психолог онлайн

Топ міфів про жіночу сексуальність

14.11.2023
Топ міфів про жіночу сексуальність

Міфи про сексуальність завжди існували та активно обговорювались у суспільстві. За свій багаторічний досвід психологу Ользі Басисті довелось розвінчати багато історій про жінок. Найпопулярніші міфи 21 століття зібрали у статті.

Чим відвертіше та яскравіше фарбується жінка, тим вона доступніша та розкутіша в ліжку

Таку позицію спростує будь-який сексолог. 

Що ж таке жіноча сексуальність, чи має вона щось спільне з зовнішністю?

Жіноча сексуальність — це насамперед енергія. Стан жінки, який характеризується блиском її очей, витонченими рухами, синергією внутрішньої та зовнішньої краси. Це відчувається навіть із заплющеними очима, і аж ніяк не залежить від одягу. Проте правильно підібрані парфуми, зручне вбрання, легкий макіяж, влучні аксесуари здатні підкреслити особливість жіночої природи та краси. Поруч із такою жінкою у чоловіків будуть спрацьовувати інстинкти. Отже, жіноча сексуальність — це внутрішній стан, вміння отримувати насолоду та задоволення від самої себе.

Жіноча сексуальність розквітає після 30

Ця стала думка дає надію всім юним дівчинам, а чоловіків змушує шукати старших за себе партнерок.

Проте, розквіт сексуальності — це не більше оргазмів, а скоріше збільшення інтересу до сексу в цілому. Жінки MILF (40+ років) часто сприймаються як розкутіші та ініціативніші. Еволюційний психолог Девід Басс у статті писав, що жінки у віці 30-40 років проявляють помітно більшу сексуальну активність, ніж жінки молодші. Це виражається не лише у сміливих сексуальних фантазіях, а і в бажанні займатися сексом під час менструації, вступати у випадкові інтимні зв’язки.

Навпаки, жінки після 50 нічого не хочуть і не можуть

У середньому в 46 років починається пременопауза: жіноче тіло готується до припинення менструацій, виділення стають рідшими і нерегулярними. Яєчники поступово перестають виділяти естрогенні гормони. Іноді через такі зміни у жінок спостерігається зниження інтересу до сексу, з'являється вагінальна сухість (виділяється менше смазки). Проте, на думку багатьох дослідників, на здатність відчувати оргазм ці зміни не впливають. При цьому підтримувати сексуальне життя на висоті допомагають лубриканти, гормональна терапія, прелюдія, довірчі стосунки з партнером.

Крім того, існує думка, ніби після 30 років жінки починають більше розуміти свої бажання та очікування від сексу.

Сексуальність — це 90/60/90

Давній і поширений міф, який нарешті перестає бути популярним, проте ще підтримується масмедіа. Про що йдеться? 

Маркетинг змалечку навіює, які параметри фігури, очі та губи більш привабливі. З дитинства маленькі дівчатка купують ляльки, орієнтуючись на запропоновані стандарти. 

Але в реальному і дорослому житті все зовсім по-іншому. І на консультаціях з психологом жінки починають розкривати власну сексуальність і красу. Вчаться приймати себе і своє тіло, яке не завжди відповідає параметрам 90-60-90. Насправді багатьом чоловікам не подобаються занадто худорляві жінки, набагато краще, коли «є за що взяти». Натуральність у розвинених країнах завжди була і залишається актуальною і привабливою. Знову ж таки: для чого або для кого деякі жінки намагаються змінити свою зовнішність, пропорції тіла? Головна сексуальність жінки — у її посмішці, доглянутості, комфорті бути собою, у здоровому балансі зовнішньої та внутрішньої краси. 

Темпераментні, пристрасні жінки схильні зраджувати своїм партнерам

Таких жінок можуть побоюватися, мовляв, у них занадто високе лібідо, від них можна очікувати зради. Чому статевий потяг часто пов’язують із пристрасністю?

Лібідо означає специфічну енергію, яка лежить в основі сексуального бажання. Через це деякі люди схильні думати, ніби сильний статевий потяг обов’язково призведе до зради.  

У вузькому значенні лібідо означає психічну енергію, яка може бути визволена лише шляхом сексуального задоволення. В ширшому сенсі лібідо — це енергія інстинктів життя, яка лежить в основі прагнення до творення, любові та гармонії. І тому жінки пристрасні, темпераментні, бо мають сильну енергію до життя, реалізації, творчості, проявлення себе. Отже, високе лібідо не є показником зради.

Сексуальні практики знаходяться поза мораллю

Принаймні, існують певні етичні аспекти у стосунках, пов'язані з сексуальними практиками. Важливо інше — наскільки ці стосунки добровільні та безпечні. У кожної людини є беззаперечне право отримувати сексуальне задоволення будь-яким способом, але за умови, що це не спричиняє шкоди та відбувається за згодою обох сторін. 

Сексуальна толерантність має певні межі. Як би далеко не заходили ваші експерименти, ви помітите, що є речі, які робити не хочеться. Ба більше, якщо відчуття огиди (психологічна травма чи негативна емоція) різко перервало збудження на піку, людина може уникати ситуації, в якій це відбулося. Такий феномен називається сексуальна аверсія.