психолог онлайн

Знецінення. Ознаки та відповідні дії

14.11.2023
Знецінення. Ознаки та відповідні дії

Нас з дитинства оцінювали. Батьки, друзі, вчителі. «Результат непоганий, але ти міг зробити краще!», «Якщо докладеш зусиль, доб'єшся великих успіхів», «Не потрібно себе занадто хвалити, так можна розслабитися, а попереду багато роботи». Звичайно, це відбувається на несвідомому рівні. Однак важливо розуміти, що знецінення не так безневинно, як здається.

Ми звикли оцінювати все, що бачимо і робимо. Нашу роботу, досягнення, успіх, зовнішній вигляд. На жаль, розмірковуючи про свої результати, ми часто вкладаємо негативний відтінок. «Мені просто пощастило», «Проєкт прийняли, але впевнений, він недостатньо хороший», «Я нічого особливого не зробив, кожен так може». Навіть, почувши: «Дякую, що допомогли», без роздумів відповідаємо: «Нема за що!»

Хоча, ймовірно, ми витратили багато часу і сил на вирішення цієї ситуації. Або навіть пожертвували своїми інтересами, щоб виконати чиєсь прохання.

Чим раніше усвідомимо, що важливі не тільки результати, а й зусилля, які прикладаються, тим швидше вийдемо на новий якісний рівень життя. Зрозуміємо свою цінність і будемо впевнені в кожній дії та рішенні.

 

Знецінення: причини і наслідки

Перша причина, чому часто зводимо до нуля свої досягнення, пов'язана з тим, що нам з дитинства прищеплювали позицію «хвалити себе непристойно». Так можна зазнатися, задерти ніс і т.п. Замість того, щоб сказати: «Я молодець» потрібно порівнювати себе з тими, хто краще. Обов'язково розуміючи при цьому свою недосконалість, і прикладаючи максимум зусиль, щоб колись досягти більшого, ніж інші. Нас не вчили порівнювати себе з собою ж. Прикладом для наслідування були люди, які суб'єктивно вважалися успішніше і краще.

Батьки та друзі нерідко знецінювали наші почуття, нехай і не спеціально. Ми безперечно вірили їх словам: «Таке трапляється з кожним, нічого страшного в цьому немає», «Твої проблеми — дрібниці, буває й гірше», «Навіщо ти прикладаєш стільки зусиль, ситуація того не варта», «Непогано, але міг краще», «Не плач, вже нічого не виправиш». Замість слів підтримки ми часто чули фрази, які знецінювали переживання.

В результаті з'являються думки про марність наших зусиль. Як би ми не старалися — цього недостатньо, щоб домогтися успіху. І замість того, щоб боротися з цими почуттями, ми приймаємо їх без всякого сумніву.

Часом здається, що люди, які досягли великих успіхів, можуть видихнути і розслабитися. Аж ніяк! У такому випадку оточуючі подумають, що людина розлінилась, зупинилась у розвитку, вирішила «купатися в пафосі». На жаль, кожен, хто досягнув значних результатів буде засуджений, виріши він сповільнитися і відпочити.

Знецінення зустрічається також у романтичних стосунках. Фраза: «Ти моя половинка» безсумнівно потішить партнера. Однак за нею ховається набагато більше, ніж ми бачимо. Закохані сприймають одне одного як єдине ціле. А значить всі успіхи і досягнення – спільні. Спрямовані на благо сім'ї та не вимагають слів подяки. А те, що партнер зробив для себе або не вважається цінним, або зовсім засуджується.

Приклади знецінених фраз:

 - «Багато працюєш, гроші заробляєш? Зараз всі багато працюють і заробляють. Ти ж чоловік, по-іншому ніяк»;

 

 

- «Так всі жінки народжують і виховують дітей. Встигають ще прибирати і готувати. Всі однаково втомлюються, чого ти жалієшся?»;

 

 

- «Отримала за іспит п'ятірку? Всім такі високі оцінки ставили?»;

- «Захистила диплом — та хто зараз не захищає!»

 Знецінення: як протистояти і повернути віру в свою цінність

Щодня відзначайте все, що зробили. Подумки або можете робити записи в блокнот. Навчіться усвідомлювати всі зусилля, які витрачаєте на виконання різних завдань. Навіть маленькі досягнення вимагають уваги і сил, не ігноруйте їх. Наприклад, ви приготували вечерю. І замість того, щоб думати, ніби це дрібниця, згадайте, скільки часу витратили, які саме дії виконали.

  • Дозволяйте собі відпочивати і розслаблятися.

  • Не порівнюйте себе з оточуючими, друзями або колегами. Єдина людина, з якою повинні порівнювати себе, це ви в минулому.

  • Приймайте похвалу і компліменти з вдячністю, не відчуваючи незручність. Усвідомте, наскільки це насправді класно і приємно.

  • Замініть «Нема за що», на «Будь ласка», коли почуєте «Дякую».

  • Намагайтеся не говорити претензій оточуючим, і ви не будете отримувати їх у відповідь. Будьте уважні до своїх слів. Не дозволяйте собі знецінювати або зневажливо відгукуватися про успіхи інших людей.

  • Захищайтеся і відстоюйте свої цінності та кордони. Мінімізуйте, а краще відмовтеся, від спілкування з тими, хто вас знецінює. Звичайно, з близькими і родичами так радикально поводитись не потрібно. В цьому випадку краще відстежувати свої емоції та почуття, і чесно говорити про них. Але якщо помічаєте зневажливе ставлення з боку знайомих або колег, припиніть таке спілкування. Воно не обіцяє нічого хорошого, ви отримаєте хіба що проблеми з самооцінкою.

  • Не приховуйте свою образу. Навпаки, покажіть людині, що це наслідок її зневажливого поводження. Іноді варто прямо сказати, що ви очікуєте не критики або оцінки, а підтримки, підбадьорення і похвали. Адже ви намагалися і доклали чимало зусиль, щоб досягти результатів. Почніть вибудовувати свої кордони, це підвищить самооцінку, допоможе особистості зміцнитися.

 

 Якщо помічаєте серйозні наслідки знецінення, страждає самооцінка, а захист не працює, може бути корисний психолог онлайн.