психолог онлайн

Раціоналізація. Захисний механізм психіки.

14.11.2023
Раціоналізація. Захисний механізм психіки.

Раціоналізація. Захисний механізм психіки.


Багатьом людям складно справлятися з травматичними переживаннями. Наша психіка, намагаючись вберегти від неприємних подій, застосовує захисні механізми, які проявляються на підсвідомості. Людина може навіть не підозрювати, що деякі ситуації сприймає необ'єктивно, спотворено.

Поняття «захисний механізм» ввів австрійський психолог Зигмунд Фрейд. Детальніше ця концепція була розроблена його послідовниками, зокрема Анною Фрейд.

У деяких ситуаціях захисні механізми психіки вберігають від болісних переживань. Однак часто вони негативно впливають на наш розвиток і сприйняття дійсності. Щоб навчитися розпізнавати їх і правильно реагувати, потрібні психологічні методи. Наприклад, психоаналіз.

У статті розглянемо найбільш популярні види психологічного захисту. А також розберемося, як підвищити усвідомленість.


Чому у психіки є захист?

Таким чином наша підсвідомість захищає та оберігає нас від тривожності, болю і неприємних переживань. Цей процес відбувається на несвідомому рівні. Часто людина навіть не підозрює, що в деяких ситуаціях спостерігається спотворення фактів.

Якби психіка не застосовувала захисні механізми, ми постійно відчували б сильний стрес, відчували себе пригніченими, імпульсивними, спустошеними. Можливо, це викликало б невроз, панічні атаки або психічні розлади. Щоб особистість залишалася цілісною, її потрібно берегти.

Психологічні механізми закладені в нас природою. Вони є певними шаблонами поведінки, що допомагають реагувати на психотравмуючі події.

Однак є й інша сторона медалі: відбувається підміна понять, перекручення фактів, змінюється сприйняття дійсності. Ми не помічаємо багатьох подій і речей. Проблеми продовжують висіти в повітрі.


Для чого необхідні захисні механізми?

Коли людина переживає внутрішні або зовнішні конфлікти, вона схильна до емоційних переживань і коливань. Щоб зберегти стабільність самооцінки, почуття, життєву позицію та позитивне враження про себе, психіка застосовує захисні механізми.

Цей несвідомий процес спрямований на мінімізацію негативних емоцій і почуттів.

Якщо розібратися в захисних механізмах, можна зрозуміти, чому в різних ситуаціях ми поводимося однаково. Чому даємо вихід негативним емоціям по відношенню до близьких і піклуємося про тих, хто нам байдужий.

Види психологічного захисту:

  • Витіснення. Уникнення неприємних відчуттів і емоцій. Наприклад, ви навмисно намагаєтеся забути те, що заподіяло біль або дискомфорт. При цьому психіка витрачає багато енергії, щоб придушити спогади.
    Приклад: «— Ти забула, як він кричав і замахувався на тебе? — Не так вже він і кричав. А руку підняв, щоб увімкнути чайник».

  • Проєкція. Вид захисту, при якому людина власні переживання, потреби, думки і почуття приписує оточуючим. Намагаючись таким чином позбутися відповідальності за те, що їй властиво, але здається неприйнятним при цьому.
    Наприклад, людина необгрунтовано ревнує партнера. Так вона захищається від своїх думок про зраду.

  • Інтроекція. Присвоєння чужих установок, норм, правил поведінки і цінностей собі, навіть не розібравшись у них.

  • Злиття. Відсутність кордонів між «Я» і «НЕ Я», перетворення на «МИ». Вперше цей механізм проявляється в дитинстві, між матір'ю і немовлям. В цьому немає нічого поганого, якщо, дорослішаючи, мама і дитина розмежовують свої життя.
    Злиття небезпечне в стосунках, коли партнери розчиняються один в одному, втрачають індивідуальність, гальмують особистісний розвиток.

  • Раціоналізація. Людина може пояснити будь-яку неприємну ситуацію. Постійно знаходяться логічні та адекватні причини, чому це сталося. Метод раціоналізації дозволяє зберегти самооцінку. Так люди переконують себе в тому, що проблема не в них.

  • Заперечення. Ігнорування очевидних фактів. Через сильний страх людина відмовляється приймати те, що трапилося. Раціо і емоціо виключаються.

  • Сублімація. Перемикання на те, що допоможе відволіктися і забути про травмуючу подію. Результатом цього механізму захисту буває емоційна нестабільність.

На думку Анни Фрейд, кожна людина щодня застосовує близько 5 таких стратегій поведінки.


Раціоналізація. Як проявляється?

Існує кілька видів психологічного захисту. Розглянемо детальніше один з популярних — метод раціоналізації.

Як ми вже писали, цей захисний механізм дозволяє людині знаходити пояснення і причини виникнення будь-якої неприємної ситуації. Не пройшли співбесіду? Та не так і хотіли працювати в цій компанії. Далеко добиратися та цінності підприємства не сподобались. Запізнились на важливу зустріч, і товариш розлютився? Довго чекали таксі, гальмували на кожному світлофорі, в місті величезні затори.

Метод раціоналізації дозволяє пояснити що завгодно, знаходячи логічні та раціональні причини. Людина може виправдати будь-які спірні вчинки. Перекласти відповідальність за те, що відбувається на оточуючих людей. Уникнути внутрішнього конфлікту і зберегти свою самооцінку.

За допомогою методу раціоналізації можна створити видимість адекватної та логічної поведінки — як в своїх очах, так і в очах інших людей.


Чи потрібна допомога психотерапевта?

Психотерапія при раціоналізації та інших видах психологічного захисту може бути корисна, якщо самостійно вам складно визначити стратегії поведінки.

Завдання психолога — допомогти клієнту розпізнати і усвідомити механізми захисту, які заважають і обмежують. Якщо ви розберетесь в сценаріях, за якими живете, то позбудетесь перекручування фактів і підміни понять. Почнете бачити ситуації такими, якими вони є. Навчитесь опрацьовувати проблеми, а не сублімувати емоції.