психолог онлайн

Як відпустити образи на маму?

14.11.2023
Як відпустити образи на маму?

Як відпустити образи на маму?


Прихована образа в принципі є згубною для людини. Вона формує комплекси, складності в комунікації з друзями і оточуючими людьми, складності з партнером.

Переживаючи таке руйнівне почуття, людина не може повноцінно відчувати радість і щастя, вона перебуває у стані емоційного дискомфорту. Проте образа на матір найбільш небезпечна, адже це найдовший і найміцніший зв'язок.

Ми неодноразово чули фрази: «Мама — святе», «Образа на маму — це неправильно», «Батьків не вибирають». Як би ми не поділяли подібну думку, іноді це почуття проривається комом у горлі, викликає тяжкість у грудях. Адже образа на близьких людей сприймається болючіше та складніше переживається.

Образа на матір — це глибокий внутрішній конфлікт, жити з яким неприємно і важко. Мама — найближча і найрідніша людина, тому так болісно усвідомлювати, що спілкування з нею викликає дискомфорт і розчарування.

Причини у кожної людини відрізняються. Як пробачити образу на матір — розберемося в статті.


Що таке образа?

Образа — це негативне почуття, яке, в першу чергу, шкодить тому, хто його відчуває. Людина, на яку спрямована злість або образа, навряд чи відчує всю силу емоцій. А ось ви напевно зрозумієте наслідки цих руйнівних почуттів.

Практично всі хвороби — це психосоматика. Якщо ви часто хворієте, відчуваєте слабкість, задумайтеся, чи не живе в вас образа? Адже вона впливає на емоційний стан.

Образа — це ансамбль агресії та інших негативних емоцій, звернених в себе та назовні. Сильніше виявляється це почуття, коли розуміємо: кривдник правий. У такі моменти важливо усвідомлювати, що ніхто не образить вас проти вашої волі. Ображатися чи ні — це вибір. Ви можете не відреагувати на неприємні слова співрозмовника або погодитися з ними і, як результат, — образитися.

Позбавтеся від моделі жертви, змініть стійкі фрейми, усвідомте власну унікальність, повірте в себе — так ви перестанете сердитися і приймати все близько до серця.


Чому виникає образа?

Більшість дітей бачать у мамі авторитет, тому і вбирають, як губка, всі слова. Критику, похвалу — абсолютно все! І коли мама каже приємні речі, піклується — це означає її любов. А ось із негативними висловлюваннями все інакше. Вони ранять дитину, що призводить у майбутньому до психологічних травм і комплексів.

Питаєте себе, чому так відбувається? Справа в тому, що ідеальних людей не буває, і мама не виняток. Вона звичайна людина з внутрішніми проблемами, життєвим досвідом, певною моделлю поведінки, заснованою на відносинах з її матір'ю.

Помилки не роблять з неї погану людину. Просто, висловлюючи деякі думки, мама не може убезпечити себе від того, що вас ці слова образять.

Звичайно, є і більш неприємні ситуації, коли мама не намагається догодити, і поведінкою показує байдужість до почуттів дитини. У таких випадках, подорослішавши, ми не знаємо, як пробачити свою матір за дитячі травми. З'являються психологічні проблеми і комплекси, з якими впоратися самостійно важко. Знадобиться допомога фахівця.


Як відображаються на дорослому житті дитячі травми?

Тривожне дитинство завжди накладає відбиток. Якщо не опрацювати неприємний досвід, у майбутньому це призведе до складності в комунікації, до негативного  сприйняття навколишнього світу. Наприклад, якщо в дитинстві ви були об'єктом критики для матері. Часто чули фрази: «Ти і так товста, куди тобі їсти» і т.п., це призведе до комплексів і порушення харчової поведінки.

Якщо вашими бажаннями нехтували, ви не отримували того, чого хотіли, постійно чули відмову. У дорослому житті буде важко відчувати впевненість, буде здаватися, що ви не гідні хороших речей. Ви будете ставити бажання інших на перше місце, принижуючи таким чином свою гідність.

Діти, яким постійно ставили в приклад досягнення інших («ось Маша молодець, добре вчиться, а ти що!»), не зможуть об'єктивно себе оцінювати. Вони звикли сприймати себе через призму чужих успіхів. І досягнувши результатів, не зможуть насолодитися здобутками, адже будуть думати, що не гідні. З'явиться психологічний тригер, який заблокує позитивні почуття, оприлюднивши те, що раніше травмувало.

Образа на маму негативно впливає на якість життя. Тільки усвідомивши, як позбутися дитячих образ, ви зможете рухатися далі, прийняти себе як особистість, розвиватися і повноцінно радіти життю.


Як собі допомогти?

Якщо неодноразово вводили в пошуковій системі запит: «Образа на матір як пробачити» — допоможуть поради психологів HoldYou.

  • Діалог із мамою

Якщо є бажання і сили поговорити про все особисто — зробіть це! У доступній, спокійній формі розкажіть, що ранило вас і доставляло біль. Іноді мами не спеціально бувають різкими у своїх висловлюваннях. Почувши про ваші почуття, вони усвідомлять помилки і намагатимуться надалі їх не повторювати.

Цей спосіб хороший, коли ви можете поговорити особисто. Але як пробачити матір за дитячі образи в іншій ситуації? Читайте далі.

  • Проговоріть образи

Згадайте ситуації, які кривдили і були неприємними. Щось прийде в голову відразу, щось — із часом. Не обов'язково обговорювати події особисто, адже так може з'явитися образа матері на дочку (сина).

Важливіше згадати і записати все в блокнот. Пишіть чесно і відкрито, не переживаючи, що записи побачать. Висловіть свої почуття і біль, нехай і в письмовій формі.

Образи бувають різні. Наприклад, мама приділяла більше уваги сестрі, а не вам. Не чула і не розуміла, ігнорувала, принижувала досягнення, більше дбала про думку оточуючих.

Згадайте конкретні ситуації та приклади.

  • Працюйте з підсвідомістю

В опрацюванні внутрішнього конфлікту, як позбутися від образи на батьків, допоможе зміцнення підсвідомості. Сформулюйте позитивні установки. Вони стануть опорою і підтримкою. Наприклад: «Я можу сама за себе постояти», «Я унікальна», «Я смілива і сильна» тощо.

  • Техніка вибачення

Методи, як пробачити матір за нелюбов, різні. Важливо усвідомити, що ви робите це для себе і внутрішнього комфорту. Пробачаючи, ви не проявляєте слабкість і не прогинаєтеся. А відпускаєте неприємну ситуацію, яка приносить біль. Коли проблема перестане викликати тривогу, ви почнете жити щасливо і спокійно. Не обговорюйте все особисто, якщо не хочете. Пробачити образи дитинства можна всередині. Дозвольте це собі!