психолог онлайн

Як направити свою енергію до поставленої мети: прості рекомендації

14.11.2023
Як направити свою енергію до поставленої мети: прості рекомендації

Щоб реалізувати задумане, недостатньо просто старанно працювати, важливо визначити свої цінності, правильно розставити пріоритети.

Звичайно, є й інший момент – правильно сформульований запит. Через підміну понять (мрія та мета) люди можуть не отримувати бажаного результату.

У цій статті розберемося, як правильно ставити цілі, визначати та розставляти пріоритети. А також розповімо, як використати внутрішню енергію та мотивацію для досягнення задуманого.

Навіщо потрібні цілі

Коли не знаєте куди та навіщо рухаєтеся, ви продовжуєте стояти на місці. Побудувати життя по цеглинках вдасться лише тоді, коли в голові з'явиться чіткий план та ціль. Але на практиці не все так легко. Не вдасться записати ціль на листку, повісити на холодильник і чекати, коли вона реалізується. Візуалізація – це добре, але її недостатньо.

Перш ніж почати рухатися наміченим шляхом потрібно визначити свої цінності та пріоритети. Це допоможе зрозуміти, на яку сферу життя на даному етапі потрібно звернути увагу. Що потрібно прокачати, щоб досягти балансу та бути щасливим.

Без цілей і бажань людина не розвивається, пропадають амбіції та прагнення. Психологи називають це фрустрацією. Люди, які дивляться зверхньо на цілі, що існують в соціумі, швидше за все мають психологічні складності. Можливо, стали жертвами психологічного захисту – знецінення. Вони думають, що не здатні зробити щось класне, тому, захищаючись, демонструють свою байдужість.

Як використати свою енергію

Уміння розумно розпорядитися енергією — запорука продуктивності та внутрішньої гармонії. Важливо навчитися правильно інвестувати сили у ті справи, які приносять радість і задоволення. Прості рекомендації щодо збереження енергії, які допоможуть досягти мети:

Слідкуйте за своєю енергією. На що ви її витрачаєте? Ви можете увімкнути таймер або будильник. Ці сигнали стануть нагадуванням, що необхідно звернути увагу, на що зараз ви витрачаєте енергію. Слідкуйте не тільки за діями, але й за думками.

Визначте, що нині важливо. Так ви зрозумієте, що приносить радість і продуктивність. Наприклад, зробити вранці зарядку чи дихальні практики, включити улюблену пісню, учинити скандал у черзі на Укрпошті тощо. Знайдіть заняття, яке стане способом вираження енергії.

Плануйте, куди збираєтесь інвестувати енергію. Коли знайдете заняття, які наповнюють вас, одразу додайте їх у графік. Так вони витіснять справи, які провокують енергетичні витоки та провали. Такий самий механізм спрацює і з думками. Подумайте, на що витрачаєте розумову енергію. Якщо забиваєте голову образами і тим, що дратує — ви марнуєте сили. Приділяючи увагу тому, що подобається, і думки почнуть змінюватися.

Уникайте того, що краде енергію: непотрібних суперечок, сварок. Викиньте з голови нав'язливі думки.

Не витрачайте багато часу на обмірковування. Чітко дотримуючись етапів, роблячи все правильно, зрештою можна перегоріти. Не завантажуйте себе одразу всім, і не лайте, якщо десь відхилилися від плану. Досить і того, що сьогодні ваші думки ясніші, ніж учора. Поступово ви навчитеся оптимізувати енергію.

Психологія цілепокладання: 5 способів досягти бажаного

Скоротіть список цілей

Круто, якщо у вас добрий десяток цілей, і ви маєте намір досягти кожної. Але починати варто з малого. Скоротіть кількість цілей до 5-6 найважливіших. Плюсом буде, якщо їх можна досягти протягом найближчих 90 днів. Якщо ваша мета довгострокова, розбийте її на дрібні підзадачі та додайте їх до списку.

Чому 90 днів? Це ідеальний термін, щоб впровадити у життя зміни і не втратити при цьому зосередженість.

Постановка мети:

- Вона має бути значущою для вас, а не нав'язаною суспільством;

- Вибирайте щось відповідного масштабу, здійсненне;

- Все має бути досяжним, вимірним. Бажаєте накопичити грошей? Деталізуйте: яку суму;

- Запишіть ціль на папері.

Регулярно відкривайте список цілей, щоб розуміти, до чого ви рухаєтеся.

Виберіть ключову мету

У першому пункті ви визначили кілька цілей, зараз потрібно з них вибрати одну, найбільш важливу.

Пам'ятайте, ключова мета – не обов'язково масштабна. Помедитувати 40 хвилин — це теж хороше бажання.

Подумайте, чому це важливо

У цьому допоможуть такі запитання:

- Чому я цього хочу?

- Що я отримаю, досягнувши цієї мети?

- Що я відчую? Впевненість? Радість? Щастя?

- Чи допоможе мені досягнення мети стати сильнішим і кращим? Як саме?

Візуалізація

Підсвідомість за потужністю сильно перевершує свідомість. І оперує образами. Тому малюйте/записуйте всі цілі та бажання. Ви можете зберігати малюнки в блокноті або вивісити на видному місці.

Створіть ритуали

Ні, ми не пропонуємо співати гімни, водити хороводи та влаштовувати танці з бубном. Ритуали – це моделі поведінки, які стануть автоматичними та допоможуть правильно налаштувати мислення. Книги, де описані такі прийоми: Джеймс Лоер і Тоні Шварц, «Життя на повній потужності», Роберт Купер, «Не заважайте собі», Джон Ассараф та Мюррей Сміт, «Відповідь».

Згадайте свій день до дрібниць: прокинулися, що робите? Вмиваєтесь, приймаєте душ, заварюєте каву, снідаєте, одягаєтеся і т.п. Ви робите це на автоматі, це частина ваших ритуалів. Але якщо ви почнете відстежувати їх, зможете незабаром замінити одні моделі поведінки іншими.

Використовуйте ранок, щоб запрограмувати себе на успіх. Слідкуйте, які думки приходять після пробудження. Є зв'язок між ефективним ранком і результатами за день. Аналізуйте кожен стан вранці та ввечері. Саме ці періоди важливо використати правильно. Читайте афірмації, записуйте подяки за все, що трапилося за день.