психолог онлайн

Cекс у шлюбі: чому гасне бажання

14.11.2023
Cекс у шлюбі: чому гасне бажання

Кажуть, ніби кохання живе 3 роки, разом з ним зникає і пристрасть. Залишається лише прив'язаність і обов'язок. Чому згасає бажання у тривалих стосунках, як повернути пристрасть – розповідає сексолог сервісу HoldYou.

Якими б яскравими та палкими не були почуття на перших етапах стосунків, з часом вони все ж можуть згасати. Це у жодному разі не означає, що ви приречені та варто розривати усі контакти. Просто пристрасть послабшала, звільнивши місце для відданості та прихильності. 

Причини згасання почуттів:

1. Невміння, небажання щиро говорити одне з одним. Іноді люди не можуть сісти та відверто поговорити про свої почуття. Вони обирають замовчувати або обговорювати переживання з друзями. Буває і таке, що люди просто не знають, що робити. Можливо, виросли у родині, де така поведінка була нормою, то ж вони не можуть поводитись інакше. 

Проблеми та сварки у стосунках починаються тоді, коли партнери приховують свої справжні емоції та відчуття, соромляться піднімати «особисті» теми. 

2. Егоїзм. Проявляється в тому, що один із партнерів вважає себе кращим за іншого та не хоче змінювати своєї думки. Постійно дорікає, жартома принижує при друзях, поводиться зверхньо. 

3. Відсутність романтики. Злагоджене життя, спільний, розмірений побут, коли ви вже пізнали одне одного і живете у повному взаєморозумінні — це, звісно, класно. Проте не варто зводити нанівець романтику. Саме так дівчата відчувають себе бажаними та коханими. Прояв почуттів у такий спосіб допоможе повернути пристрасть у ваші стосунки.

4. Зміна ролей. Якщо пара проводить занадто багато часу разом: спільні друзі, побут, інтереси, бізнес, може статися порушення ролей. Можливі різні моделі стосунків, найпоширеніші: брат – сестра, батько – дитина. Підсвідомо ви починаєте ставитися до партнера як до родича, тому є можливість зниження сексуального бажання.

5. Стереотипи про секс. Випадкові фрази, кинуті у розмові, могли психологічно вплинути на людину, її вподобання, бажання і мотивацію. Грубі глузування над фантазіями або сексуальним образом життя — все це відбивається на житті людини.

6. Секс = примус. Іноді жінка може погоджуватися на секс всупереч своєму бажанню, просто щоб не засмучувати партнера. Якщо це відбувається регулярно, цінність сексу знижується, він стає небажаним обов'язком чи рутиною. Йдеться саме про жінок, оскільки чоловіки, навіть поступаючись партнерці, не можуть фізично імітувати збудження.

Зникло сексуальне бажання, що робити?

1. Якщо причина у зміні ролей: спробуйте фізично дистанціюватися. Проводьте окремо час, знайдіть нове хобі, зустрічайтеся з подругами — такі короткі відстані допоможуть повернути у стосунки минулу пристрасть. Час удвох також проводьте якісно: одягайте вдома гарний одяг, купіть нову сексуальну білизну, подивіться еротичний фільм, частіше влаштовуйте побачення.

2. Якщо причина в стереотипах: прочитайте профільну літературу, послухайте лекції сексолога онлайн, купіть секс-іграшки, спробуйте нові техніки. Обговоріть із партнером сексуальні фантазії, можливо, якісь захочете втілити у життя. Чим більше будете говорити і дізнаватися про секс, тим простіше вам буде позбутися нав'язаних стереотипів, ваша сексуальна самооцінка підвищиться.

3. Якщо не хочеться ображати партнера і ви погоджуєтесь на секс всупереч своєму бажанню, виділіть час для підготовки. Сходіть у душ, помедитуйте, уявіть сцени, які збуджують. Ваше тіло має відгукнутися. Завжди намагайтеся вивчати себе, свої потреби, ерогенні зони та сексуальний темп.

Але якщо відчуваєте, що сьогодні не хочете інтимної близькості — чесно скажіть про це партнерові. Не примушуйте себе, зробите лише гірше.

4. Не замикайтеся один на одному. Не «вантажте» партнера найдрібнішими робочими проблемами та самі не перетворюйтеся для нього на «жилетку».

5. Не порушуйте особистий простір. Ви не єдине ціле. Для здорової напруги потрібна дистанція.

6. Не заганяйтесь на кшталт «один/одна на все життя», «душа в душу». У надто вразливих людей така залізобетонність намірів викличе синдром уявного примусу. 

7. Залишайтеся собою. Не зраджуйте собі. Не губіться у стосунках та майте власну думку. Не треба бути «зручними». Вас покохали не за це!

8. Не критикуйте партнера. Ніщо так не вбиває пристрасть, як постійні глузування. 

9. Живіть яскраво. Розвивайтеся як особистість. Знайдіть хобі. Це дуже сексуально, коли від захвату світяться очі.

Чи важливий секс у шлюбі — так. Але в першу чергу потрібно подбати про гармонію у стосунках, про пристрасть і щире бажання одне одного. Просто періодична інтимна близькість не вирішить глибинних проблем. Секс — це більше про відвертість, свободу, чесність і довіру.

Якщо виникли проблеми у стосунках, спробуйте звернутися по допомогу до сексолога. Набагато простіше розібратися та відновити гармонію на ранніх стадіях.