психолог онлайн

Як припинити реагувати на негативні коментарі та критику

14.11.2023
Як припинити реагувати на негативні коментарі та критику

Як припинити реагувати на негатив


Негативні коментарі та критика від знайомих, друзів або колег здатна кожного вибити з колії. Від цього погіршується настрій, падає самооцінка, починається період жорсткого самокопання та самоаналізу. Однак з удосконаленням особистості це не має нічого спільного. Критика допустима в тому випадку, якщо, по-перше, ви поважаєте думку людини, що критикує. Та знаєте, що вона бажає кращого. По-друге, усвідомлюєте, що це не безпідставні коментарі, а конструктивні зауваження.

Якщо ж брати до уваги всіх тролів, стрес і депресія – неминучі. Важливо навчитися правильно реагувати, а краще зовсім ігнорувати грубі та очевидно провокаційні коментарі. Особливо це актуально в період популярності соцмереж. Де кожен вважає священним обов'язком навчити когось жити «правильно». Якщо чули прислів'я «Порожня діжка дужче гримить», то розумієте, що голосніше за всіх висловлюють «експертну» думку ті люди, які по суті нічого не знають. Давайте розберемося, як реагувати на негатив.

Проблема повсюдності негативу


Часто неприємний коментар сприймається як норма. Причина – його повсюдність. Соцмережі кишать «експертами», хейтерами і тролями. Отже уникнути цього або сховатися, як у дитинстві, «в будиночку» вже не вийде. Замість того, щоб впадати в депресію, навчіться виживати! Це стосується і особистого спілкування. Знайомі або колеги з роботи чомусь впевнені, що без їх суб'єктивної думки нам не впоратися. Та й хто ми такі, щоб жити життям, яке влаштовує тільки нас. Вони постійно відпускають саркастичні зауваження щодо шарфа, який не пасує черевикам. Або ще гірше, як потрібно правильно поводитися, щоб завоювати серце чоловіка. Загалом, навмисно шукати негатив не доводиться – він сам слідує по п'ятах. І не виключено, що одного разу ми впадемо від нього в залежність. Не те щоб спеціально шукатимемо його, але утриматися від читання хейтерських коментарів буде складніше.

Що з цим робити?


Для початку відокремте емоційне від раціонального. Критика – це свого роду мистецтво делікатності та такту, яким, на жаль, володіють не всі. Ми ж стикаємося з нею частіше, ніж хотілося б. Особливо нею зловживають люди, що займають керівні посади. Замість того, щоб зробити зауваження про неправильно виконану роботу, вони починають критикувати співробітника. Деякі люди просто не вміють будувати комунікацію адекватно, адже звикли спілкуватися тільки в пасивно-агресивній формі. Людині, на яку спрямована критика, важливо навчитися виділяти в цьому потоці негативу раціональне зерно, і фокусуватися на ньому. Спробуйте з'ясувати, що в зауваженні – факт, а що – особиста претензія та ставлення людини. Важливо обговорювати ту форму, з якою подається інформація, якщо вас не влаштовує тон, формулювання тощо.

Вчимося дистанціюватися від того, що відбувається


Повністю проігнорувати негативний коментар іноді важко, але приймати всю критику на свій рахунок – не найкраща ідея. Іноді боротися варто не тільки з інформацією, але і з людиною, від якої вона надходить. Звичайно, боротися не в буквальному сенсі слова, просто максимально скоротити дистанцію та звести спілкування до мінімуму.

Однак, що робити, якщо джерело негативу – керівник або близький друг, якого не хочеться втрачати?

1. Обговоріть своє ставлення до такої подачі критики. Скажіть, що вас зачіпають уїдливі коментарі та було б комфортніше, якби зауваження висловлювалися в більш дружній формі;

2. Зрозумійте, що ваше життя – виключно ваша відповідальність. І вибирати, як чинити і що носити – тільки ваш вибір. Навчіться не ставитися серйозно до всіх проявів негативу. Завжди знайдуться люди, яких ваш спосіб життя не буде влаштовувати. Задумайтесь над тим, чи вартий цей випадок ваших сил і нервів. Сприймайте критику, як можливість прокачати терпіння та спокій.

Зменшуємо споживання негативу


Це те, про що писали вище. Намагайтеся якомога менше спілкуватися з людьми, які є джерелами негативу. Це токсичні люди, сенс життя яких побудований навколо критики та роздавання непотрібних порад. Варіанту не давати приводу – не існує. 
Хто шукає – той знайде. Якщо, наприклад, ви стикаєтеся з критикою в соцмережах, не вступайте в дискусію і полемічні суперечки. Або ігноруйте коментарі хейтерів, або дайте нейтральну відповідь. Головне – не пишіть моментально. Не критикуйте інших, відчуваючи сильні емоції, почуття образи, або перебуваючи в поганому настрої. Відкладіть переписку на зручний час, коли ви будете спокійні, а не стривожені. У випадку з критикою, правило: «головний захист – напад» не працює. І пам'ятайте, скільки б ви не доводили правоту, завжди знайдеться людина, яка віднайде привід для негативного коментаря. Намагайтеся витягати з конструктивної критики користь, вчитися новому, знаходити інші шляхи вирішення складних ситуацій.