Криза ідентичності в різних вікових періодах

24.09.2024
Криза ідентичності в різних вікових періодах

Як часто у житті вам доводилось ставити собі питання “Хто я насправді?”, “Чого я прагну?”, “Чого я досягнув і чого можу досягнути?” і чи змогли ви дати на них відповідь?

Люди проживають різні етапи та переживання, при цьому не завжди усвідомлюючи, що можливо зараз вони знаходяться у кризі ідентичності.

Криза ідентичності у психології — це стан, коли людина стикається з глибокими сумнівами щодо своєї особистості, ролей у суспільстві та власних цінностей.

До того ж вік кризи ідентичності може бути різним, як від 12 до 18 років, так і від 25 до 65.

Криза ідентичності в підлітковому віці

Криза ідентичності особистості у підлітковому віці — один з найважливіших і водночас найскладніших періодів у житті кожної людини.

У цей час підлітки стикаються з інтенсивним процесом пошуку себе і свого місця у світі.

Існує ряд основних фізіологічних факторів, котрі впливають на цей стан:

  • Фізіологічні зміни в організмі, пов'язані з гормональними перебудовами, що може впливати на самооцінку та сприйняття себе.
  • Тиск з боку однолітків, батьків чи вчителів. Підлітки можуть намагатися відповідати певним стандартам, що викликає внутрішній конфлікт щодо своєї справжньої індивідуальності.
  • У цей період тінейджери експериментують з різними соціальними ролями. Вони можуть часто змінювати оточення, намагаючись знайти саме ту групу, де їх прийматимуть такими, якими вони є.
  • Крім того, це саме той час, коли діти, переходячи у фазу дорослішання, починають формувати своє «Я».

Часто постає зустрічне питання: “Якщо помітили у підлітка кризу ідентичності — що робити?”

Безумовно, кожна зростаюча особистість — унікальна, але є ряд порад, котрі допоможуть спростити цей стан у дитини, яка активно формує життєву позицію.

  • Важливо створити сприятливе середовище, де підліток відчуватиме себе прийнятим і зрозумілим, без тиску та осуду.
  • Підтримка діалогу, обговорення почуттів та переживань допоможуть краще зрозуміти стан тінейджера й надати необхідну допомогу.
  • Якщо дитина переживає значні труднощі, не варто зволікати з консультацією фахівця. Психолог може допомогти краще зрозуміти себе й знайти вихід зі складної ситуації.

Відчуваєте кризу ідентичності, допоможуть психологи сервісу HoldYou

На сірому фоні зображена людина у якої криза ідентичності, вона тримає перед собою аркуш паперу з намальованим знаком запитання

Криза ідентичності в дорослому віці

Звісно ж, цей стан не обмежується підлітковим періодом. Криза ідентичності виникає і в дорослих, коли люди починають переглядати свої життєві цілі, цінності та ролі.

  • Одним з поширених тригерів є зміна професійної діяльності або відчуття незадоволеності роботою. Це, у тому числі відсутність кар'єрного зростання, втрата посади або розуміння, що обрана професія не приносить задоволення.
  • Розлучення, народження дітей, смерть близької людини або інші значні події також можуть викликати серйозні зміни в самовідчутті.
  • У суспільстві існують певні очікування щодо того, що людина повинна досягти на певному етапі життя. Відсутність цих досягнень може призвести до сумнівів щодо своєї ідентичності та відчуття невдачі.

Проте як визначити кризу ідентичності серед дорослих людей?

Існує ряд ознак, за якими відстежити цей процес у себе чи близьких вам людей, буде простіше:

  • З'являється відчуття, що прийняті раніше рішення були неправильними, а обраний життєвий шлях більше не відповідає внутрішнім бажанням.
  • Людина може почати шукати нові способи самореалізації, докорінно змінюючи кар'єру, хобі, соціальні кола або навіть спосіб життя.
  • Одним із важливих симптомів є втрата мотивації до виконання звичних обов'язків або досягнення поставлених цілей.
  • Також може з’явитися відчуття віддаленості від сім'ї, друзів чи колег.

У деяких випадках допоможе переосмислення цінностей та прагнень, а в інших — звернення до професійного психолога.

Цей період часто буває важким, але одночасно він може відкрити для вас нові можливості та шляхи до глибшого пізнання себе.