психолог онлайн

Постковідний синдром — що робити?

14.11.2023
Постковідний синдром — що робити?

Постковідний синдром — що робити?

Дослідження показують, що COVID-19 негативно впливає не тільки на фізичне здоров'я, але і на психологічне. Після одужання пацієнти часто скаржаться на ускладнення. Однак мова не про загострення хронічних захворювань, а про психічні розлади. «Постковідний синдром» — так називають лікарі це явище .

Причини порушення психіки

Інформаційне поле сильно впливає на наше життя. Страшна статистика, зростання кількості хворих і збільшення летальних випадків — такі новини ми отримуємо щодня. Все це негативно впливає на психічний стан. Таким чином наша психіка страждає ще до захворювання.

Наслідками можуть бути:

Безсоння, посилена тривожність, панічні атаки, невроз, суїцидальні думки, апатія, емоційна нестабільність, депресія, хронічна втома та стомлюваність, погіршення пам'яті, зниження концентрації, агресія, страх за своє життя і життя своєї родини.

Як допомогти собі:

- Робіть нескладні аеробні вправи: велосипед, ранкова зарядка, вправи на руки. Тренуйтесь регулярно, наприклад, 4-6 разів на тиждень. 

- Виконуйте денну норму кроків (10 тис.), дихайте свіжим повітрям. Відганяйте нав’язливі думки, концентруйтесь на позитивних моментах.

- Обирайте здорове харчування. Їжте більше фруктів і зелених овочів. Не мучте себе дієтами, вам потрібні білки, жири і вуглеводи. Пийте достатньо води — 6-8 склянок/день.

- Дотримуйтеся режиму сну та бадьорості. Відпочивайте не менше 7 годин, провітрюйте кімнату 3-4 рази на день, за 2 години до сну відкладіть гаджети.

- Влаштовуйте собі дні відпочинку. Релакс-терапія позитивно впливає на емоційний стан.