психолог онлайн

Як визначити особисті кордони

14.11.2023
Як визначити особисті кордони

Усі ми розуміємо, де закінчуються наші фізичні кордони, межі тіла. Легко відчуваємо, коли в автобусі в годину пік хтось наступає на ногу або нависає над нами. А ось особисті кордони, що виходять за межі тілесних, окреслити вже важче. Вони стосуються всього, що для нас важливо: цінностей, потреб, мети, думок, бажань, мрій, особистого часу, принципів, рішень, норм поведінки, ідей.

Уявіть ситуацію. Дівчина запланувала, що у суботу писатиме курсову. Їй дзвонить родич і просить допомогти. Дівчина неохоче відкладає свої справи і йде допомагати, відчуваючи при цьому незрозуміле почуття.

Мабуть, ця дівчина не вміє відстоювати особисті кордони та говорити «ні» (в цьому випадку порушено її час, прийняте рішення, потреби).

Чому ж вона не відмовила родичу? Можливо, боялася відчути провину (а ми знаємо, що це дуже неприємне почуття) або хвилювалася, що про неї погано подумають.

А незрозуміле почуття, якого дівчина зазнала, — це роздратування, що стало індикатором порушення її кордонів. Не всі люди дозволяють собі відкрито проживати різні емоції, часто придушуючи їх. Насправді ж абсолютно нормально відчувати роздратування, якщо оточуючі критикують, знецінюють, емоційно тиснуть, дають непрохані поради, звинувачують і просять змінити плани заради них.

Чи всі розуміють свої душевні та духовні потреби, та визначають свої цінності? У багатьох людей є придушені бажання, невизначені цілі. І кордони таких людей порушити дуже легко. У співзалежних стосунках особисті кордони часто порушуються або й зовсім відсутні.

Говорячи «так» іншим, ви кажете «ні» собі! Ось чому важливо навчитися відмовляти у небажаних проханнях і відстоювати свої кордони. Найкраще позначити їх на початку стосунків. Але навіть якщо цього не сталося — переглянути «правила» ніколи не пізно.

Дуже складно втягнути в маніпуляцію людину, яка чітко знає свої кордони та вміє їх відстоювати. Це відповідальність кожного.

Щоб захистити особисті кордони:

- потрібно визначити їх (прописати цінності, цілі);

- навчитися відрізняти бажання від потреб;

- навчитися говорити «ні»;

- дозволити собі відчувати роздратування та інші негативні емоції;

- усвідомити свої дисфункціональні установки про відносини з людьми та почуття провини. Опрацювати ці переконання.

Ці невеликі «правила» допоможуть вам краще пізнати себе, усвідомити свої цінності та життєві пріоритети, розставити чіткі кордони, за межі яких оточуючим виходити заборонено. Це важливий крок на шляху любові до себе.