психолог онлайн

Онлайн-психотерапія — за і проти

14.11.2023
Онлайн-психотерапія — за і проти

Карантин і соціальні обмеження змусили нас звикнути до нової реальності, де будь-яка потреба швидко закривається в форматі онлайн. Отримати допомогу психолога тепер так само просто, як і замовити доставку продуктів з супермаркету.

Неможливо уявити життя без цифрових технологій. Щоб насолодитися улюбленими стравами більше не обов'язково їхати в ресторан, працювати можна віддалено, а оновити гардероб зручно в онлайн-магазині. Терапія теж стала комфортнішою — консультації по скайпу, переписка з психологом онлайн в чаті або месенджері.

Це дозволяє підтримувати mental health, навіть перебуваючи за сотні або тисячі кілометрів від спеціаліста.

 

Ефективність психологічної допомоги online

Ефективність терапії не залежить від формату. Особливо, коли необхідна консультація психолога. Якщо ваш запит передбачає роботу з психотерапевтом, краще уточнити відповідний формат у фахівця. Адже психолог і психотерапевт володіють різними компетенціями, вирішують різні психологічні проблеми. Однак помилково стверджувати, що сеанси з психотерапевтом будуть ефективними тільки в режимі стандартної зустрічі.

Формат онлайн підійде, якщо ваш психолог далеко. Наприклад, ви живете або відпочиваєте в іншій країні.

Деякі люди впевнені, що сеанс психотерапії повинен проходити в кабінеті. Адже там особлива атмосфера, яка спонукає до розмови і розслабляє, дозволяючи на певний час відключитися від побутових проблем і переживань. Але ті, хто вже встиг протестувати онлайн-формат, переконалися, що заспокоїтися і налаштуватися на бесіду можна і вдома. Коли навколо знайомі та звичні речі, легше відкритися і виговоритися.

Якщо сумніваєтеся, який формат вибрати — почитайте блог або цікаві статті з психології. Там часто можна знайти відповіді на потрібні запитання. Крім того, дізнаєтеся, в чому відмінність психолога від психотерапевта.

 

Плюси і мінуси

Онлайн-терапія по скайпу або особистий візит в кабінет? Розглянемо «за» і «проти».

Плюси:

  • Консультації онлайн — порятунок для людей, які живуть в режимі нон-стоп. Це можливість зберегти найважливіший ресурс — час. Більше не доведеться підлаштовувати графік під розклад сесій і витрачати 1-2 години, щоб дістатися до офісу, де приймає спеціаліст.
    Особистий психолог онлайн — зручний спосіб отримати необхідну підтримку, навіть перебуваючи вдома.

  • Доступність. Онлайн-терапія робить географічні кордони умовними. І не важливо, в якому місті чи країні ви перебуваєте. Якщо поїхали у відрядження чи відпустку, вам не доведеться переривати роботу з психологом, адже можна зателефонувати в призначений час.

  • Конфіденційність і анонімність. Деякі люди відтягують похід до психолога через страх особисто розповісти про проблеми. Онлайн-консультації зручні тим, що ви можете не називати справжнє ім'я та не вмикати відеозв'язок. Є різні платформи по підбору фахівців. Сервіс психологів HoldYou гарантує, що інформація, якою поділиться клієнт, не буде розголошуватися або обговорюватися з колегами.

  • Безпека і комфорт. Яким би зручним не був кабінет психолога, він не зрівняється з атмосферою домашнього затишку. Під час онлайн-консультації ви можете самі вибрати комфортне місце. Власна домівка, офіс, улюблена кав'ярня — головне, щоб відчували себе в безпеці. Це зніме бар'єри, ви скоротите психологічну дистанцію і вийдете на більш довірчі та відкриті відносини. Ваш особистий психолог онлайн — це відмінний спосіб отримати допомогу «тут і зараз».

Мінуси:

Звичайно, онлайн-терапія має свої недоліки. Але здебільшого вони пов'язані з технічною частиною — перебої зі зв'язком, слабке інтернет-з'єднання, проблеми на лінії і т.п. Через низьку якість відео фахівцю буде складніше визначити, які емоції відчуває клієнт. Також неполадки в роботі техніки можуть зовсім зірвати зустріч. Однак подібні проблеми зустрічаються не частіше, ніж, наприклад, ремонт за стінкою або відсутність електрики в кабінеті психолога.

 

Можна підібрати фахівця самостійно або на платформах, які надають психотерапевтичні послуги. Наприклад, сервіс HoldYou. Тут представлені досвідчені психологи, що працюють в різних напрямках: сімейна, підліткова і дитяча терапія, сексологія, психотерапія і т.п. Перші 15 хвилин сеансу безкоштовні, тому можете заздалегідь підготувати питання до психолога, щоб переконатися, що він підходить.