психолог онлайн

Чому потрібно вміти працювати в колективі

14.11.2023
Чому потрібно вміти працювати в колективі

Чому потрібно вміти працювати в колективі


Уміння працювати в команді – навик, який цінують більшість роботодавців. Чому це так важливо, давайте розбиратися. Команда – це колектив співробітників, які довіряють один одному, розраховують на допомогу та підтримку, рухаються в одному напрямку до мети. Головна відмінність – в єдності. У розумінні, якого результату потрібно досягти. Компанія працює ефективніше, коли кожен із співробітників поважає час колег, розуміє завдання і працює над їх досягненням без шкоди для колективу.

На роботі, як і в житті, зустрічаються токсичні люди. Вони псують відносини, ставлять амбіції вище інтересів компанії, вплутуються в конфлікти, не розділяють цінності компанії. Коли в колективі з'являється така людина, взаємини розпалюються, ефективність поступово падає.

Що таке робота в команді?


Згуртована команда – це не група окремих людей, а колектив. Головна складова ефективності та зростання компанії. Це важливий ресурс. Від команди залежать багато процесів і завдань. Бути командним гравцем – це довіряти один одному, не підставляти, поважати час і сили колег, допомагати. Рухатися пліч-о-пліч до єдиної мети, розуміти місію та цінності компанії, дотримуватися їх. Бути повноцінною і гармонійною частиною команди – це не просто брати участь у проєкті, виконуючи обов'язки. Тут більше про розуміння відповідальності за кінцевий результат. Члени колективу заповнюють прогалини один одного, доповнюють уміння. Коли колега не розібрався із завданням, йому готовий допомогти інший співробітник. Команда – це єдність, допомога, спільна гармонійна робота на один результат.

Правила командної роботи


Дотримуйтеся таких правил при командній роботі.

1. Рішення приймається колективом. Співробітник вільно висловлює незалежну точку зору, яка не буде проігнорована.

2. У команді всі рівні. Немає кращих і гірших. Навіть якщо ви керівник із великим досвідом, це не говорить про те, що всім потрібно дотримуватися вашої думки. У співробітників однакові права.

3. Критикуйте по справі та тільки за роботу. Не саму людину. Скажіть, що поставлена ​​задача виконана недостатньо добре. Але не кажіть, що людина поганий працівник. Поважайте колег і не переходьте на особистості.

4. Записуйте всі ідеї. Обговорюючи плани та цілі на майбутнє, деякі варіанти здаватимуться дурними і недоречними. Але не виключайте їх відразу, запишіть і перегляньте список пізніше. Можливо, щось відгукнеться.

5. Контролюйте слова та емоції. Особисті негаразди варто залишити за межами офісу. Тільки робота та ділова комунікація. Людина, яка неприємна вам, може бути прекрасним фахівцем. Варто зосередити увагу на цьому. Будьте об'єктивні.

6. Адекватно ставтеся до конструктивної критики. Потрібно зрозуміти і визнати, що не всі ідеї повинні бути геніальними. Якщо вас критикує учасник колективу, вислухайте його.

7. У команді немає займенника «Я», тільки «Ми». Кожен співробітник причетний до успіху. Це спільний результат.

Які навички потрібні


Здавалося б, про які навички йдеться. Що складного в спільній роботі?

Однак не все так просто. Є набір особистісних якостей, які відіграють важливу роль. Звичайно, ми не стверджуємо, що тільки їх власник може працювати в команді. Але наявність цих якостей спростить процес адаптації.

1. Емоційний інтелект. Його розвиток важливий для того, щоб ви знайшли спільну мову з кожним членом команди. Щоб визначити рівень емоційного інтелекту, в інтернеті є різні тести. Проходження не займе багато часу, а ви побачите, наскільки він розвинений. Підвищити інтелект можна за допомогою вправ, технік, спеціалізованої літератури.

2. Можете швидко адаптуватися в новому колективі, налагодити контакт. Якщо ви, наприклад, інтроверт, вам така робота навряд чи сподобається. А ось екстравертам припаде до душі.

3. Вмієте швидко розібратися в задачах, приступити до виконання. Швидкість – ось що важливо при командній роботі. Якщо віддаєте перевагу робити все повільно і ретельно, довго вникати в процес, можливо, варто задуматися над іншою формою роботи.

4. Не ставите свої амбіції вище інтересів компанії тощо.

Плюси вміння працювати в колективі


Є завдання та проєкти в кілька етапів рішення. Працювати над ними одному складно. Потрібна думка та досвід інших компетентних фахівців. І тут виручає командна робота, де кожен учасник розуміє свою відповідальність.

Плюси вміння працювати в колективі:

- людина бере участь у розробці цікавого проєкту, де її думка враховується і приймається. Вона отримує досвід і навички, які допоможуть надалі.

- позитивна сторона командної роботи – брейнсторм. Такий метод організації спільної роботи підвищує розумові активності. Допомагає знаходити нові, ефективні способи вирішення складних завдань. Мозковий штурм добре розвиває творче мислення.

- робота в команді вчить чути і приймати думку оточуючих, шанобливо ставитися до будь-якої точки зору. Цей цінний досвід допоможе в майбутньому легко налагоджувати контакти, знаходити підхід до людей, просуватися по кар'єрних сходах.