сильними бувають напади. Якщо допомоги психолога замало, краще звернутись до психотерапевта. Його кваліфікація дозволяє назначати медикаментозне лікування. 

Приводи та цілі, чому варто записатися до психолога, можуть бути різними. Кожен має приймати таке рішення самостійно, адже на сеансах доведеться розбиратися в речах, які викликатимуть неприємні відчуття. 

Якщо у вас синдром фантомної сирени, депресія, ви втратили дім, були змушені переїхати до іншого міста або країни, краще звернутися до психолога якомога швидше. Тим паче, що багато спеціалістів зараз пропонують безкоштовні послуги або значно знизили ціну консультацій. 

Чому важливо якнайшвидше піти в терапію? Бо впоратися самостійно з настільки сильними потрясіннями та емоціями буде важко. Щоб не відчувати біль, люди часто придушують свої почуття, глибоко ховають їх, вдаючи ніби все ок. Але це лише тимчасовий захід. Щойно у житті з’явиться певна стабільність, назовні вилізуть всі пригнічені емоції, які трансформуються в агресію, злість, роздратованість, тривожність, депресію. Терапія допоможе прожити весь біль екологічно, прискорить загоєння ран.  

З чим допоможе:

- познайомитися зі своїми страхами, почуттям провини чи сорому;

- подолати синдром фантомної сирени;

- впоратися з травмою свідка та провиною вцілілого;

- пережити вимушений переїзд до іншого міста або країни;

- адаптуватися на новому робочому місці;

- зберегти стосунки з партнером;

- налагодити взаємини у родині;

- знайти ресурс та пережити розрив з партнером;

- правильно побудувати спілкування з дітьми, щоб покращити їх емоційний і моральний стан;

- впоратися зі стресом;

- подолати депресію, тривожність, апатію;

- впоратися з панічними атаками;

- адаптуватися до нової реальності, почати життя з початку;

- впоратися жінкам, які постраждали від будь-якого насильства.

Це лише мала частина проблем та ситуацій, з якими допоможе психолог. Головне — це ваше бажання та готовність працювати над собою задля покращення життя.  

Психологічна допомога: як формулювати запит

Правильно поставити запитання — вже наполовину наблизитись до успіху. Запит потрібно формулювати чітко, без подвійного сенсу. Немає потреби брехати і приховувати правду. Ваш мозок усіма способами буде намагатися уникнути неприємних спогадів і думок, тому скоріше за все ви відчуватимете внутрішній спротив. Спробуйте розслабитись і довіритись психологу. Може бути важко, але це необхідно. 

Також важливо чесно відповідати на запитання спеціаліста. Інакше не вийде скласти повну картину, дізнатися деталі вашого занепокоєння, щоб побудувати необхідну лінію консультування.

Як правильно формулювати запит:

1. Опишіть проблему, виділіть найважливіші деталі.

2. Розкажіть про відчуття, наприклад: «почуваюсь дратівливою, злою, безпорадною; відчуваю спустошеність, ненависть».

3. Надайте якомога більше інформації про те, що передувало проблемі.

4. Якщо можете, сформулюйте очікування від терапії.

5. Не варто просити порад у психолога, професійна етика не дозволяє їм нав’язувати або пропонувати конкретні рішення.

Якщо не знаєте як шукати психолога, можете звернутись в клієнт-сервіс HoldYou. Фахівці розкажуть про переваги психотерапії онлайн, допоможуть підібрати спеціаліста, підкажуть як сформулювати запит. 

Чому можливий швидкий результат?

Є проблеми, які краще вирішувати на довготривалій терапії. Проте існує чимало випадків, коли вже після 5-10 сеансів люди відчували полегшення та рух вперед. Гарантований результат психолога залежить від вашої роботи над собою. Наскільки ви готові змінювати своє життя, приймати неприємні факти, які спливатимуть у процесі.  

Терапія у психолога — це не душевна розмова з подругою за келихом червоного напівсолодкого. Вам доведеться дістати зі свого підсвідомого найпотаємніші спогади і думки, пригадати усі обмежувальні установки. Кваліфікований психотерапевт підштовхне до того, що вам захочеться переглянути свої цінності та принципи. Ви станете більш уважними до себе, навчитесь виділяти головне, чути свої істинні бажання.

Швидкий результат можливий, але треба працювати над собою, докладати максимум зусиль, мати сильне внутрішнє бажання змінити своє життя. Будь-які рани загоюються, але перед тим болять. Терапія має приблизно такий ефект. 

Звернутися до психолога можна в будь-якій ситуації, незважаючи на все, що відчуваєте та переживаєте у цей момент.