психолог онлайн

Когнітивно-поведінкова терапія: як працює і коли ефективна?

14.11.2023
Когнітивно-поведінкова терапія: як працює і коли ефективна?

Когнітивно-поведінкова терапія

Сучасна психотерапія постійно розвивається, а підходів та методів стає все більше. Це дає нам можливість обирати той метод, який буде найбільш ефективним та комфортним для нашого унікального запиту. Однак, в той же час, перед нами постає проблема вибору. В такому випадку, варто розібратись в основах кожного підходу, щоб зрозуміти який буде найкращим для вирішення вашого запиту. в конкретній ситуації. 

Саме тому у цій статті розглянемо один з найпопулярніших методів роботи з психологом – когнітивно-поведінкову терапію.

То що ж таке КПТ?

Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) –  це один з провідних та найбільш популярний у світі психологічний підхід, що є науково-обґрунтованим та доказовим.

Основа КПТ лежить в усвідомленні того, що більшість психологічних проблем та розладів напряму впливають на викривлення світосприйняття людиною, що їх проживає. Часто особистість у призмі своєї проблеми сприймає себе, інших людей, своє минуле чи майбутнє не об'єктивно та навіть неадекватно. Це, в свою чергу, впливає на моделі поведінки та реакції людини, що в подальшому можуть тягнути за собою інші негативні наслідки. Підтримка негативних циклів мислення та поведінки викликає погіршення емоційного стану та закріплення проблем та розладів. Тому когнітивно-поведінкова терапія націлена на переусвідомлення негативних думок та вчинків людини, перетворення їх на об'єктивні та раціональні – такі, що будуть сприяти зміні зовнішніх та внутрішніх реакцій людини, допомагатимуть конструктивно вирішувати міжособистісні проблеми та загалом покращать психоемоційний стан та життя в цілому. 

Особливості роботи психолога у підході КПТ

Когнітивно-поведінкова терапія спирається на партнерські стосунки між клієнтом та терапевтом, при яких, шляхом дослідження, формується спільне бачення проблеми, складаються цілі та завдання у роботі над запитом. Спеціаліст КПТ вивчає думки та поведінку клієнта, адже вірить що саме вони визначають його самопочуття та рівень адаптації. Такий підхід передбачає активну участь клієнта у процесі вирішення власних труднощів й у довготривалій перспективі стає інструментом, яким людина може користуватись для вирішення своїх проблем, без участі психолога. 

Ефективність КПТ визнана на рівні ВООЗ та підтверджується ґрунтовними науковими дослідженнями. Когнітивно-поведінкову терапію вважають ефективною для роботи з великою кількістю розладівю

Ось деякі з них:

- депресія;

- тривожні розлади;

- хронічна втома;

- ПТСР;

- розлади харчової поведінки;

- нейророзвиткові розлади;

- поведінкові розлади;

- особистісні розлади; 

- проблеми сексуального характеру та ін.

У чому секрет ефективності когнітивно-поведінкової терапії?

Сучасна КПТ має застосування не лише у роботі з розладами,  а й як превентивна міра задля покращення самоусвідомлення та отримання навичок якісної взаємодії, як інструмент особистісного розвитку. Крім того, когнітивно-поведінкова терапія є дієвою на всіх етапах життя та зростання й може застосовуватись у роботі з дітьми, підлітками, сім'ями та парами, для консультування компаній та в межах коучингу.

Така ефективність підходу пояснюється тим, що в основі його лежить докорінне розуміння механізмів психічних розладів та психологічного здоров'я загалом. Відтак, маючи розуміння побудови психіки та її реакцій, КПТ може:

- влучно обирати цілі втручань;

- розробляти унікальний план дій;

- визначати ефективність певних інструментів у конкретній ситуації;

- вдосконалювати методики та способи їх використання відповідно до конкретних запитів та проблем.

Серед психологів HoldYou є ті, хто спеціалізується на когнітивно-поведінковій терапії й володіють високими навичками у цьому підході. Якщо ви відчуваєте, що цей метод є саме тим, що вам потрібно – ви можете обрати спеціаліста, перейшовши у розділ “Психологи”, та переконатись у дієвості КПТ на власному досвіді.