психолог онлайн

Рекомендації психолога: як почати життя з початку в умовах війни

14.11.2023
Рекомендації психолога: як почати життя з початку в умовах війни

На консультаціях нерідко можна почути: «після війни я піду в спортзал/здійсню мрію/почну бігати/навчусь малювати» і ще багато чого, що починається зі слів «після війни». Життя поділилось на «до» та «після» 24 лютого. Проте війна не поставила його на паузу. Не вийде потім «наздогнати» втрачені моменти. А отже варто перестати чекати на омріяне «після» і почати жити тут і зараз, повністю насолоджуючись моментом.

Як почати життя з початку та планувати майбутнє в умовах війни, — поради психологів HoldYou

Депресивний стан під час війни

Регулярні перепади настрою, мінливі емоції під час війни — це нормально в тих умовах, в яких ми знаходимось. Ненормальні обставини провокують психологічне навантаження та нестабільний душевний стан. 

Звісно, послідовність емоційних хвиль у кожного різна, проте можна виділити приблизно таку черговість: 

- розгубленість; 

- страх, тривога та паніка;

- злість, роздратування;

- насолода, піднесений настрій;

- апатія, депресивний стан. 

Настрій може коливатись протягом дня: від смутку до тривоги, потім до злості та апатії. 

Той факт, що депресія та будь-які тривожні стани зараз нормальні, не означає, що в них варто залишатися. В теперішніх умовах «витягнути» себе важче, але попри все важливо піклуватися про себе, якщо є така можливість.

Після фази апатії настає фаза стабілізації. Емоційні гойдалки стануть доволі звичним явищем, тому проходитимуть більш м’яко. І вже після цієї стадії відбувається процес адаптації, коли людина звикає до невизначеності та починає планувати найближче майбутнє. Приходить усвідомлення, що життя триває і варто продовжувати жити в новій реальності. 

Емоції, які заблоковані

Разом із тим, як ми повертатимемось до життя, назовні спливатимуть заблоковані емоції. Адже вже понад два місяці ми забороняємо собі відчувати щастя, радість, спокій, насолоду і ще багато чого. Хвилювання та негативні почуття стали настільки невіддільною частиною багатьох людей, що доведеться наново вчитися насолоджуватися життям. 

Що б ви не відчували зараз — це нормально. Намагайтесь аналізувати кожну емоцію, відстежувати, чому вона виникає, звертайте увагу, як реагує тіло на негативні новини. Якщо можете, частіше бувайте у суспільстві. Спілкування з друзями буде відволікати та потроху повертати у реальність. Крім того, ви можете стати тією необхідною опорою та підтримкою для інших. 

Відслідковування емоцій дозволить проживати їх екологічно. Наприклад, ви забороняли собі відчувати страх, весь час були стримані, напружені та зосереджені. І опинившись у безпеці (або за будь-яких інших обставин), нарешті змогли вивільнити почуття, які блокували протягом останнього часу. В такій поведінці немає нічого дивного, головне не заперечувати свої емоції, а давати їм вихід. Хочеться плакати — плачте, хочеться кричати і лаятись — кричіть (але не на людей, а в подушку), відчуваєте бажання провести день наодинці — зробіть це. Зараз дуже важливо не ігнорувати почуття, які накопичились, а проживати їх безпечно для себе і близьких. Круто, якщо вийде трансформувати це в енергію, рушійну силу.   

Як жити далі в умовах війни, — рекомендація психолога HoldYou

1. Адаптуйтесь до нової реальності. Проблема в адаптації доволі розповсюджена. Не варто озиратися на минуле та витрачати на це свою енергію. Ми маємо неймовірні здібності бути толерантними до життєвих ситуацій. Якщо будемо це розвивати, зможемо якнайшвидше адаптуватися до кризових подій. Навчимось реагувати, кардинально змінюючи свої життєві наміри. 

2. Ви не можете контролювати абсолютно все. Щоразу, коли відчуватимете дискомфорт або паніку, запитайте себе: чи можу я зараз змінити ситуацію? Є речі, непідконтрольні нам, на які ми не впливаємо, тому немає сенсу через них переживати. Натомість ми можемо відстежувати і контролювати власні думки, почуття, емоції та дії. 

3. Навчіться говорити «НІ». Планувати життя — робити вибір. І для деяких людей це ніби виклик, бо передбачає необхідність брати відповідальність за своє життя. Відмовляючись від непотрібного, ми фокусуємо увагу на більш важливих речах, які наближають до мети. Не існує правильного або неправильного, є тільки вибір, який ви зробили, і його наслідки.

4. Фокус на цінності, а не на обставини. Ми живемо в умовах невизначеності та невідомості, тому будувати плани вкрай складно. Крім того, надто переймаючись майбутнім, можна загнати себе у стан паніки та тривоги. Зараз ми можемо жити спираючись не на обставини, а на власні цінності. Бо саме життєві засади можуть визначати важливі речі та скеровувати нас. Подумайте, які цінності зараз пріоритетні та потребують найбільше уваги. 

5. Додайте фізичну активність. Стрес, тривога й інші переживання накопичуються в тілі, від них обов’язково треба звільнятись. Підійдуть різні вправи та практики: йога, тривалі прогулянки, зарядка, біг.

6. Прийміть ситуацію, якою вона є. Проблеми зменшуються або зникають, коли ми перестаємо чинити опір реальності. Не заперечуйте те, що відбувається. Плануйте подальше життя, відштовхуючись від теперішньої ситуації. 

7. Відпочивайте від читання новин. Виділіть для цього годину-дві, а в інший час займіться чимось цікавим. Можна прогулятися містом, почитати книжку, приготувати щось смачне, зробити йогу або просто посидіти в тиші. 

8. Психотерапія. Ніколи не соромно звернутись по допомогу до психолога, тим паче зараз. Той стрес, який люди пережили або досі переживають неможливо осягнути. І найважливіше сьогодні — це подбати про себе. Щоб завтра у вас був ресурс дбати про інших. Якщо немає можливості для особистої терапії, буде корисним психолог онлайн. 

Не соромно піклуватися про себе і продовжувати жити. Ви нікому не допоможете, якщо перебуватимете в стані анабіозу. Нові умови життя триватимуть невизначений час. І важливо вчитися в них працювати.