психолог онлайн

Післяпологова депресія: Ти не сама

14.11.2023
Післяпологова депресія: Ти не сама

За даними незалежного дослідження від «Клубу підтримки вагітності та материнства «Лада», 82,5% жінок потребують підтримки після народження малюка. Також із 1500 опитаних: 60% жінок мали скарги щодо свого емоційного стану одразу після пологів, 52% — мали проблеми з фізичним приведенням до попереднього стану, 44% — скаржились на труднощі з грудним годуванням, 22,5% — мали труднощі у взаємодії з дитиною. Кожна 15 жінка з опитаних хотіла завдати шкоду собі або дитині. 

Такі дані насправді лякають. Відомо, що наразі наше суспільство має низький рівень культури піклування про маму. Дуже мало якісних просторів для батьків із дітьми, не завжди до жінок із немовлям ставляться толерантно. До того ж в Україні відсутня програма, яка б допомагала матусям відновлюватись і боротись із післяпологовою депресією. 

У статті розповімо, чому виникає депресія після пологів, чи можна її попередити та як впоратись. 

Що таке післяпологова депресія?

Це стан жінки, обумовлений декількома факторами: фізіологічними, гормональними, психологічними та соціальними. Її перебіг може коливатися від легкого стану, так званого baby blues (настає за кілька днів після пологів, характеризується вразливістю, емоційною нестабільністю, плаксивістю) до більш важкого розладу. Це суттєво впливає на життєдіяльність жінки та її здатність піклуватися про дитину.  

Після пологів змінюється гормональний стан жінки, самопочуття може різнитися в залежності від перебігу вагітності та самих пологів. Ступінь психологічної готовності жінки до материнства може бути різним. Часто очікується, що материнство – це суцільна радість і щастя. Але на практиці жінка стикається з нестачею сну, додатковим навантаженням (фізичним і психологічним), з больовими відчуттями, змінами організації життя, з різними емоціями до дитини. Через це можуть з’являтися сумніви у своїй батьківській компетентності, може дошкуляти почуття провини тощо. 

Чому виникає післяпологова депресія?

Існують такі основні чинники: спадковість, психічна травма, тілесні (соматичні) порушення. 

Більшість жінок, у яких виникає депресія після пологів, мають спадкову схильність до психологічних розладів. Крім того, на формування депресії впливають соматичні фактори: різка гормональна перебудова, можливі ускладнення пологів. Останній чинник — стрес та інші психоемоційні впливи: розлучення, депресія під час вагітності, кризи та конфлікти у родині, проблеми зі здоров’ям у малюка. Обмеженість у своїй свободі та виборі теж може впливати на стан жінки. Адже тепер велику частину життя треба присвячувати дитині.

Депресія у жінок — симптоми:

- безсоння;

- втрата апетиту;

- проблеми з концентрацією уваги та виконанням повсякденних справ;

- часті зміни настрою;

- відчуття гніву, спустошеності, безпорадності, нікчемності, знесилення;

- відсутність радості;

- втома та втрата інтересу до заняття сексом;

- почуття провини, сорому чи неадекватності;

- догляд за дитиною викликає труднощі та негативні емоції;

- уникання сім’ї та друзів;

- думки завдати шкоди собі або малюкові.

У розвинених країнах з високим достатком на післяпологову депресію страждає кожна десята жінка. У країнах менш благополучних – кожна п’ята. При цьому в нашому суспільстві зберігається все ще дуже високий рівень знецінення та таврування такого стану. Тому багато матусь намагаються самостійно впоратися з післяпологовою депресією та соромляться скаржитися навіть близьким. А дарма, адже навичка звертатися по допомогу дуже корисна та життєво необхідна! Післяпологова депресія дійсно може минути за кілька днів за умови гарної підтримки з боку близьких, друзів та медичних працівників, які спілкуються з жінкою. А також за наявності практичної допомоги: надання матусі можливості висипатися, раціонального регулярного харчування, допомоги з хатніми справами тощо.

Як попередити та як вийти з депресії – поради психологів

1. Усвідомте, що статус «мами» на перших етапах вимагатиме перегляду всього життєвого укладу, отже багато до чого доведеться пристосовуватися.

2. Визначте пріоритети і не намагайтеся утримувати будинок в ідеальному стані, на підтримку бездоганної чистоти не вистачатиме сил.

3. Розподіліть обов'язки в сім'ї, залучайте чоловіка та бабусь до допомоги у догляді за малюком.

4. Знайдіть групу за інтересами, де зможете ділитися своїм станом та настроєм, тим, як протікає вагітність. Настрій жінки впливає на пологи. Якщо поруч є люди, готові слухати про ваші переживання і невпевненість, це звільнить вас від багатьох внутрішніх страхів.

5. Дізнайтесь, як «технічно» проходитимуть пологи. Це позбавить вас тривожності через невідомість.

6. Знайдіть зручний пологовий будинок і лікаря, з яким почуватиметеся в безпеці. Ваш стан залежатиме від комфорту приміщення та того, як налаштує, підтримає лікар.

7. Подбайте про своє здоров’я. Попросіть близьке оточення проявити турботу, оточити вас увагою. Якщо ви отримаєте необхідну підтримку, зможете швидше відновитись після пологів.

8. Знаходьте час для відпочинку: денний сон, манікюр, масаж, СПА, тепла ванна, перегляд фільму, прогулянка з подругою. Поки дитина спить, почитайте книжку. Читання є одним із найкращих способів уникнути стресу.

9. Займіться гімнастикою, йогою або іншим спортом, якщо немає протипоказань. Доведено, якщо у період депресії займатися спортом, то емоційний стан покращується набагато швидше. Регулярні заняття знижують напругу, втому, агресивність і депресію, надають бадьорості та підіймають настрій. Тривалі прогулянки з дитиною в колясці теж вносять деяку спортивну різноманітність у життя батьків.

10. Оточіть себе позитивними людьми. Спілкування має бути ресурсним і приємним для вас. Якщо відчуваєте дискомфорт поряд із людиною, мінімізуйте контакт. Нехай вас оточують люди, з якими можна легко поговорити на будь-які теми.

Не нехтуйте своїм станом і внутрішнім відчуттям. Якщо ознаки післяпологової депресії зберігаються протягом двох тижнів і більше, а симптоми посилюються, варто звернутися по допомогу, може бути корисним психолог онлайн. Адже хронічна депресія після пологів несе загрозу не тільки здоров’ю жінки, а й повноцінному розвитку малюка. Оскільки матуся в стані депресії не здатна адекватно відгукатися на потреби дитини.