психолог онлайн

Що потрібно знати про депресію?

14.11.2023
Що потрібно знати про депресію?

Відчувати смуток – це нормально, особливо коли стикаєшся зі складними обставинами або переживаєш втрату. Деякі з нас навіть почуваються сумно, коли просто похмурий день. Але для багатьох людей це темне почуття може бути інтенсивним і непереборним. Це може призвести до відчуття безнадії та безпорадності, і може тривати тижнями, місяцями або навіть довше. Цей інтенсивний, тривалий смуток часто є тим, як люди описують депресію. Якщо ви або ваша близька людина боретеся з депресією, варто пам’ятати, що з нею можна впоратись. Депресію, яку іноді називають клінічною депресією або великим депресивним розладом, можна вилікувати.

Депресія — це більше, ніж «мені сумно».

Депресія – це стан, що характеризується почуттям смутку, безнадії та часто нікчемності, що супроводжується як фізичними, так і психічними симптомами. Депресію найкраще можна описати як смуток, який може заволодіти вашим життям і вплинути на вашу повсякденну діяльність, змушуючи вас працювати не так, як зазвичай. Депресія не вибирає, на які частини вашого життя вплине. Швидше, якщо ви маєте справу з депресією, це відчуття вплине на те, як ви думаєте, що ви робите та чого ви вирішуєте не робити. Часто ви можете втратити інтерес до подій, стосунків і діяльності, які колись приносили задоволення. Якщо її не лікувати, депресія може проникнути в усі сфери вашого життя — у роботу, дім, навчання — загострюючись і впливаючи на стосунки, здоров’я та якість життя.

Речі, які кожен повинен знати про депресію та депресивні розлади.

Депресія не завжди має «вагомі» причини.

Іноді люди впадають у депресію через те, що здається «поважною» причиною — можливо, вони втратили роботу або помер член родини. Однак при клінічній депресії не обов’язково має бути причина того, як ви себе почуваєте.Насправді 16 мільйонів дорослих хворіють на депресію, не переживаючи жодних негативних подій і не стикаючись із певними змінами в житті. Це може призвести до зниження рівня співчуття з боку інших просто тому, що вони не розуміють, що депресія може існувати без тригера чи зовнішнього стресора.

Одне з пояснень цього полягає в тому, що депресія пов’язана з дисбалансом нейромедіаторів, які допомагають регулювати настрій. Теорія полягає в тому, що занадто велика або занадто мала кількість цих хімічних речовин може викликати депресію.

Таким чином, хімічні речовини мозку, які відповідають за ваш настрій, можуть вийти з балансу, через що ви почуваєтеся погано, навіть якщо все у вашому житті, здавалося б, йде добре.


Багато факторів можуть спричинити депресію.

Причина депресії не завжди повністю зрозуміла, і багато хто вважає, що цей стан психічного здоров’я часто є результатом комбінації факторів, зокрема:

Генетика. Було виявлено, що понад 80 генетичних варіантів пов’язані з депресією. Деякі дослідження показали, що, коли батьки страждають на депресію, ризик депресії у дитини підвищується в підлітковому віці та продовжується в дорослому віці. Це свідчить про те, що генетика може відігравати певну роль у розвитку цього захворювання.


Гормони. Будь-які зміни у виробленні або функції гормонів, наприклад ті, що пов’язані з вагітністю, менструацією, менопаузою або щитовидною залозою, можуть сприяти депресії. Наприклад, одне дослідження показало, що коли жінки в пременопаузі мали вищий рівень гормону тестостерону, вони мали більше симптомів депресії.


Сезонні зміни. Великий депресивний розлад із сезонними моделями (також відомий як сезонний афективний розлад) викликається порушеннями циркадного ритму організму в різні пори року. Зміна пір року також може порушити сон, що може сприяти депресивному настрою. 


Стрес і травма: втрата близької людини, травма, жорстоке поводження, хронічний стрес і значні зміни в житті (наприклад, розлучення або втрата роботи) можуть спровокувати депресію. Дослідники звинувачують у цьому високий рівень гормону кортизолу, який виділяється під час стресових, травматичних періодів. Кортизол впливає на нейромедіатор серотонін і може викликати депресію.

Вживання психоактивних речовин: рівень депресії також вищий серед людей, які раніше вживали психоактивні речовини. Одне з пояснень цього полягає в тому, що стигматизація депресії спонукає людей звертатися до психоактивних речовин як способу подолання, або що депресія призводить до вживання психоактивних речовин. Інші теорії припускають, що вживання психоактивних речовин призводить до депресії або що і вживання психоактивних речовин, і депресія є результатом окремої основної проблеми.


Будь-хто може стати жертвою депресії.

Будь-яка людина може розвинути депресію в будь-який час свого життя. Це може статися через життєві події або через зміни в організмі.

Немає способу визначити, чи будуть ваші почуття тимчасовими чи ви впадатимете в депресію на тривалий час. З цієї причини надзвичайно важливо розпізнавати ознаки депресії, щоб у разі потреби отримати допомогу.


