психолог онлайн

Провина вцілілого: що це та як позбутися синдрому

14.11.2023
Провина вцілілого: що це та як позбутися синдрому

Зараз багато людей стикаються з відчуттям власного безсилля і провини за те, що не можуть принести істотної користі та допомоги суспільству. 

Такі емоції̈ руйнівні. Вони паралізують діяльність, провокують сварки та конфлікти в родині, люди знецінюють себе та свої дії. Це відбувається тому, що нервова система прагне розрядки, намагається таким чином звільнитись.

Що таке провина вцілілого та що робити, щоб позбутися цього синдрому, — розказують психологи HoldYou.

Провина вцілілого: ознаки

Провина вцілілого — це певна реакція на травмуючі події, форма ПТСР.

Виникає, коли люди вирішують задля власної безпеки тікати від війни, поїхати з країни. Або коли їм вдається вижити та вибратись з небезпечних місць, в той час, як інші знаходяться під обстрілами та помирають. Також люди можуть відчувати провину через те, що нібито недостатньо зробили для інших та не змогли змінити результат. 

Симптоми 

Це відчуття може «давити» на людей і фізично, і психологічно. МОЗ опублікувало найпоширеніші ознаки.

Психологічні:

- згадки про небезпечну ситуацію, нав’язливі думки;

- нервозність, необумовлений гнів та часта зміна настрою;

- зневіра, апатія, безпорадність, зниження мотивації;

- думки про суїцид.

Фізичні симптоми:

- головний біль;

- відсутність апетиту, нудота, біль у шлунку або животі;

- безсоння;

- порушення в роботі серця, прискорений ритм.

Причиною появи цього синдрому можуть бути будь-які обставини: переїзд в іншу країну, перебування у більш безпечному місці, неможливість допомагати тощо. Провина вцілілого серйозно впливає на життя людини, її здатність приймати рішення, виважено й об’єктивно оцінювати ситуацію. 

Що робити

1. Страх за власне життя та життя близьких, паніка, бажання поїхати з країни — це перші природні реакції. І це ок. Вони автоматичні та забезпечують біологічне виживання на інстинктивному рівні. 

2. Зрозумійте, що ви вже приносите користь, перебуваючи в безпеці. Ви опора для тих, хто від вас залежить: діти, люди похилого віку, домашні улюбленці. Коли ви більш-менш спокійні, то допомагаєте закрити їхні базові потреби: сон, їжа, вода, здоров’я. Крім того, ви можете допомогти іншими способами: волонтерити, готувати для біженців, працювати задля відновлення економіки. Так поступово приходимо до наступного кроку.

3. Заспокоївшись, ви здатні розширити свій вплив. Приносити фізичну допомогу і надавати психологічну підтримку тим, хто поряд (родині, сусідам, друзям, підписникам у соціальних мережах).

4. Об’єднайтесь із однодумцями, якщо маєте змогу. Долучіться до певної діяльності. Як ми вже писали, це може бути волонтерська, гуманітарна, фізична, інформаційна та будь-яка інша діяльність. 

5. Залишайтесь опорою для себе і свого оточення. Поступово ви знайдете, чим можете бути корисні, побачите тих, кому потрібні.

Ми, звісно, розуміємо наскільки буває важко опанувати себе, особливо за таких жахливих обставин. Важливо, аби кожен зрозумів, що можна допомагати будь-де, навіть, якщо довелось тікати від війни в іншу країну. Якщо вам не вдається впоратись зі своїми емоціями та почуттями, ви завжди можете звернутись в HoldYou. Або спробувати знайти психолога у країні, де зараз перебуваєте. Наприклад, за запитом: «психолог онлайн в Німеччині», «психолог онлайн в Туреччині», «російськомовний психолог», «україномовний психолог» тощо. Головне, не нехтувати своїм психологічним здоров’ям, будь-який запит або проблему краще вирішувати на початковій стадії.