психолог онлайн

Їсти чи не їсти — як позбутися харчової залежності

14.11.2023
Їсти чи не їсти — як позбутися харчової залежності

 Їсти чи не їсти — як позбутися харчової залежності


Всі люблять смачно поїсти. Улюблена їжа дарує радість і змушує відчувати себе щасливіше і комфортніше. Але часто людям складно контролювати себе, потреба в їжі стає некерованою. Як зрозуміти, що базова потреба перетворилася в пристрасть і чому це небезпечно? Розбираймось!

Їжа — це основна потреба, без неї людина не виживе. Але все частіше психологи використовують термін «харчова залежність», яка проявляється в компульсивному переїданні. І означає одержиме бажання отримання задоволення. Людині складно контролювати себе, тому вона може переїдати. Голод не має нічого спільного з харчовою залежністю. В цьому випадку їжа є способом, який допомагає подолати неприємні почуття, негативні прояви емоцій, недовіру, нелюбов до себе. Переїдання та нічні квести до холодильника за чимось смачненьким погано позначаться на зовнішньому вигляді, з'явиться зайва вага і різні захворювання.

Фізіологічні особливості


Пристрасть до їжі — це не просто бажання з'їсти щось конкретне. Така тяга завжди пов'язана з фізіологічними особливостями. Наприклад, спочатку ви обробляєте інформацію про страву, яку хочете. Уявляєте її, відчуваєте запах, смак. Чим привабливіше виглядає їжа, тим нам більше подобається аромат, тим сильніше буде насолода, яку ми отримаємо в процесі. Звичайно, немає нічого поганого в тому, щоб отримувати задоволення від їжі. Але якщо людина може контролювати себе.

Психологічні особливості


Найчастіше харчова залежність пов'язана з психологічними факторами. Люди відчувають неконтрольовану тягу до їжі, яка не пов'язана з почуттям голоду. Так вони заїдають неприємні спогади, страхи, комплекси, негатив. Причини, за якими втрачають самоконтроль, можуть бути різними: пережита травма, незахищеність, хворобливе розставання з партнером, придушення емоцій, невпевненість в собі, депресія і т.п.

Цей розлад настільки ж небезпечний, як і алкогольна або наркотична залежність. Однак багато фахівців стверджують, що процес позбавлення від цієї звички набагато складніший. Зрозуміти, чи є у вас непереборна тяга до їжі можна за кількома симптомами:

• Ви їсте, навіть коли ситі.

Ми не про ті випадки, коли після обіду вам хочеться з'їсти ще десерт. В цьому немає нічого поганого, якщо ви усвідомлюєте потреби свого організму. Мова про систематичне переїдання, яке ви не можете контролювати. «Добавка» потрібна вам не для втамування голоду, а для отримання дофаміну — гормону винагороди.
Наприклад, вам наїлися до такої міри, що здається, ніби луснете, але при цьому ви продовжуєте їсти. І так відбувається постійно.

• Вас долає почуття провини після їжі.
Ви більше не можете відчувати радість і насолоду від їжі, оскільки розумієте, що приносите шкоду своєму організму. Однак зупинитися ви неспроможні.

• Підете на що завгодно заради ще однієї порції або шматочка торта.
Навіть вночі, відчувши сильне бажання з'їсти щось смачне, ви з легкістю прогуляєтеся в найближчий нічний магазин.

• Ви часто зриваєтеся, коли не можете отримати, що хотіли.
Ну не з'їли сьогодні тістечко, що тут такого жахливого? Але не для вас. Не отримавши бажаного, настрій псується, немає сил і запалу для зустрічей з друзями, ви відчуваєте незбагненний смуток. Харчова залежність — шляхи вирішення

• Запишіться до лікаря, здайте аналізи.
Харчова залежність може бути результатом порушення роботи ендокринної системи. В такому випадку вам буде потрібна допомога компетентного фахівця.

• Зверніться до психолога.
Якщо недавно в вашому житті сталося щось неприємне і ви розумієте, що це стало причиною вашої непереборної пристрасті до їжі, допоможе психотерапія. Навіть без сильного емоційного потрясіння рекомендуємо записатися на сеанс, адже харчова залежність може бути наслідком ваших пригнічених емоцій, прихованих почуттів, замовчування або нелюбові до себе.

• Складіть план харчування та дотримуйтеся його.

Ходіть в магазин тільки зі списком продуктів, намагайтеся не купувати нічого зайвого. Для цього можете брати з собою подругу або друга, які змогли б утримати вас від непотрібних покупок. Що стосується самого плану. Відразу краще не скорочувати раціон. Якщо організм відчує потребу в поживних речовинах, це посилить фізичне відчуття голоду. Робіть все поступово.
Виберіть зручний графік прийому їжі. Ви повинні завжди бути ситими, щоб не було спокус перекусити чимось шкідливим.

• Уникайте дратівливих чинників.
Не гуляйте поруч із кондитерськими, рідше відвідуйте супермаркети, видаліть додатки з доставкою їжі.