психолог онлайн

ТОП-порад психолога: як вийти з любовного трикутника

14.11.2023
ТОП-порад психолога: як вийти з любовного трикутника

ТОП-порад психолога: як вийти з любовного трикутника

 

На жаль, любовні трикутники зустрічаються часто. У цій формі відносин дискомфорт відчувають усі — жінка, чоловік, коханка (коханець). Однак, наскільки б емоційно складною не була залежність, люди не поспішають розірвати цей зв'язок. Зрада партнерів — це болюча, складна ситуація, впоратися з якою можуть не всі. Любовний трикутник подібний Бермудському: захоплює, виснажує внутрішні ресурси, змушує втрачати контакт із собою і витрачати час даремно.

 

Люди можуть знаходитись у таких стосунках роками, не отримуючи при цьому задоволення і щастя. Але закінчити цей болісний зв'язок не вистачає рішучості. Що змушує людей триматися за відносини без майбутнього, які приносять біль і душевний дискомфорт? Ми запитали у психологів HoldYou.

 

Види і особливості трикутників

 

Любовні трикутники бувають двох видів і декількох підвидів. Стосунки між жінкою і двома чоловіками. Дівчата, які опинилися в такій ситуації, швидше за все заплуталися в бажаннях і не розуміють, що насправді їм потрібно. У них є чоловік або хлопець, з яким пов'язують тривалі відносини і приємні спогади. Тому розірвати зв'язок виявляється важко, адже є прив'язаність і відчуття комфорту. Але, як ми знаємо, коханців не заводять, коли все добре. І, швидше за все, в якийсь момент з'явився другий чоловік, який тепер компенсує бракуючу радість. І тепер долають сумніви: кого з них вибрати.

 

Дівчини, які створили любовний трикутник, знаходяться в пошуку нових яскравих подій і відчуттів. Але чим довше ви будете перебувати в таких відносинах, тим більше будете піддаватися почуттям тривоги і занепокоєння, що правда розкриється.

Другий вид — між чоловіком і двома жінками. Такі любовні трикутники зустрічаються частіше. Якщо ви опинилися втягнутими в ці нездорові відносини — знайдіть спосіб закінчити зв'язок. Подумайте, чи потрібен вам чоловік, що не може визначитися в своїх почуттях. Чи існує майбутнє з такою людиною.

 

Причини

 

Є кілька факторів, що впливають на те, чому люди потрапляють в нездорові відносини.

 

• Ілюзія близькості. Коли людина незадоволена поведінкою або деякими рисами характеру партнера, вона шукає відсутні якості в комусь іншому. При цьому не розриваючи існуючі стосунки і не провокуючи конфлікт.

 

• Різні захоплення. Висловлення: «протилежності притягуються» не завжди правдиво, якщо мова про реальні відносини, в яких у партнерів немає нічого спільного. Можливо, на етапі перших побачень було цікаво один з одним, але в тривалому романі люди швидко втомлюються від відмінностей в інтересах.

 

• Критика замість поваги. Відносини швидко вичерпують себе, якщо в них немає місця взаємоповазі, розумінню і підтримці. Коли один партнер кричить на іншого, принижує, ображає, змушує відчувати сором без причини, це може спровокувати на сексуальні контакти на стороні.

 

• Помста за неіснуючу зраду. Звучить трохи безглуздо, але такі ситуації трапляються в парах, де один партнер — ревнивець. Він без причин постійно підозрює другу половинку в невірності, тому здатний на зраду з помсти. Хто боїться зрад, найчастіше сам стає зрадником.

 

• Травма дитинства. Коли людині близька така психологія стосунків. Вона виховувалась у родині зі схожою моделлю між батьками.

 

• Низька самооцінка. Партнер компенсує невпевненість у собі, заводячи кілька романів одночасно. Його мучать вина і сором, проте закінчити такий зв'язок він не може.

 

До чого призводить любовний трикутник

 

Нездорові відносини, де крім вас двох є ще третя людина — дискомфортна, складна ситуація. Особливо для тих, хто на других ролях. Боляче усвідомлювати, що улюблений зраджує або придивляється до іншої людини як до постійного партнера. Любовний трикутник викликає порушення внутрішнього балансу, призводить до занепокоєння і тривожності. Адже з кожним етапом приховувати близькість із іншою людиною стає складніше. Партнера мучать муки вибору, адже він не розуміє, що насправді йому потрібно. Як правило, якщо виникає така ситуація, то жоден вибір не буде вірним. Адже людині завжди буде не вистачати чогось.

 

Руйнування потрійного зв'язку призведе до руйнування сім'ї або до появи іншого коханця. Адже причина утворення такої моделі відносин в тому, що людина не отримує бажаної близькості від партнера. Перш, ніж обговорювати подальше майбутнє, важливо зрозуміти, що стало причиною зради.

 

Як позбутися

 

• Шантаж і маніпуляції не спрацюють. Не намагайтеся прикриватися дітьми або станом здоров'я. Навіть якщо партнер залишиться з вами, немає гарантії, що не з'явиться нова коханка або одноразовий секс на стороні. Жалість — не найкращий спосіб зберегти відносини.

 

• Чесна і відверта розмова. Дізнавшись про коханку, багато жінок влаштовують скандали та істерики. Це не допоможе, тільки погіршить ситуацію. Адже чоловік виявиться в положенні тиску, дискомфорту і, швидше за все, переконається в правильності свого вибору. Кращий спосіб розібратися в ситуації — поговорити. Дізнатися, що стало причиною появи коханки, чи є можливості спільного майбутнього.

 

• Зробіть вибір самі. Не чекайте, поки партнер прийме рішення на користь вас або іншої людини, закінчіть відносини самостійно. Але перш, ніж це зробити, потрібно чітко усвідомити і прийняти свій вибір. Чи готові ви залишитися з тим, хто зрадив, принизив, образив почуття або краще розлучитися і побудувати щасливе майбутнє без цієї людини? Навчіться прощати і відпускати.

 

Якщо зважитися на такий крок важко, допоможе короткострокова психотерапія або тривала робота з психологом. Це залежить від складності ситуації, в якій ви опинилися.