психолог онлайн

Як сформувати силу волі?

14.11.2023
Як сформувати силу волі?

Сила волі – запорука продуктивності та успіху. Це вміння ставити собі мету та не збиватись з шляху до її досягнення, навіть якщо мова про щось буденне, як от випивати певну кількість води на день. Та ця риса не притаманна людині з народження. Силу волі ми розвиваємо все життя. Спочатку, нас вчать батьки, або ми самі несвідомо вчимось, спостерігаючи за ними. Потім, нашу силу волі тренує життєвий досвід, як от школа чи університет. Але часто цього не достатньо й ми прагнемо самостійно сформувати свою силу волі. Саме тому підготували для вас цю статтю, з дієвими порадами психолога про те, як сформувати власну силу волі.

Що заважає мати стійку силу волі?

Перш ніж говорити про методи покращення сили волі, хочемо розібратись у причинах, що її послаблюють. Згідно з дослідженнями психологів Університету штату Флорида, основна причина – нестача уваги. Кажучи простими словами – наша увага є обмеженою, як певна кількість пального у бензобаці. Якщо ми витрачаємо увагу на інші аспекти життя, якісь процеси чи емоції – нам не вистачає її для концентрації на бажаній меті. Таким чином, психологічні переживання, що займають наш розум, контролювання власної поведінки в соціумі, постійний страх за власне майбутнє або безліч інших речей – заважають нам концентруватись на цілі. Тобто, перш ніж починати роботу над формуванням та покращенням цієї навички – варто зрозуміти глибоку причину її послаблення. Це можна зробити самостійно, проаналізувавши на що витрачається ваша увага, або під час роботи з психологом.

Як покращити свою силу волі?

Тренуйте силу волі стабільно.

Стабільність є запорукою успіху не лише у спорті чи навчанні, а й в таких нематеріальних поняттях, як сила волі. Якщо ви хочете покращити свою силу волі – будьте готовими щодня робити те, що вам у цьому допомагатиме. Навіть вибір піти сходами, замість того щоб скористатись ліфтом, позитивно впливає на здатність до самодисципліни, яка є складовою сили волі. Намагайтесь кожного дня робити щось, на що раніше вам бракувало уваги. Почніть з меншого, та поступово збільшуйте це навантаження. Головне – стабільність.


Обирайте раціонально, а не емоційно.

Сила волі тісно пов'язана з прийняттям рішень. Головним “помічником” в покращенні сили волі є раціональне осмислення ваших вчинків та виборів. Саме емоційні рішення грають роль, наприклад, вранці, коли ви запланували прокинутись, але починаєте знаходити для себе причини поспати довше. Так, іноді важко мислити раціонально. Але з часом у вас сформується звичка, що допоможе раціонально обирати й в серйозних ситуаціях. 


Винагороджуйте себе. 

Людський мозок налаштований на те, щоб обирати миттєві задоволення, а не перспективу. Саме тому часто ми обираємо подивитись серіал сьогодні, замість закінчувати проект й зібрати кошти на подорож хтозна коли. Знаючи це, можна протистояти спокусі. Якщо ви розділите свою велику мету на кілька менших і призначите цінну для вас винагороду за кожну досягнуту маленьку ціль, ваша сила волі активізується.


Плануйте заздалегідь.

Записувати плани у блокнот чи додаток для планування – чудовий допоміжний метод. Це стосується абсолютно всіх сфер та справ, для яких у вас зазвичай бракувало сили волі. Плануючи наперед, ви певним чином дисциплінуєте себе й визначаєте власні пріоритети будучи в стані раціонального мислення, щоб потім спиратися на ці плани, в моменті, коли ви емоційні. 


Не перенапружуйтесь, тренуючи силу волі.

Дослідження показують, що тренування нашої сили волі творить чудеса, але це як зі спортом – надмірні тренування є шкідливими. Якщо ви надто зациклитесь на самоконтролі, ймовірність того що ви перегорите – дуже велика. Пам'ятайте, що ваша сила волі потребує перезарядки, а ви – відпочинку. Потурбуйтесь про те, щоб у вашому графіку було достатньо вільного часу.


Контролюйте власний рівень стресу

Відповідно до досліджень зв’язку між стресом і силою волі, бути цілеспрямованими та раціональними, коли увімкнено захисні механізми стресу – дуже складно. Коли ми спокійні, ми легше прислухаємося до раціональної частини нашого мозку — доброго друга сили волі — замість того, щоб діяти емоційно та піддаватися спокусам. 


Ставте реалістичні цілі. 

Немає нічого поганого в тому, щоб бути амбітними. Але коли ви ставите нереалістичні цілі, ви наперед себе “підставляєте”. Спочатку процес досягання великої мети може бути надихаючим, але як тільки ви зрозумієте, що не впораєтеся, ваша самооцінка впаде, як і ваша сила волі. Ставте цілі, які є достатньо великими, щоб мотивувати вас, але при цьому залишаються реалістичними. Крім того, розбийте свої цілі на малі завдання та працюйте над простішою ціллю за раз. Відчуття прогресу підвищить вашу самооцінку та посилить вашу силу волі.