психолог онлайн

10 рекомендацій як дбати про своє тіло

14.11.2023
10 рекомендацій як дбати про своє тіло

Часто в постійних турботах і метушні ми забуваємо про себе. Здається, проблеми нас поглинають. Постійний стрес, нестача повноцінного відпочинку, шкідлива їжа — це погано позначається на нашому організмі. Часом нам складно збалансувати життя та знайти гармонію. Тому психологи розробили 10 рекомендацій, які навчать дбати про своє тіло і душу, допоможуть стати трішки щасливішими.

Зробіть собі вихідний

Перше, що потрібно, коли відчуваєте вигорання та відсутність енергії, це дати собі відпочити. Введіть звичку хоча б раз на місяць виділяти день собі. Цього дня ви маєте право робити все, що забажаєте. Сходіть на масаж, займіться хобі або полежте на дивані. Подбайте про себе. Зробіть те, що могло б вас потішити. Головне, не сваріть себе за цей вихідний. Просто будьте в моменті та насолоджуйтесь тим, що відбувається.

Медитуйте

Медитація – це практика, яка допомагає знайти гармонію з думками та тілом. Це добрий спосіб зняти напругу після важкого дня або покращити увагу, налаштуватися на роботу. Займаючись практикою регулярно можна позбутися страхів та образ, стресу. Медитації сприятливо впливають і на фізичне здоров'я. Через зниження в організмі рівня кортизолу, гормону стресу, зменшується і ризик серцевих захворювань та інсультів. Якщо є проблеми зі сном, то медитація прийде на допомогу. Приділяйте цій практиці хоча б 15 хвилин на день та помітите, як зміниться ваше життя.

Позбавтеся страхів і комплексів

Ми все життя чогось боїмося. Відчуваємо невпевненість, сумніви. Часом запитання: «чому не можу схуднути?» або «чому я такий невдаха?» з'їдають нас зсередини. Ми можемо цього не помічати, але такі установки впливають не тільки на емоційний стан, а й на здоров'я. Неприйняття себе чи вічні занепокоєння мають згубний вплив на організм. Адже не дарма кажуть, що всі хвороби від нервів. Коли ми ігноруємо свої почуття та не боремося з комплексами, на допомогу приходить тіло. Саме воно сигналізує, що з нами відбувається щось не те. При постійному стресі страждає кишечник або серцево-судинна система. Часті мігрені свідчать, що людина не сприймає себе, займається самокритикою. Люди, які мають зайву вагу, страждають від почуття незахищеності, страху майбутнього, недовіри. Вони заїдають внутрішню порожнечу. Але краще від цього все одно не стає. Сідаючи на дієти, вони зриваються через час. У таких ситуаціях допомагає психологія схуднення. Причин зайвої ваги може бути декілька. Найчастіше люди набирають зайві кілограми через стрес. Здається, що єдиний спосіб отримати насолоду – це щось з'їсти. Дійсно, при вживанні смачної їжі виробляється ендорфін – гормон щастя. Але це працює у короткостроковій перспективі. Насправді, заїдаючи стрес, ми щасливішими не стаємо, а лише шкодимо своєму організму.

Невпевненість у собі та низька самооцінка також є причиною набору ваги. Якщо людина погано до себе ставиться, то і не стежить за тілом. Такі люди думають, що не заслуговують бути стрункими та красивими. Вважають, що вони не мають сили волі, і вони нічого не зможуть досягти. У такій ситуації може бути корисний психолог онлайн, він допоможе повірити у себе та у свої сили.

Існує низка інших хвороб, що викликає психосоматика. Звернутися до фахівця буде правильним рішенням. Так, пропрацювавши психологічні проблеми та негативні установки, можна якісно змінити своє життя.

Пийте більше води

Пити більше води – банальна порада, але дуже дієва. І це стосується саме води, а не чаю, кави, соків. Не нехтуйте цим правилом, тому що з водою відбуваються практично всі хімічні та фізіологічні процеси в тілі людини. Через недостатню кількість рідини в організмі можуть бути серйозні проблеми зі здоров'ям. Порушується обмін речовин, збільшується в'язкість крові, що в свою чергу може призводити до проблем із серцево-судинною системою та інсультами. Також при нестачі води знижується концентрація уваги, погіршується пам'ять, з'являється дратівливість, непокоять головний біль.

Пити воду потрібно регулярно, не чекаючи відчуття спраги. Якщо спрага виникла, це говорить про брак приблизно одного літра води в організмі.

Займайтеся спортом

Рух це життя. Тож для підтримки здоров'я необхідно займатися спортом. Не обов'язково виснажувати себе важкими тренуваннями у залі. Спорт не має викликати у вас негативних асоціацій. Ви можете танцювати, займатися йогою, плаванням або просто ходити пішки парком. Навіть банальна ранкова зарядка покращить ваш стан. Не важливо, чим ви будете займатись, головне – більше рухайтесь.

Загартовуйтесь

Загартовувальні процедури благотворно впливають на організм: зміцнюють імунітет та нервову систему, тонізують судини. Також обливання холодною водою допомагає нормалізувати режим сну та бадьорості, підвищити тонус шкіри та отримати заряд енергії на весь день.

Дихайте свіжим повітрям

Через пандемію багато хто перейшов на дистанційну роботу. Таким чином, більшість людей стала рідше виходити надвір. І це проблема, оскільки недостатня кількість кисню призводить до запаморочення, втоми, дратівливості, занепокоєння, головного болю. Хоча б пів годинні прогулянки повинні стати вашою новою звичкою. Прогулюючись щодня, ви зможете зміцнити нервову систему, імунітет, відновити біоритми та покращити колір обличчя.

Харчуйтеся правильно

Ми — те що їмо. Тому підходьте до складання раціону свідомо. Не вживайте фастфуд, солодкі газовані напої, алкоголь. Це все негативно впливає на здоров'я. Їжте більше овочів та фруктів. Знайдіть корисну альтернативу шкідливій ​​їжі. Наприклад, якщо ви не можете відмовитися від гамбургерів із МакДональдса, спробуйте приготувати його вдома самостійно. Так ви будете впевнені в якості продуктів і безпечному способі приготування. А якщо ви затятий ласун, то спробуйте замінити цукерки на сухофрукти. За великого бажання можна змінити свої харчові звички та харчуватися здоровою їжею.

Думайте позитивно

Ніщо так не лікує душу та тіло, як позитивне мислення. Намагайтеся боротися з негативними установками та депресивними думками. Введіть звичку щодня дякувати Всесвіту за те, що маєте, навчіться знаходити плюси навіть у неприємних ситуаціях і завжди вірте в краще.

Здоровий сон

Сон – це важлива складова життя кожної людини. Нестача сну може призвести до плачевних наслідків. Вчені довели, що нестача якісного сну викликає проблеми із серцево-судинною системою, діабет, високий тиск, ожиріння. У старшому віці можуть бути порушення мозкової діяльності. Тому якщо у вас є проблеми зі сном, вирішіть їх якнайшвидше. Налаштуйте режим, і ви побачите зміни.

Щоб змінити щось у своєму житті, ми завжди чекаємо понеділка, початку нового місяця або нового року. Напередодні Нового року саме час започаткувати здорові звички. Дотримуйтесь цих 10 порад і незабаром помітите, як ваш фізичний та емоційний стан значно покращиться.