психолог онлайн

"Не хочу бути мамою"

14.11.2023
"Не хочу бути мамою"

Не завжди материнство таке ідеальне та прекрасне, особливо коли жінка народжує і дізнається, як все в дійсності.

Чомусь наші мами не розповідають про те, яке насправді материнство, і що чекає на жінку, яка народила.

Отже, давайте правду: з чим стикається жінка, що народила, як допомогти собі в цьому досвіді, щоб не накрила постпологова депресія.

Скажу точно, якщо мама відчуває втому, агресивність і роздратування, то напевно вона втратила багато сил у пологовому періоді. І швидше за все, у неї немає достатньої підтримки в післяпологовому періоді.

Є золоте правило: «Добра мама виходить за доброї підтримки».

Крім плюшок материнства, жінка стикається з такими труднощами:

1) Фізична втома, яка накопичилась під час та після пологів.

2) Емоційна втома. Сюди відноситься сам стрес при розриві тіла та змінах під час пологів, присутність малознайомих людей (лікаря, акушерки, медсестер), тривале перебування у пологовому будинку. А також відсутність або недостатня кількість підтримки під час і після пологів.

3) Можливі проблеми зі здоров'ям у дитини чи мами.

4) Відсутність фізичної чи емоційної підтримки після пологів.

5) Обмеженість у своїй свободі та виборі. Адже тепер велику частину життя треба присвячувати дитині.

Через ці незакриті питання материнство для багатьох стає не найрадіснішою подією в житті, а вироком.

Від того, яким чином вирішаться ці проблеми, залежить настрій мами. Це, у свою чергу, обов'язково позначиться на малюку.

Що робити, щоб пом'якшити процес післяпологового періоду?

Що потрібно, щоб мати залишалась в ресурсі та могла витримати весь дискомфорт, пов'язаний із появою дитини?

1) Обов'язково в останньому триместрі вагітності знайдіть групу за інтересами, де ви:

- зможете ділитися своїм станом та настроєм, тим, як протікає ваша вагітність. Настрій вагітної жінки впливає на пологи. Якщо поруч є жінки, готові слухати про ваші переживання, страхи і невпевненість, це звільнить вас від багатьох внутрішніх затискачів;

- зможете займатися йогою, якщо немає протипоказань. Це розслабить тіло та вплине на настрій;

- дізнаєтесь, які етапи проходять жінки на більш пізньому етапі вагітності;

- зрозумієте, як «технічно» проходитимуть пологи. Це позбавить вас тривожності через невідомість.

2) Знайдіть комфортний пологовий будинок і лікаря, з яким почуватиметеся в безпеці.

Ваш стан залежатиме від:

- комфорту приміщення. Якщо відчуєте дискомфорт у пологовому будинку, це не ваше місце, шукайте інше, приємніше і затишніше. Воно має викликати відчуття безпеки, розслабленості та підтримки.

- того, як вас налаштує лікар, як підтримає.

Обов'язково зверніть увагу, наскільки лікар підходить емоційно, що ви відчуваєте у його присутності. Приймайте остаточне рішення після декількох зустрічей. Не бійтеся відмовити, якщо лікар не підходить із якихось причин.

Слова і підтримка на цьому етапі грають основну роль. Ви повинні знати, як вас краще підтримати та налаштувати. Згадайте ситуації, коли відчували вразливість і подумайте, що в такі періоди було для вас важливим. Під час пологів ви залишитесь віч-на-віч з лікарем, приміщенням та акушеркою. Все навколо має викликати комфорт.

- того, як вас «технічно» супроводжуватиме лікар з акушеркою у процесі пологів.

3) Подбайте про здоров'я, насамперед про своє.

Вирішіть усі свої проблеми. Попросіть чоловіка, батьків, друзів, знайомих проявити турботу, оточити вас увагою. Пам'ятайте, якщо ви отримаєте необхідну підтримку, зможете швидше відновитись після пологів. Адже тільки так дитина буде мати ресурсну маму.

Дізнайтесь контакти хороших педіатрів, неонатологів, невропатологів, з якими ви можете зустрітися і отримати компетентну оцінку стану здоров'я дитини.

4) Найголовніше!

Завжди знаходьте час для відпочинку:

- залучайте тата до піклування про дитину;

- встановіть графік групи підтримки: бабусь, дідусів, близьких подруг.

У цей час ви відпочиваєте. Саме відпочиваєте, а не готуєте борщ чи займаєтеся прибиранням. Під відпочинком мається на увазі отримання задоволення. Це може бути манікюр, масаж, СПА, тепла ванна, перегляд улюбленого фільму, прогулянка з подругою, шопінг;

- спілкування. Воно має бути ресурсним та приємним для вас. Якщо відчуваєте дискомфорт під час спілкування з людиною, мінімізуйте контакт, збільште дистанцію. Нехай вас оточують люди, з якими можна легко поговорити на будь-які теми.

Не забувайте, що прихід у ваше життя нової людини – вашої дитини – передбачає пошук часу на розвиток у вас любові до неї. Не переживайте і не поспішайте, якщо величезні почуття не прокинулись у мить народження, дайте собі час, любов обов'язково прийде.

І не нехтуйте своїм станом і внутрішнім відчуттям. Якщо вас здолав депресивний синдром, може бути корисним психолог онлайн. Так ви зможете отримати допомогу спеціаліста при постпологовій депресії, не виходячи з дому, в комфортній для вас обстановці.