Існує багато різних типів депресії.

Депресія має багато форм і може вражати людей різного віку, статі, раси та соціально-економічного походження. Знання різних типів депресії є корисним для розуміння того чи варто вам звернутися по допомогу.


Типові види депресії:


Великий депресивний розлад.

Симптоми відчуваються щодня і заважають повсякденному життю, викликаючи значні порушення.


Стійкий депресивний розлад.

Симптоми відчуваються протягом тривалого періоду часу, іноді до двох років, хоча симптоми можуть бути не такими інтенсивними, як при великому депресивному розладі.


Маніакальна депресія.

Негативні симптоми чергуються з відчуттям ейфорії або сильного щастя.


Депресивний психоз.

Симптоми включають галюцинації та відчуття втрати зв’язку з реальністю.


Перинатальна депресія.

Симптоми спостерігаються під час вагітності та протягом деякого часу після народження дитини. Перинатальна депресія - це комбінація як пренатальної депресії (депресія, що виникає до народження), так і післяпологової депресії (депресія, що виникає через кілька місяців після народження).


Післяпологова депресія.

Багато молодих мам відчувають перепади настрою, проблеми зі сном і тривогу, що починається протягом двох-трьох днів після пологів і може тривати до двох тижнів. Післяпологова депресія є більш тривалою, більш важкою формою депресії, і може пройти рік після пологів, перш ніж з’являться симптоми.


Передменструальний дисфоричний розлад.

Симптоми викликані місячним менструальним циклом жінки та змінюються залежно від гормональних змін.


Сезонна депресія.

Симптоми посилюються через зміни погоди і зазвичай більш інтенсивні взимку.


Атипова депресія.

Симптоми зникають, коли в чиємусь житті відбуваються позитивні події, але потім повертаються, коли відбуваються менш сприятливі події.


Ситуаційна депресія.

Симптоми з’являються після конкретних, ідентифікованих і кардинальних подій, таких як втрата близької людини, втрата роботи або хвороба.

Експерти попереджають, що фраза «ситуаційна депресія» може ввести в оману. Незважаючи на те, що депресія є результатом хімічного дисбалансу або зовнішнього фактора, симптоми можуть не зникнути, навіть якщо ситуація зникне.


Діти не застраховані від депресії.

Це міф, що дитинство - це завжди радісна, безтурботна пора. Хоча діти можуть не відчувати тих самих проблем, що й дорослі, наприклад стрес, пов’язаний з роботою, чи фінансовий тиск, це не означає, що вони не можуть впасти в депресію. Центри з контролю та профілактики захворювань стверджують, що у 4,4% дітей віком від 3 до 17 років діагностовано депресію, або загалом приблизно 2,7 мільйона. Крім того, 73,8% дітей із депресією також мають тривогу, а 47,2% мають проблеми з поведінкою. Дитинство приносить свій унікальний набір стресових факторів, таких як знущання (особисто чи онлайн) і боротьба за визнання однолітків. Діти також можуть відчувати стрес через шкільні заняття, спорт, тілесні зміни або проблеми, що відбуваються вдома, наприклад, якщо їхні батьки переживають конфлікти або розлучення.


Депресія лікується.

Існує кілька ефективних варіантів лікування депресії. Крім того, розробляються нові методи лікування, які дають надію людям, які мали менший успіх із традиційними засобами лікування депресії.Ваше лікування має бути адаптоване до ваших симптомів і загального стану здоров’я. Щоб полегшити симптоми депресії, часто використовується комбінація психотерапії, медикаментів і зміни способу життя.

Ознаки депресії: 

  • зміни апетиту, ваги та режиму сну;

  • труднощі з концентрацією уваги, пам’яттю та прийняттям рішень;

  • почуття тривоги, безнадії або безпорадності;

  • почуття дратівливості або неспокою;

  • постійне почуття смутку або «порожнього» настрою;

  • фізичні симптоми (такі як головний біль, проблеми з травленням, болі в тілі та біль), які не зникають після лікування;

  • втрата інтересу до діяльності, яка вам колись подобалася;

  • низька енергія або відчуття втоми;

  • повільність при розмові та/або русі;

  • проблеми зі сном.


На жаль, ви не можете просто вирватися з депресії. Якщо ви помітили ці ознаки, зверніться за допомогою до психіатра. Деякі люди з депресією відчувають себе слабкими або «не нормальними». Вони можуть сумніватися, чи те, що вони відчувають, є реальним, особливо якщо депресія з’являється без негативної події. Але депресія — це справжня хвороба, яку деякі експерти навіть починають розглядати як системну хворобу (тобто вона вражає все тіло, а не лише мозок). Пам’ятайте, що 16 мільйонів дорослих хворіють на депресію, не зазнаючи жодної негативної події чи зміни в житті. Тому намагайтесь бути уважними до себе та зверніться за допомогою при найменших підозрах на наявність у вас депресії.