психолог онлайн

Позитивне мислення: що це таке і як використовувати його з користю?

14.11.2023
Позитивне мислення: що це таке і як використовувати його з користю?

Пам'ятаєте, колись був популярним мисленнєвий експеримент зі стаканом води, набраним водою на половину. Ми визначали отимістів за тим, що вони казали, що він “наполовину повний”, а песимістів – за тим що він “наполовину порожній”. Зараз все більшої популярності набирає тема позитивного мислення, яке дуже коротко можна описати цією ж вправою та порівняти з оптимізмом, бо позитивне мислення – про точку сприйняття світу через призму позитиву та здатність бачити його навіть у складні часи. Це досить неоднозначне твердження, погоджуєтесь? Адже сприймати деякі речі “позитивно” – як мінімум дивно. В цій статті ми детальніше заглибимося у цю тему, поговоримо про те що таке позитивне мислення, як воно може бути корисним і навпаки – як може шкодити.


Що ж таке “позитивне мислення”?

Позитивне мислення означає підхід до життєвих викликів з оптимістичним поглядом. Однак, це не те саме, що дивитися на світ крізь рожеві окуляри, ігноруючи чи замовчуючи негативні аспекти життя. Позитивне мислення не обов’язково означає уникнення складних ситуацій. Натомість позитивне мислення означає максимальне використання потенційних перешкод, намагання бачити найкраще в інших людях і розглядати себе та свої здібності в позитивному світлі.


Мартін Селігман, психолог, визначає позитивне мислення як те, як саме ви пояснюєте чому відбулись ті чи інші  події. Тобто, згідно з його теорією, можна вияснити мислить людина позитивно чи ні просто проаналізувавши її реакцію на подію. Загалом, згідно цієї теорії, є два види “пояснень”:


Оптимістичний стиль пояснення: люди з оптимістичним стилем пояснення схильні віддавати належне собі, коли стаються хороші речі, і зазвичай звинувачують зовнішні сили в поганих результатах. Вони також схильні сприймати негативні події як тимчасові та нетипові.

Песимістичний стиль пояснення: люди з песимістичним стилем пояснення часто звинувачують себе, коли стаються погані речі, але не відчувають належної радості стикаючись з успішним результатом так як він видається випадковістю. Вони також мають звичку розглядати негативні події як очікувані та тривалі. Як ви можете собі уявити, звинувачення себе в подіях, які ви не здатні контролювати, може мати шкідливий вплив на ваш душевний стан.


Відповідно, люди що обирають перший тип “пояснень” – схильні до позитивного мислення. Власне, такий оптимістичний спосіб сприйняття подій і є частиною цього самого концепту. Та варто розуміти, що ці прояви не є стабільними чи вродженими й можуть змінюватись впродовж життя чи в залежності від ситуацій. Що, загалом, є хорошою новиною, адже означає що позитивному мисленню можна навчитись.

Як розвинути позитивне мислення та чим воно корисне?


Позитивне мислення часто починається з саморозмови. Розмова з самим собою відбувається завжди, однак досить рідко вона усвідомлена. Частіше за все це нескінченний потік невисловлених думок, які проходять у голові. Ці автоматичні думки можуть бути позитивними або негативними. Деякі ваші розмови з самим собою випливають з логіки та раціональності. Інші розмови з самими собою можуть виникати через неправильні уявлення, які ви створюєте через брак інформації або очікування через упереджені уявлення про те, що може статися. Також не малий вплив мають емоції та почуття.

Насправді вся ідея позитивного мислення зводиться до того, що варто відслідковувати ці “розмови” у власному розумі й намагатись перенаправляти мислення в позитивний бік. З часом формується звичка й оптимістичне бачення світу стає частиною сприйняття дійсності.


Дослідники продовжують досліджувати вплив позитивного мислення та оптимізму на здоров’я. Нижче ми зібрали основні переваги для здоров’я, які може принести позитивне мислення:


  • збільшена тривалість життя;

  • нижчий рівень депресії;

  • нижчий рівень дистресу та болю;

  • підвищена стійкість до хвороб;

  • краще психологічне та фізичне самопочуття;

  • поліпшення здоров’я серцево-судинної системи та зниження ризику смерті від серцево-судинних захворювань та інсульту;

  • зниження ризику смерті від раку;

  • знижений ризик смерті від респіраторних захворювань;

  • зниження ризику смерті від інфекцій;

  • кращі навички справлятися з труднощами та під час стресу.


