психолог онлайн

Як знайти ключі до щастя: поради від психолога Юлії Петруняк

14.11.2023
Як знайти ключі до щастя: поради від психолога Юлії Петруняк

Ключі до щастя, поради від психолога 

Всі ми прагнемо бути щасливими і кожен шукає свій шлях до Нірвани. І хоча в завданнях Всесвіту немає пункту про те, щоб наблизити нас до щастя, але він обіцяє нам його, щоб ми боролися за життя та еволюціонували. Реклама теж обіцяє нам щастя, бажаючи прищепити нам звичку отримувати задоволення від споживання з метою заробити на цьому гроші.

Коли я запитала свого 9-річного сина, що таке щастя, він відповів: «Це, коли холодно, а я лежу під теплою ковдрою» Можливо, для щастя ніяких особливих причин не потрібно, воно в простих речах? Так, людина завжди прагне щастя - це факт. Інша річ, яким шляхом вона до цього йде. Важливо розібратися, що таке щастя, чи так воно необхідне і важливе у нашому житті.

Чому так часто людина, прагнучи стати щасливою, прокладає собі дорогу до пекла?

Намагаючись знайти відповідь на це питання, я вирішила спершу написати дипломну роботу на цю тему. Поштовхом для мене став відомий щорічний рейтинг країн за рівнем щастя. Україна знаходиться на 133 місці на рівні з африканськими країнами. Але ж умови життя у нас кращі: немає проблем із продуктами та водою, є доступ до освіти, навіть є безвізова доступність для подорожей та лоукости. За невеликі гроші можна подорожувати практично по всьому світу, можна повною мірою жити культурним, соціально насиченим життям, можна вибирати роботу, супутника життя. За великим рахунком, ми маємо всі умови для того, щоб бути щасливими і можливостей у нас незрівнянно більше, ніж у попередніх поколінь.

Але чому ми бачимо стільки сумних осіб повсюдно і чуємо стільки скарг на життя?

Після захисту дипломної роботи, голова комісії запитав мене: «А Ви впевнені, що якість життя треба підвищувати, адже історія знає багато прикладів, як бажання зробити щасливим себе та інших призводила до війн, катастроф та інших трагічних наслідків?».

Тоді я відповіла, що оскільки Україна переживає економічну кризу та військові дії, то безперечно.

Зізнаюся, мене неодноразово охоплював жах, коли я зустрічалася з наслідками дій, продиктованих прагненням людини бути щасливою. Читаючи Майн Кампф, я щиро захоплювалася Гітлером. Він був такий відданий своєму народу, він так любив свою націю, був лідером, активно діяв на благо своєї Батьківщини. До чого це спричинило, ми всі знаємо. Можливо, справа у надмірній важливості прагнення стати щасливою чи допомогти здобути щастя своїм близьким, своїй нації.

Де та грань, яка відокремлює здорове прагнення від патологічного?

Звичайно, потрібно розділяти таке поняття як щастя та задоволеність життям. Американський психолог М. Чискентмихайи пише, що хоч задоволення і є одним із важливих складових якості життя, саме по собі воно не приносить щастя, а просто повертає нас у стан гомеостатичної рівноваги. Мені близька думка, що щастя перебуває у балансі енергій. Але для того, щоб дійти цього балансу, потрібно побувати в усіх крайностях. Також мав рацію Вуді Ален, коли казав, що щастя – це талант цінувати, те, що в тебе є, а не те, чого немає.

Адже ми справді можемо бачити щастя у доступних дрібницях. Насправді немає щасливого життя, це ілюзія. Щастя полягає в наших здібностях бачити позитивні моменти життя та в умінні радіти таким моментам.

Рекомендації

Намагайтеся частіше перебувати «в моменті». Тому що ми багато речей робимо за інерцією, автоматично, втрачається відчуття присутності у своєму житті. Вчені вивели формулу щастя: рівень щастя = реальність – очікування. Якщо очікування перевищує Ваші результати – Ви почуваєтеся нещасним. Якщо навпаки – щасливим. Простіше кажучи, всі ми схильні чекати чогось більшого. І невідповідність між нашими очікуваннями та дійсністю робить нас нещасними. Створюйте позитивні пророцтва самі для себе. Практично у всіх невдалих моментах життя можна побачити нові можливості. Іноді для цього потрібно розширити своє «тунельне бачення».

Я впевнена: щастя всередині нас і воно шукає нас так само, як і ми шукаємо його.

У моїх наступних статтях ви дізнаєтеся, чи існує взаємозв'язок між рівнем щастя та самооцінкою? Чому люди одружуються щоб бути щасливими, а в результаті стають глибоко нещасними і відчувають самотність і незадоволеність? Чому перед нами так часто стоять муки вибору, відбираючи дорогоцінний спокій? Чому так важливо вести Щоденник Успіху та візуалізувати свої мрії? Чи потрібна нам причина для щастя, чи можна бути щасливим просто так і багато іншого.