психолог онлайн

Як зрозуміти, що ви токсична людина: 3 ознаки

14.11.2023
Як зрозуміти, що ви токсична людина: 3 ознаки

Як зрозуміти, що ви токсична людина?


Якщо вам у присутності людини некомфортно, чи говорить це про її токсичність? Найімовірніше, що ні. Причин уникати деяких людей буває безліч. Токсична людина – це та, хто словами і вчинками руйнує вашу віру в себе. Хто втручається в життя, роздає поради, яким ви повинні слідувати. І не упускає жодної можливості направити на вас меч критики.
Розпізнати таку людину нескладно. Потрібно уважно придивитися і зрозуміти, хто є джерелом негативу. Однак, що робити, якщо ви і є та сама токсична людина? Як це зрозуміти?

Деяких людей не особливо турбує думка оточуючих. Вони живуть собі на втіху, прислухаючись тільки до внутрішнього голосу. В цьому немає нічого поганого. Але важливо розуміти: як бачить нас оточення, може багато що сказати про те, хто ми. Якщо вам не байдуже, як впливають на інших людей ваші слова та вчинки, це говорить про вашу участь і уважність. Це хороший знак. Адже, як правило, токсичні люди не переймаються про такі дрібниці. Вони ні за що не готові визнати, що проблема в них. І що звинувачувати у всьому оточуючих – не вихід. Пропонуємо розглянути деякі тривожні прояви токсичної людини.

Проблеми самооцінки


Самооцінка таких людей не дуже стабільна. Іноді хтось вважає себе краще і вище за інших, а іноді – найбільш нікчемним і негідним. У будь-якому випадку, своєю поведінкою токсична людина намагається компенсувати щось. Вона хоче контролювати все навколо, надмірні ревнощі пояснює турботою і переживанням. Не виносить довгих розлук, вважаючи, що весь час партнери повинні проводити разом.

Під таким тотальним контролем часто ховається занижена самооцінка. Це певний механізм захисту, коли людина боїться бути покинутою, тому й намагається заповнити собою весь простір. Часто людина стає токсичною, тому що у неї вже є негативний досвід. І вона, навіть не підозрюючи цього, транслює подібну поведінку в нові відносини. Важливо вчасно розпізнати в собі ці сигнали та прояви, щоб почати працювати над собою.

Глибинні травми


Токсичні відносини впливають на людину в будь-якому віці. Однак, найбільша травма приходить з дитинства. Її можна отримати від токсичних батьків, частіше від матері. Прояв токсичності може говорити про невирішені внутрішні проблеми. Занижена самооцінка, страх, переконання, які заважають подивитися на ситуацію по-іншому, дитячі травми, пережитий негативний досвід тощо. 

Звичайно, доведеться трудитися і працювати над собою, щоб знайти джерело проблеми. Якщо не розібратися з причинами, змінитися та позбутися від токсичності не вийде. Вам може здатися, що проблема вирішена, але це лише тимчасове явище. Опрацьовувати травми потрібно на глибинному рівні, інакше ви ризикуєте знову з ними зіткнутися. Негативний «відбиток» може залишитися з вами і транслюватися на всі майбутні стосунки. Ситуація буде повторюватись до тих пір, поки ви не розберетеся в собі.

Критика та уникнення людей


Токсична людина не може утриматися від критики. Вона вважає, що кожна дія або слово повинно бути прокоментовано нею. Інакше як ще вона може вказати на помилки людей або поділитися власними геніальними ідеями. Якщо ви помічаєте за собою, що, занурившись в бурхливі обговорення, вам складно зупинитися. Кожен раз думаєте, що викладаєте хороший урок нахабі або невігласу, та ще й отримуєте задоволення від цього, варто задуматися. Це може бути однією з ознак токсичності.

Що робити?


Перш ніж спробувати наставити на істинний шлях друга або знайомого, подумайте, чи готові ви витрачати на це час і сили? Чи хоче ця людина, щоб її «полагодили»? Ваша критика не змінить чиїхось думок, але ось враження про вас залишаться не найкращі. Якщо ви не позбудетеся від звички засуджувати інших людей, то ризикуєте перетворитися в асоціальну людину. З якою оточуючі швидше за все захочуть розірвати відносини. Якщо не хочете, щоб вас уникали, подумайте, як позбутися від звички критикувати і обговорювати.