Наразі немає чіткого наукового пояснення, чому люди, які займаються позитивним мисленням, відчувають ці переваги для здоров’я. Одна з теорій полягає в тому, що позитивний світогляд дає змогу краще справлятися зі стресовими ситуаціями, що зменшує шкідливий вплив стресу на ваше тіло. Також вважається, що позитивні та оптимістичні люди, як правило, ведуть більш здоровий спосіб життя — вони отримують більше фізичної активності, дотримуються більш здорової дієти, не курять і не вживають алкоголю.


Ви можете навчитися перетворювати негативне мислення на позитивне. Процес простий, але потребує часу та практики — зрештою, ви створюєте нову звичку. Нижче наведено кілька способів мислити та поводитися більш позитивно та оптимістично:

    1. Визначте сфери, які потрібно змінити. Якщо ви хочете стати більш оптимістичним і думати позитивніше, спочатку визначте сфери свого життя, про які ви зазвичай думаєте негативно, будь то робота, щоденні поїздки, зміни в житті чи стосунки. Ви можете почати з малого, зосередившись на одній області, щоб підійти до неї більш позитивно.
    2. Перевірте себе. Періодично протягом дня зупиняйтеся і оцінюйте те, що ви думаєте. Якщо ви виявите, що ваші думки переважно негативні, спробуйте знайти спосіб надати їм позитивне значення.
    3. Будьте відкритим до гумору. Дайте собі дозвіл посміхнутися або сміятися, особливо у важкі часи. Шукайте гумору в повсякденних подіях. Коли ви можете сміятися над життям, ви відчуваєте менший стрес.
    4. Дотримуйтесь здорового способу життя. Прагніть займатися спортом протягом приблизно 30 хвилин у більшість днів тижня. Ви також можете розбити його на 5- або 10-хвилинні “підходи” протягом дня. Фізичні вправи можуть позитивно вплинути на настрій і зменшити стрес. Дотримуйтеся здорової дієти, щоб підживити свій розум і тіло. Висипайтеся. І навчіться технікам боротьби зі стресом.
    5. Оточіть себе позитивними людьми. Переконайтеся, що у вашому житті є позитивні люди, які вас підтримують, і на яких ви можете покластися, щоб дати корисні поради та відгуки. Негативні люди можуть підвищити рівень вашого стресу та змусити вас сумніватися у своїй здатності справлятися зі стресом здоровими способами.
    6. Практикуйте позитивну саморозмову. Почніть з дотримання одного простого правила: не кажіть собі нічого такого, чого б не сказали нікому іншому. Будьте ніжними та підбадьорливими з собою. Якщо у ваш розум з’являється негативна думка, оцініть її раціонально. Подумайте про те, за що ви вдячні у своєму житті.

    Коли ваш розум загалом оптимістичний, ви легше справляєтеся зі щоденним стресом у більш конструктивний спосіб. Ця здатність може сприяти широко відомим перевагам позитивного мислення для здоров’я.

    Потенційні підводні камені позитивного мислення.

    Попри те, що позитивне мислення має багато переваг, бувають випадки, коли більш реалістичне мислення є кориснішим. Наприклад, у деяких ситуаціях негативне мислення насправді може призвести до більш точних рішень і результатів, на що вказують деякі дослідження.

    Проте  інші дослідження показують, що реалістичний оптимізм може бути ідеалом. Результати дослідження 2020 року, опублікованого в журналі Personality and Social Psychology Bulletin, показали, що люди з помилковими очікуваннями, оптимістичними чи песимістичними, як правило, мають гірший стан психічного здоров’я порівняно з реалістами.


    Автори дослідження припускають, що розчарування, яке відчувають оптимісти, коли їхні великі надії не здійснюються, може негативно позначитися на добробуті. Це не означає, що люди повинні прагнути бути песимістами. Оскільки дослідження показують, що люди з негативним світоглядом, як правило, почуваються ще гірше. Натомість найкращим підходом може бути загалом позитивний світогляд, який зосереджується на реалістичних очікуваннях.


    Та дійсно, у деяких випадках неправильне застосування позитивного мислення може перейти межу до так званого токсичного позитивного мислення. Воно передбачає наполягання на підтримці позитивного мислення, незалежно від того, наскільки засмучує, страшна чи шкідлива ситуація. Цей тип надмірного позитиву може перешкоджати автентичному спілкуванню та викликати у людей почуття сорому чи провини, якщо вони намагаються зберегти такий надто позитивний світогляд.


    Позитивне мислення іноді може мати підводні камені. Хоча важливо мати загальний позитивний прогноз, нереально високі очікування можуть призвести до розчарування. Нездатність прийняти будь-які негативні емоції, відома як токсичний позитив, також може мати негативний вплив на психічне благополуччя. Тому найкращим варіантом є зберігати реалістичне сприйняття, та при цьому мати навичку мислити оптимістично.