психолог онлайн

Моя жінка – аб'юзер: що робити?

14.11.2023
Моя жінка – аб'юзер: що робити?

Що таке аб'юз

Це вид насильства: психологічний, емоційний, фізичний, економічний і т.п. Кривдник жорстоко ставиться до оточуючих, принижує, ображає, маніпулює та шантажує. Нерідко пояснює свою поведінку відсутністю настрою чи справедливою реакцією. І якщо з фізичним насильством все зрозуміло та прозоро, психологічне все ще частково перебуває у сірій зоні. Воно буває настільки тонким та досконалим, що розпізнати його виходить не одразу.

Не плутайте аб'юз і конфлікт. Хоча в основі й лежить певний тиск, все ж аб'юз — це більше про нерівність між учасниками. Наприклад, у жертви та автора насильства неоднакове співвідношення фізичної сили, економічного становища та соціального статусу. Крім того, аб'юз має на увазі систематичність. Якщо партнер підвищив на вас голос одного разу під впливом емоцій, рано говорити про насильство.

Жінка — аб'юзер

Аб'юз має і «жіноче обличчя», воно ховається під різними масками. У жінок виходить проявляти агресію настільки тонко, що чоловіки не одразу можуть це розпізнати.

Наприклад, маніпуляція образою. Така реакція незрівнянно більша від ситуації. Подібні прийоми призводять до частих конфліктів, зазвичай через те, що чоловік не виправдав надій і вчинив не так, як хотілося жінці. Причини для образ можуть бути різними: не так розставив посуд, запізнився на 5 хвилин на зустріч, був занадто люб'язний із офіціантом у ресторані. Аби було за що зачепитися, привід швидко знайдеться. У такій моделі стосунків жінка постійно ображається, а чоловік шукає виправдання. Адже він «міг би й сам здогадатися», «мав би знати».

Типові тактики жінок

Аб'юз буває як чоловічим, так і жіночим. Відрізняються лише форми та стратегії.

«Ніякого сексу»

Навіть якщо жінка любить секс, у неї з партнером чудові сексуальні стосунки, це не завадить їй маніпулювати інтимним життям. Варто чоловікові щось зробити не так, з нього відразу полетить пір'я. «Ніякої сексуальної близькості» — скандуватиме жінка. І не важливо, наскільки серйозно завинив партнер: не прибрав посуду, не допоміг із хатніми справами, забув купити хліб. Такі стосунки з романтичних перетворюються на ринкові, де інтим потрібно «заслужити».

Така поведінка жінки є маніпуляцією, фізичним та емоційним відкиданням партнера.

«Справжній чоловік повинен»

Усі ці «чоловік повинен», «а ось справжній чоловік» — хитрі жіночі маніпуляції. Їхня мета — змусити відповідати ідеальному створеному образу, принудити чоловіків поводитися так, як вигідно жінці. Запізнилися ви, наприклад, на побачення, ще й квіти забули — одразу почуєте: «справжній чоловік не дозволив би собі такого». І байдуже, які обставини завадили вам бути вчасно. Ви запізнилися, шах і мат!

Запам'ятайте головне, жодна людина не може відповідати чиїйсь картинці або образу. Якщо партнер не виправдовує ваші завищені очікування — це не його вина, не варто її нав'язувати. Краще розберіться в собі і, за потреби, розірвіть стосунки. Так у кожного буде шанс побудувати кохання з іншою людиною.

Гра на самооцінці

Коли цукерково-букетний період минає, і жінка знімає свої рожеві окуляри, які ідеалізували все довкола, – вона починає по-справжньому бачити свого чоловіка. Усі недоліки, вади та недосконалості. Розчарування відбувається не через те, що партнер став гіршим, а тому, що період ідеалізації закінчився. Як наслідок, деякі жінки починають принижувати партнера, занижувати самооцінку пасивно-агресивними фразами, дорікати та оголювати його негативні риси характеру.

Наприклад: «Ти одягаєшся, як школяр», «Коли вже почнеш нормально заробляти» тощо.

Налаштування дітей проти тата

Цей вид аб'юзу має на увазі модель, коли мама транслює дітям своє негативне ставлення до їхнього батька. Вона постійно вказує на його помилки та недоліки, на ситуації, де він вчинив погано. Ігноруючи все добре, що він колись робив чи робить. Така поведінка шкодить дітям і лише посилює і так складну ситуацію.

Підбурювання

Наприклад, жінка дозволяє собі зневажливу поведінку по відношенню до партнера, може образити його або вдарити. Якщо ж чоловік відповість на такі дії, вона вважатиме його агресором та аб'юзером.

У здорових стосунках не повинно бути насильства — ні з боку жінки, ні чоловіка. Так висловлювати свої емоції неприпустимо.