психолог онлайн

Як подолати страх перед походом до гінеколога

14.11.2023
Як подолати страх перед походом до гінеколога

Страх гінеколога

Зніяковіння, сором та тривога, що переростають у страх. Відміна запису до лікаря в останній момент. Пошук способів самолікування чи народних методів, замість того щоб йти до гінеколога. Хвилювання, що мало не доводять до сліз. Відчувати це все перед походом до лікаря – не є нормально. І все ж, кожна третя жінка стикалась з цим. Страх походу до гінеколога є дуже поширеним і щоб подолати його слід розуміти причини його виникнення. У статті зібрали поради психолога.

Які страхи є найпоширенішими?

- контакт посторонньої людини з чимось особистим;

- виявлення серйозної хвороби;

- осуд від лікаря;

- грубе поводження лікаря;

- збудження або поява виділень в процесі огляду;

- страх больових відчуттів.

Які причини виникнення цих страхів та як з ними боротись?

Соціальні упередження. Ні для кого не таємниця, що положення жінки у суспільстві досі є, скажімо так, незадовільним. Жінка, що має багато статевих партнерів, не народила до 30 років чи не має партнера взагалі –  постійно отримує суспільний осуд.

Це є абсолютно невиправданим та несправедливим явищем. І все ж воно існує. Похід до гінеколога може викликати підсвідомий страх дівчат почути питання про кількість партнерів чи пораду швидше народити. Абсолютно природні явища, такі як волосся на тілі, виділення чи запахи – лякають жінок, здаються їм достатніми для осуду та відчуття сорому. Це абсурдно й дуже жорстоко.

Варто розуміти: подібні коментарі чи питання є ознакою непрофесійності та навіть звичайної невихованості. Єдина задача лікаря – провести огляд, визначити стан та можливі проблеми, за потреби назначити лікування. Немає жодного медичного доказового підґрунтя для того, щоб оцінювати кількість партнерів або давати поради з планування дитини, якщо ви не просили про це. 

Послухайте себе: чого вам хочеться? Ви можете прямо вказати лікарю на те, що вас цікавить лише гінекологічне консультування, а не безоплатний лайф-коучинг. Є також варіант промовчати і перевести розмову на тему вашого здоров'я й стану конкретно зараз, без порад чи аналізу минулого. Головне – тримайте при собі ідею, що медична освіта не гарантує того, що людина свідома й позбавлена упереджень. Пам’ятайте про власні кордони та право попросити чогось не робити чи не казати. 

На щастя, таких горе-лікарів меншість. Якщо ви тільки на етапі вибору лікаря – скористайтесь порадами подруг та ознайомтесь із відгуками.

Відсутність сексуальної освіти. Частіше за все страх перед походом до гінеколога виникає у юних дівчат. Основна причина – боязнь, що лікар визначить, що дівчина втратила цноту. По-перше, жоден лікар не має права розголошувати подібну інформацію. По-друге, такий страх виникає через неправильну поведінку батьків й відсутність сексуальної освіти. 

Але це стосується не лише юначок. Дорослі жінки іноді так мало знають про своє тіло, що їх страхи можна записати в окрему збірку фантастичних історій про вагіну. Доречі, про це слово: часто ви чуєте саме його, а не якісь дивні інтерпретації, як от “кицька” чи “печерка”? Жінки відчувають сором просто чуючи назву частини свого тіла! Звісно, у такому випадку, похід до лікаря, що буде напряму контактувати з, вибачте, “печеркою” – лякає до чортиків.

Що ж робити? Почніть заповнювати прогалини у знаннях. Гугліть, шукайте у YouTube, дивіться документалки, робіть все аби змінити власне сприйняття вагіни й перестати відчувати сором натикаючись на це слово. 

Страх почути серйозний діагноз. Зазвичай цей страх супроводжується першими двома причинами: соціальним тиском чи відсутністю секс. освіти. Тобто, боячись почути діагноз жінка перш за все тривожиться не за власне здоров'я, а за реакцію партнера чи інших людей. 

“Раптом хлопець подумає, що я зраджувала? Раптом, піде від мене до тієї, що здорова? Раптом скажуть, що я не гідна жінка?” Це сумно, адже суспільний тиск зменшує цінність жінки для себе самої і найяскравіше це проявляється якраз в подібних ситуаціях. 

Звісно, це не про всіх. Є жінки, що відчувають подібний страх через хвилювання саме про власне здоров'я. Тоді це в межах норми, адже цей страх є допоміжним механізмом, який штовхає жінку до подальших дій з турботи про себе.

Переосмислення ставлення до свого тіла, позбавлення від чутливості до соціального тиску, зміна відношення до лікарів – ключі до подолання страху перед походом до гінеколога. Однак, варто враховувати, що цей страх може бути тісно пов'язаним з іншими проблемами у вашому житті, як от низька самооцінка або труднощі у стосунках з партнером. В такому випадку найкращим рішенням буде комплексна робота над проблемами з психологом чи сексологом.