психолог онлайн

Поради психолога: як досягти успіху на новій роботі

14.11.2023
Поради психолога: як досягти успіху на новій роботі

Поради психолога: як досягти успіху на новій роботі 


Вихід на нову роботу – завжди стрес. Як проявити себе, що говорити, а про що краще промовчати, чи варто висловлювати думку або залишити її при собі. Ці питання накривають, немов лавина. Змушуючи сумніватися в своїх силах і компетенціях.
Приступаючи до роботи в новій компанії потрібно подумати про те, як справити хороше враження, екологічно влитися в колектив і виправдати очікування керівника.

Варто подбати і про свої професійні навички, можливо, буде потрібно навчитися чомусь новому. Компанія, наймаючи співробітника на роботу, очікує від нього високих показників і ефективності. І завдання працівника – відповідати вимогам, показати свою зацікавленість і готовність брати на себе відповідальність. Психологи HoldYou підготували рекомендації, які допоможуть досягти успіху на новій роботі.

Як справити хороше враження


Перший тиждень на новій роботі подібний першому тижню в новій школі. Хвилювання долає з будь-якого приводу – чи підходить одяг, як зустріне керівник, яке враження я вчиню на інших співробітників. Занепокоєння – це нормально. Головне слідувати простим порадам, які допоможуть адаптуватися на новому місці.

• Не запізнюйтесь
Порада очевидна, але занадто важлива, щоб нею нехтувати. Вуді Аллен говорив: «80 відсотків успіху – це прийти». У вашому положенні цими 80% розкидатися не варто.
Прийшовши на роботу вчасно, ви покажете, що той ентузіазм, який ви взяли з собою на першу співбесіду, все ще з вами.

• Зустрічають по одягу
Як правило, HR-фахівець на першій зустрічі з кандидатом розповідає про корпоративну культуру і про дрес-код. Однак якщо про це нічого не говорили, це не означає, що можна одягатися як хочеться. Краще запитати керівника або адміністратора про форму одягу. Завжди намагайтеся одягатися трохи краще в перші дні роботи.

• Постійно слухайте
У перший робочий тиждень ви будете отримувати багато нової та важливої ​​інформації. Про внутрішні процеси, зовнішню комунікацію тощо. Уважно слухайте, запам'ятовуйте і аналізуйте все. Пам'ятайте про важливість запитань. Це покаже вашу зацікавленість і допоможе в подальшому.

Як варто поводитися на новій роботі


Щоб прижитися в колективі та досягти успіху, ведіть себе відповідно.

• Будьте сміливіше, знайомтеся першими
Не чекайте, поки якийсь співробітник компанії підійде до вас познайомитися. Проявіть ініціативу. Запитайте, де всі зазвичай купують каву вранці? Куди люблять ходити після роботи? Де обідають? Так ви зможете зав'язати розмову.

• Спробуйте потоваришувати з тим, хто в компанії вже давно
Це допоможе дізнатися про всі підводні камені та тонкощі роботи. Не бійтеся попросити колегу допомогти вам звикнути до нової обстановки і влитися в колектив.

• Намагайтеся виправдати очікування керівництва
Уточніть на співбесіді, чого саме від вас очікують. Яких результатів потрібно досягти і як вони будуть оцінюватися. Так ви зможете швидше і краще організувати робочий час. Приділіть максимум уваги своїм обов'язкам. Особливо в перші місяці.

Чия підтримка важлива


Складно справлятися із завданнями без зовнішньої підтримки. Якою б сильною людиною ви не були, наскільки б високо не оцінював вас керівник, заручитися підтримкою колег потрібно. Постарайтеся заслужити повагу людей, з якими працюєте. Запропонуйте сходити на каву або на обід. Дізнайтеся один одного в неформальній обстановці. Не порівнюйте нове місце роботи зі старим. Якщо у вас були дружні та довірчі відносини з колегами в попередній компанії, не чекайте, що ваша репутація проїхала за вами по п'ятах. Тут доведеться заново вибудовувати відносини. Змиріться з тим, що перший час ви будете новачком.

Очікування керівника

Ми згадували про це вище, але зупинимося докладніше на цьому пункті. Адже, як би добре ви не спілкувалися з іншими працівниками, оцінювати будуть не за навички комунікації. Відразу на співбесіді запитайте, яких результатів від вас очікують. Де починається і закінчується ваша відповідальність. Які обов'язки будете виконувати і за якими критеріями буде оцінюватися робота. Можливо вас будуть оцінювати по системі KPI, це краще уточнити заздалегідь.

Після того, як ви отримали відповіді на питання, що цікавлять, займіться організацією свого робочого дня. Перші 3 місяці на новій посаді одні з найважливіших. Керівник буде аналізувати кожну вашу дію. Виконуйте роботу на 102%, якщо хочете, щоб про вас склалося приємне враження.