психолог онлайн

Дорослі діти: особливості покоління Z

14.11.2023
Дорослі діти: особливості покоління Z

Дорослі діти: особливості покоління Z 


Ми все частіше чуємо про нове покоління Z. Та багато хто не знає, що це за градація і чому взагалі важливо розуміти особливості сучасної молоді. 


Які є покоління?

Кожні 20 років відбувається зміна поколінь. І кожне має свою назву. Наприклад, бабусі й дідусі 1945-1960 року народження відносяться до бебі-бумерів. Таку назву вони отримали через те, що після Другої світової війни народжуваність різко зросла. У той період у них сформувались свої інтереси та цінності. Люди вірили у світле майбутнє і цінували родинний затишок. Вони багато працювали і вважали, що фінансовий достаток забезпечить їм стабільність.

Народжені у 1960-1980 роках уже відносяться до іншого покоління – Х. Під впливом політичних та економічних процесів їхній світогляд зазнав певних змін. Вони росли в нелегкі роки перебудови. Поки їхні батьки важко працювали з рання до пізнього вечора, вони вчилися бути самостійними та відповідальними. Основні цінності цього покоління – стабільність та комфорт. «Ікси» вірять, що у своїй роботі потрібно покладатися лише на себе, а досягти успіху можливо завдяки наполегливій праці. 

Приблизно з 1980 по 2000 роки були народжені міленіали або покоління Y. Вони зростали разом з появою світової інформаційної мережі – інтернету. Розвиток новітніх технологій значно вплинув на формування їхньої поведінки. Це покоління не згодне важко працювати зранку до вечора, щоб відчувати фінансову стабільність. Для заробляння грошей їм достатньо просто мати телефон. Саме покоління Y вперше заговорило про вигорання, отримання задоволення від роботи, саморозвиток.

Також міленіали більше переймаються власним комфортом та емоційним станом. Вони поважають себе та мають високу самооцінку. Не квапляться створювати сім’ю, адже є волелюбними і не хочуть затягувати себе «в ярмо» подружнього життя.


Особливості покоління Z

Покоління Z починається з 2000 року. Це покоління майбутнього. Його представники не уявляють життя без інтернету та соціальних мереж. Вони не піддаються стереотипам, які намагається нав’язати суспільство. Мають власну точку зору і не бояться висловлювати її. У порівнянні з міленіалами, покоління Z є більш консервативним. Вони відмовляються від тютюну та алкоголю, ведуть здоровий спосіб життя.  

Серед представників «зетів» найчастіше можна зустріти блогерів, які розповідають про правильне харчування, спорт, ментальне здоров’я. Вони піклуються про навколишнє середовище. Покоління Z – це покоління екоактивістів та вегетаріанців. Вони мають власну соціальну позицію, виступають за рівність між жінками та чоловіками, відстоюють права ЛГБТ. Так, нове покоління є більш толерантним. Також «зети» люблять навчатися, а багатозадачність для них є нормою.     

Але у цього покоління є і свої мінуси. Через те, що «зети» не мали типового дитинства «у дворі», а з однолітками спілкувалися переважно в соціальних мережах, то їм важко взаємодіяти з іншими людьми в команді. Вони – індивідуалісти, які хочуть працювати самі на себе і ні від кого не залежати. 

Це покоління, якому важко визначитися зі своїм майбутнім. Найскладніша задача для них – зрозуміти, чим займатися. Представники цього покоління не з тих, хто обирає роботу раз і на все життя. Їхні інтереси можуть змінюватися кожен день. Попри те, що «зети» не люблять, коли їм щось нав’язують, вони часто потребують підтримки та порад. 

Нове покоління Z – це цифровий детокс, робота в інтернеті, саморозвиток, політичний активізм, креативність. Та з іншого боку – це відсутність навичок командної роботи, невизначеність із майбутнім та постійний пошук нових пригод.


Чому необхідно зважати на особливості нового покоління?

Настав час, коли покоління Z підросло і почало виходити на ринок праці. Сучасна молодь має свої цінності та принципи. Для того, щоб уживатися з «зетами» в одній компанії, потрібно розуміти їхні особливості. Насамперед для представників нового покоління важливо, щоб їх чули, щоб вони відчували свою значущість. Попри молодий вік, до них потрібно ставитися як до дорослих. Давати їм свободу та простір для творчості. Також «зетів» необхідно підбадьорювати в їхніх починаннях та навчати командної роботи. Так вони зможуть відкритися та використати весь свій потенціал на благо справі.