психолог онлайн

Їде дах: як не сваритися, коли вся родина живе разом

14.11.2023
Їде дах: як не сваритися, коли вся родина живе разом

Через війну багато людей були вимушені покинути свої домівки та шукати прихистку в родичів і друзів. Або ж навпаки, відкрили двері свого дому для близьких, які цього потребували. В будь-якому випадку результат один — велика кількість людей під спільним дахом. А, як відомо, перебування всієї сім’ї протягом тривалого часу в одному домі може стати причиною сварок і непорозумінь. По-перше, кожному знадобиться різний проміжок часу для адаптації. По-друге, замало особистого простору, бо інколи дуже хочеться побути на самоті.  

Як мінімізувати конфлікти з рідними та зберегти теплі стосунки в таких умовах? Тримайте поради психолога.  

Відпочивайте одне від одного

Кожна людина повинна мати особистий простір, хоча б іноді залишатись наодинці з собою. Для цього можна влаштовувати вихідні «без родини». Прогуляйтесь парком з музикою та смачною кавою, почитайте книгу на лавочці біля будинку. Якщо працюєте онлайн з дому, можете інколи вибиратись у кафе чи інші заклади, щоб вам ніхто не заважав. Такий відпочинок дозволить змістити увагу на себе та свій внутрішній стан. Відволіктись від домашньої метушні, побути сам на сам з думками.   

Робіть те, що вмієте найкраще

Коли кожен займається тим, що йому в задоволення і виходить якнайкраще — це дає свої позитивні наслідки. Бо комусь більше подобається мити посуд, ніж пилотяжити, а хтось не проти винести сміття та витерти пил. Правильний розподіл обов'язків позбавить вас додаткових сварок, образ і конфліктів. 

Тримайте себе в руках

Якщо відчуваєте, що злість і дратівливість б’ють через край, і вам все важче залишатись доброзичливим, спробуйте врегулювати свої емоції за допомогою різних практик. Наприклад, ви можете почати медитувати чи робити дихальні вправи. Заняття йогою також будуть сприятливо впливати на ваш емоційний стан. Робіть практики кожен день і ви обов’язково відчуєте полегшення.    

Будьте терплячими одне до одного, поважайте особисті кордони 

У кожного є свої думки, проблеми. Тому слід бути уважними до стану домочадців. Адже їхні переживання можуть виливатись в агресію та роздратування, а це провокуватиме конфлікти. У цій ситуації важливою є звичайна підтримка. Говоріть, запитуйте про почуття, про те, що зараз турбує. Так ви зможете знизити рівень напруги в домі. 

Проводьте час весело

Придумайте якусь спільну діяльність, якою можна займатись. Це може бути спорт, настільні ігри, рукоділля, будь-яке інше цікаве дозвілля з родиною. Головне, щоб було весело разом, а спілкування не викликало неприємних почуттів. 

Вчіться пробачати. Не тримайте образи в собі

Якщо вас щось турбує чи дратує — скажіть про це. Мовчання лише роздмухуватиме ворожнечу. У такій ситуації краще сісти та відверто поговорити з близькою людиною. Поділіться з нею тим, що вас хвилює та злить. Запропонуйте шляхи вирішення проблеми. Так ви зможете мінімізувати ризик масштабування конфлікту. Родина разом під одним дахом — це не лише приємне проведення часу. Будуть і сварки, і непорозуміння. Бо у всіх різні вподобання, принципи та звички. Треба вчитися бути терплячими, слухати, підтримувати та відпускати образи. 

Батьки і діти, сімейні проблеми та сутички — це класика і сьогодення, і минулого. Та попри все, родина — це найбільший і неоціненний скарб у житті кожного. Варто цінувати кожен день, проведений з нею.

А для того, щоб ваше спілкування не було тягарем, дотримуйтесь порад, які допоможуть вижити разом, налагодити стосунки та створити в домі атмосферу любові та злагоди.  

Якщо жодна з порад не підходить або ви відчуваєте емоційне спустошення, може бути корисним сімейний психолог. Він запропонує техніки і практики, допоможе прожити внутрішні конфлікти та кризи екологічно, відпустити всі страхи. Ви віднайдете нові шляхи для створення гармонійної та сприятливої атмосфери в домі.