психолог онлайн

Патологічні ревнощі: психологічний тест та методи боротьби

14.11.2023
Патологічні ревнощі: психологічний тест та методи боротьби

Патологічні ревнощі у стосунках


Кожен з нас стикався з цим відчуттям, але чи задумувались ви над визначенням ревнощів? Ревнощі – відчуття недовіри та сумнівів у вірності та/або любові, що супроводжуються тривогою та самопригніченням. Попри те, що часто можна почути вислів "не ревнує, значить не любить" – це зовсім не так. Романтизація ревнощів дуже шкідлива й в реальному житті вони виглядають не як у фільмах. Стосунки без них – не про байдужість один до одного, а про повагу та довіру. Ревнощі – це токсичне й шкідливе переживання, що приносить страждання. У декого воно може залишатися на низькому рівні й, в цілому, не дуже заважати, але є випадки, коли ревнощі стають патологічними й тим самим знищують шанс стосунків на те, щоб бути щасливими. 

Я відчуваю ревнощі, але як мені дізнатись, що вони патологічні? 

Визначити ревнощі в стосунках й почати виправляти цю проблему – важливий крок для підтримки відносин. Ми підготували для вас невеликий тест, пройшовши який, ви можете визначити свій рівень ревнощів й краще себе проаналізувати. 
Пройти тест: тут.

Що викликає ревнощі? 

Причин є декілька, але всі вони – наслідки травм та болючих ситуацій в житті. 
Одна з причин – низька самооцінка. Це комплексне поняття, що може включати в себе: страх бути покинутим, відчуття власної недостатності/негідності, невпевненість у собі, переконання, що всі люди навколо чимось кращі, або все це сукупно. Проблеми з самооцінкою шкодять не лише стосункам у парі, а погіршують всі аспекти життя. В цьому випадку докази вірності та любові партнера не допоможуть, як і компліменти та подарунки. Єдине рішення – внутрішнє зцілення. Низька самооцінка може бути серйозною проблемою, вирішити яку можна лише зі спеціалістом. Однак, самостійна робота над збільшенням любові та поваги до себе теж є дуже корисною.
Друга можлива причина ревнощів – відчуття власництва. Подібне притаманно людям з маніпулятивними, аб'юзивними або нарцисичними нахилами. Звісно, ці нахили також спричинені психологічними травмами й долаються при роботі з психологом чи психотерапевтом. В цьому випадку людині важче визнати, що ревнощі є не нормальним явищем  й, тим паче, важко визнати свої помилки. Однак, це можливо, при бажанні та повазі до партнера. Проте, частіше за все, люди з відчуттям власництва нічого не роблять зі своїм ставленням та поведінкою й з часом стосунки стають токсичними та насильницькими. 

Як боротися з ревнощами партнера?

Перш за все, вам варто розуміти, що ви не зобов'язані терпіти недовіру до себе  й повинні цінувати особисті кордони, турбуватись про себе.Але якщо вас засмучує, що партнер не може справитись з ревнощами самостійно і ви вирішите допомогти, то ось що ви можете:  
1. Визначте справжню причину ревнощів. Поговоріть про це щиро й спробуйте зрозуміти, які внутрішні переживання провокують це відчуття;
2. Спробуйте проаналізувати, чи були в минулому травмуючі ситуації, що могли спровокувати ревнощі? Можливо, хтось з батьків покинув сім'ю або сталось щось інше, через що людина боїться бути зрадженою та покинутою; 
3. Поговоріть про власні почуття відносно ревнощів у ваш бік, про важливість працювати зі старою травмою, про шкоду ревнощів для стосунків; 
4. Якщо самостійно з цим справитись не вдається – вам допоможе сімейний психолог.

Як боротися зі своїми ревнощами? 


Те, що ви читаєте цю статтю – це перший крок і ми пишаємося вами!

Що ж далі?

1. Проаналізуйте, що ви відчуваєте в момент наростання ревнощів? Ви можете зробити схематичний малюнок, де в центрі буде написано "ревнощі", а навколо – все, що їх супроводжує. Будьте щирі з собою й напишіть все, що приходить на думку. Проаналізуйте написане й ви зрозумієте, над чим вам варто працювати. Якщо одна з причин, наприклад, невпевненість у собі – шукайте місце її виникнення й шляхи подолання.
2. Варто розуміти, ревнощі – лише наслідок. А корінь проблеми впливає на всі сфери вашого життя. Наприклад: ви зрозуміли, що причина ваших ревнощів у низькій самооцінці. Справа в тому, що вона впливає не лише на вашу недовіру та страх втратити партнера. Вона диктує вам, які рішення приймати. Змушує боятись мріяти про більше. Через низьку самооцінку ви можете терпіти погане поводження інших людей, адже внутрішньо вам здається, що вони мають право вас ображати. 
Шлях зі зцілення й боротьби з ревнощами є не простим, але точно вартий зусиль. Якщо на якомусь етапі ви відчуєте, що не справляєтесь самотужки – психолог може стати вам у нагоді, надати необхідну підтримку, професійну допомогу та погляд зі сторони.