психолог онлайн

Як не переживати перед співбесідою: розповідають психологи HoldYou

14.11.2023
Як не переживати перед співбесідою: розповідають психологи HoldYou

Процес пошуку роботи — складний, багатоетапний і зазвичай не швидкий. На кожному етапі нам зустрічаються різні труднощі і часто ми не розуміємо, як правильно підготуватися до них.

Підготовка до співбесіди та сама співбесіда — одні з найважливіших етапів. Це можливість продемонструвати себе, знання та навички. Це найкращий час показати потенційному роботодавцю свої вміння, а також дізнатися у нього детальні умови можливого співробітництва.

Психологи HoldYou разом із професійним рекрутером підготували для вас поради, як позбутися хвилювання перед співбесідою.

Порада 0. Технічні особливості. Якщо співбесіда проходить онлайн, перевірте як працює відеокамера, який у вас фон, чи налаштований мікрофон, чи розумієте як користуватися додатком для зв'язку (завантажте його за потреби). Приходьте на співбесіду вчасно.

Порада 1. Відчуйте впевненість. Якщо ви будете впевнені в собі, це відчуватиме і роботодавець. А значить, підсвідомо він думатиме, що може на вас розраховувати.

Однак пам'ятайте, що впевненість і самозадоволення — різні речі. Головне без крайнощів.

Що допоможе набути впевненості?

- Складіть список сильних сторін.

- Згадайте ситуації, де ви перемагали.

- Подумайте про те, як багато і часто вас хвалили та заохочували.

- Запишіть відповіді на запитання, це додасть вам сил і впевненості.

Порада 2. Продемонструйте свої здібності та вміння. Найкраще, що ви можете зробити для себе і потенційного роботодавця – показати свої навички та компетентність.

Для цього вам потрібно чітко розуміти:

- Що ви можете?

- Що ви знаєте?

- Як і на якій позиції ви можете принести максимум користі компанії?

- Які ваші сильні сторони?

- Як ви їх виявляєте?

Порада 3. Будьте справжніми у спілкуванні. На співбесіді важливо бути чесним і відвертим. Якщо ви незручно почуваєтеся і переживаєте, можете сказати про це. Якщо не знаєте відповіді на поставлене запитання, краще чесно в цьому зізнатися, ніж намагатися придумати якесь рішення. Чесна відповідь буде для вас більш корисною, ніж невпевнена спроба. Роботодавець така ж сама людина. І у вас буде шанс заручитися підтримкою за свою відвертість, адже в його досвіді, напевно, теж є чимало труднощів і переживань.

Порада 4. Підготуйтеся відповідати на складні запитання. Вам будуть ставити некомфортні питання: чому пішли з попереднього місця, яких результатів досягли, які складні завдання вирішували, які були невдачі, ким ви бачите себе через N років? Продумайте відповіді заздалегідь, згадайте досягнення у цифрах. Ставлячи такі запитання, інтерв'юер хоче розуміти вашу мотивацію зміни роботи, чи підходить вам ця позиція, чи підходите ви для неї. Якщо з досвіду знаєте, що такі питання та ситуації викликають мандраж, порепетируйте вдома.

Порада 5. Будьте готові до відмови. Як би прикро і неприємно не було — вам можуть відмовити. Але це не робить вас поганим та не компетентним фахівцем. Це лише означає, що на цю посаду і для цієї компанії, на думку роботодавця, хтось підходить більше. До того ж вам можуть відмовити навпаки через те, що інтерв'юер вважає вас більш кваліфікованим фахівцем, ніж вимагає вакансія.

Порада 6. Слідкуйте за тілом. Якщо вас «трясе» і не знаєте, як заспокоїтися, спробуйте буквально потрясти руками та кистями рук. Тіло та емоції пов'язані, це можна використовувати для зменшення хвилювання.

Порада 7. Візьміть із собою на зустріч воду. Через переживання може раптово пересохнути в горлі, вода допоможе впоратися з такими неприємностями.

Порада 8. Перед тим, як почати говорити:

- Розслабтеся та видихніть. Починайте розмову на видиху, а не з переповненими легенями.

- Займіть зручну позу та опустіть плечі. Співрозмовник не повинен відчувати вашої напруги.

- Пам'ятайте, з якою метою ви прийшли. Не заглиблюйтеся у свої відчуття, так ви тільки посилите паніку.

Порада 9. Перед співбесідою перегляньте, чим займається компанія, які відгуки про неї. Ви точно підвищите свою впевненість, якщо будете володіти знаннями.

Пам'ятайте, співбесіда — це як побачення. Не тільки вас обирають, ви теж робите вибір та приймаєте рішення. Не соромтеся ставити запитання та уточнювати те, що вам незрозуміло.

Якщо сумніваєтесь, чи справитесь ви самостійно, можете скористатись послугою коуча HoldYou. За 3–5 спільних сесій ви якісно підготуєтесь до майбутньої співбесіди, зрозумієте, як не хвилюватись при цьому.