психолог онлайн

Ігри з дітьми: педагогіка Монтессорі

14.11.2023
Ігри з дітьми: педагогіка Монтессорі

Вже понад століття педагогіка Монтессорі процвітає по всьому світу, а сучасні дослідження підтверджують ефективність цього методу. Кілька ключових елементів підходу відповідають освітнім цілям, які сучасні батьки ставлять для своїх дітей, зокрема: вирости здібними людьми, які матимуть сильну самосвідомість, здатність спілкуватися з іншими та потенціал для продуктивної діяльності протягом усього життя. З Монтессорі це зростання починається рано. 


Ранні роки (від народження до 6 років) є критичним періодом для того, щоб закласти міцну основу для того, ким стане дитина та яку роль вона відіграватиме в майбутньому. У час інформаційного вибуху та віртуального досвіду, освіта Монтессорі зосереджується не на колекції випадкових шматочків інформації, доступних у нас під рукою, а на природі дітей та підлітків, як учнів. На тому, як вони думають, що переживають. Як працює їхній мозок та як з часом змінюються характеристики розвитку. Як розкриваються вроджені людські навички мови та математичного мислення. Як свобода самовираження та творчості розкриває їх людський потенціал. Як цілеспрямована робота та час на дослідження та роздуми сприяють радості навчання протягом усього життя. 

Основи підходу Монтессорі

Цей  підхід до освіти був заснований у 1907 році Марією Монтессорі, далекоглядною італійською антропологинею і докторкою медицини, на основі її власного практичного досвіду та спостережень за дітьми в Сан-Лоренцо, найбіднішій частині Риму. Через 110 років і вдосконалена освітянами, дослідниками та науковцями, освіта Монтессорі сьогодні впроваджується на шести континентах. 


Монтессорі-педагоги вивчають потреби розвитку дітей і підлітків і розробляють надзвичайні навчальні середовища, які відповідають внутрішнім етапам розвитку людської природи. Шляхом ігор та вправ створюється атмосфера розвитку. Ці свідомо підготовлені середовища орієнтовані на дитину/підлітка; вони пропонують справжній досвід соціального внеску та навчання через відкриття та вирішення проблем. Дітей не навчають знанням, а вчать розкривати природу світу керуючись власним інтересом та допитливістю. Мета Монтессорі-освіти полягає в тому, щоб природний людський розвиток дійшов до зрілої, відповідальної дорослої людини, яка розвинула силу, мужність, співчуття, емпатію, високий рівень знань і навичок, високорозвинену здатність адаптуватися до мінливих обставин і природну схильність до співпраці моральним і мирним шляхом. Отримавши свободу та підтримку, щоб запитувати, глибоко досліджувати та налагоджувати зв’язки, Монтессорі-учні стають впевненими, захопленими, самостійними. Вони здатні критично мислити, співпрацювати та діяти сміливо — набір навичок 21 століття.

Як це працює?

Кожну дитину цінують як унікальну особистість. Освіта Монтессорі визнає, що діти навчаються різними способами, і враховує всі стилі навчання. Діти можуть вільно навчатися у своєму власному темпі, кожен просувається, коли буде готовий, під керівництвом викладача та індивідуального плану навчання. Починаючи з раннього віку, Монтессорі виховує порядок, зосередженість і незалежність. Учні Монтессорі насолоджуються свободою в певних межах. Працюючи в рамках параметрів, встановлених їхніми вчителями та класною спільнотою, учні беруть активну участь у вирішенні питання про те, на що вони будуть спрямовані у навчанні.Учнів підтримують у тому, щоб вони стали активними шукачами знань. Викладачі створюють середовище, де всі мають свободу та інструменти для пошуку відповідей на власні запитання. Внутрішнє задоволення спонукає допитливість і інтерес дитини та призводить до позитивного сприйняття навчання, яке зберігається протягом усього життя.


У класі Монтессорі вчителі щодня оцінюють учнів, використовуючи свої спостереження за взаємодією кожної дитини в навколишньому середовищі та з однолітками. Вони використовують свої знання про розвиток дитини та академічні результати, щоб створити середовище, яке одночасно є стимулюючим і доступним для навчання, фізично, соціально та емоційно. Вони розробляють індивідуальний план навчання для кожної дитини, виходячи з її унікальних інтересів і здібностей. Викладачі створюють середовище, де діти мають свободу та інструменти, щоб шукати відповіді на власні запитання та навчатися самостійно шукати нові знання.


Основою педагогіки Монтессорі є те, що дитина народжується з усіма ключами до успіху. Роль дорослого полягає в тому, щоб створити середовище, яке дозволить дитині виразити своє природне бажання вчитися і таким чином набувати навичок.


Три основні ідеї педагогіки Монтессорі.


“Навчити робити це самостійно”

Педагогіка Монтессорі є активним навчанням, оскільки вона ставить дитину в ситуацію автономії, де вона повинна, завдяки адаптованому середовищу та супроводу дорослих, нарощувати власні знання. Демонструючи природну самодисципліну, дитина вільна вибирати власну діяльність: тоді дитина стає набагато сприйнятливішою та легше засвоює нові знання. Дитина розвивається завдяки підтримці вихователя, який, як тільки він представив матеріал і його використав, має максимально замкнуте ставлення, щоб дозволити дитині вчитися на своєму досвіді.


Важливість природних ритмів та повага до чутливих періодів

Одним із головних принципів педагогіки Марії Монтессорі є повага до сензитивних періодів, тобто природного ритму кожної дитини. У міру дорослішання дитина формує свою особистість і проходить різні етапи, під час яких у неї розвивається дуже специфічна цікавість до певних речей (порядок, яскраві кольори...) і набуває певних навичок. Тому важливо, щоб навчання відбувалося крок за кроком і щоб дитина могла вільно вибирати собі заняття, щоб поважати її чутливі періоди.


Навчання самим процесом навчання

Марія Монтессорі вважала, що дитина повинна експериментувати, щоб вчитися. Вона виступає за взаємодію з предметами, які працюють за допомогою органів чуття під час навчання. Таким чином, матеріал Монтессорі складається з дуже барвистих, звучних предметів різної ваги та розміру. Цей матеріал має бути в розпорядженні дитини на такій висоті, щоб вона могла його схопити. Дійсно, середовище, в якому розвивається дитина, має бути адаптоване до її розміру та потреб, завжди з метою сприяння її свободі та автономії. Якщо предмети в класі знаходяться в межах досяжності і з ними легко триматися, дитина буде краще проявляти самодисципліну і природно відкладе їх. Монтессорі-матеріал дуже важливий, оскільки саме через помилки в своїх дослідах і маніпуляціях дитина знайомиться з навколишнім світом і зможе, дорослішаючи, наблизитися до абстрактних понять.