психолог онлайн

Газлайтинг: чому ми не бачимо насильства поряд?

14.11.2023
Газлайтинг: чому ми не бачимо насильства поряд?

Газлайтинг. Чому ми не бачимо насильства?

 

Поняття з'явилося не так давно. Але незважаючи на це, вам, можливо, знайомі «м'які» форми прояву. Наприклад, пригадуєте товаришу якусь ситуацію або фразу, сказану ним, а він заперечує ці слова. Змушуючи вас сумніватися в надійності своїх спогадів.

Звичайно, людина могла просто забути, що говорила тиждень тому. Але якщо помічаєте, що таке відбувається занадто часто, варто задуматися, можливо, це маніпуляція.

Як зрозуміти, що ваш партнер — газлайтер, і чому ми не бачимо насильства? Розберемося в статті.

 

Що таке газлайтинг?

Таке психологічне насильство полягає в тому, що людина маніпулює оточуючими, заперечує факти, що відбулися. Змушуючи інших засумніватися у власному сприйнятті дійсності. Газлайтер позбавляє значимості вчинки, слова, досягнення своєї половинки. Намагається вплинути на адекватність її спогадів.

Яскравий приклад газлайтинга ви побачите у фільмі Газове світло (Gaslight, 1944). Від назви цього фільму пішов термін «‎газлайтинг», що є одним з видів психологічного насильства.

Небезпека такого насильства в тому, що людина може діяти як навмисно, так і ні. Газлайтинг зустрічається всюди — в романтичних стосунках, на роботі, серед друзів.

 

Ознаки газлайтинга

Виявити газлайтера не так просто. Маніпулятор діє майстерно, обережно і поступово. Але є ряд симптомів, котрі допоможуть зрозуміти, що партнер вміло керує вашими відносинами.

  • Здається, що ви завжди ведете себе не так;

  • Ставите бажання партнера на перше місце, нехтуючи своїми цілями;

  • Відчуваєте тривогу і занепокоєння. Сумніваєтеся у своїх силах;

  • Звикли в усьому звинувачувати себе;

  • Складно самостійно приймати рішення;

  • Вважаєте себе занадто чутливими;

  • Те, що приносило раніше задоволення, більше не радує;

  • Постійно доводиться вибачатися;

  • Сумніваєтеся у своїх спогадах і адекватності сприйняття реальності. Вам складно довіряти собі;

  • Здається, що раніше ви були іншою людиною. Більш радісною, веселою та впевненою;

  • Вашими почуттями нехтують. Щоразу, коли говорите про свої переживання, партнер стверджує, що ви не праві;

  • Виникають складнощі в спілкуванні;

  • Під час конфлікту не можете висловити свою думку. Співрозмовник присікає будь-які спроби щось сказати;

  • Партнер не вибачається, якщо завдає біль;

  • Здається, що ви недостатньо працюєте над відносинами;

  • Соромитеся своєї думки.

     

Тактики маніпуляції

Газлайтери використовують різні методи і стратегії, щоб впливати на думку своєї жертви. Вони поступово «промивають мізки», домагаючись повної емоційної залежності. Ми зібрали найбільш популярні тактики, можливо, в них ви впізнаєте себе або близьких людей.

  • Спростування фактів. Маніпулятори часто «переписують історію», спотворюють певні факти, щоб жертва сумнівалася в адекватності своїх спогадів. Для більшого ефекту можуть звинувачувати партнера у брехні: «Ти сам це придумав, я так не говорив».

  • Злобні жарти. Наприклад, партнер постійно вигадує неприємні прізвиська, відпускає недоречні жарти, посилаючись на невинні смішки. У той час як мета глузувань — змусити людину відчувати себе приниженою. Маніпулятору не важливо, як почуває себе жертва.

  • Нехтування емоціями. Газлайтери не звертають уваги на почуття і переживання оточуючих людей. Вони занадто захоплені власним душевним станом. Тому всіма способами намагаються змістити фокус на себе і власне проживання емоцій. Якщо зауваження або жарт маніпулятора вас зачепив, не чекайте вибачень. Швидше за все вас звинуватять у надмірній чутливості.

  • Перекладання відповідальності на інших. Не «я винен», а «мене спровокували»;

  • Агресія. Для газлайтера кращий спосіб захисту — це напад.

     

Приклади

Маніпуляції зустрічаються в стосунках, серед друзів, в колективі і т.п. Розглянемо популярні приклади газлайтинга.

У відносинах. Наприклад, чоловік переконаний, що у дружини роман. Є різні факти, що підтверджують це. На підозри дружина відповідає: «Ти себе накручуєш, займись краще чимось корисним».

Що далі: з часом чоловік не зможе адекватно оцінювати події, що відбуватимуться. Почне сумніватися, вважати себе занадто підозрілим. В результаті буде вибачатися перед дружиною за свої звинувачення.

На роботі: людина отримала завдання від керівника. Записала всі деталі в блокнот і приступила до виконання. Здавши проєкт, співробітник отримує публічну догану від начальника за те, що задача нібито була поставлена ​​не така.

Підсумок: через кілька зауважень людина почне сумніватися, а чи так вона розуміє прохання начальника? Знизиться усвідомленість, з'явиться невпевненість, почуття провини, стрес.

 

Як правильно поводитися з газлайтером?

Не ігноруйте свої відчуття. Навчіться чути себе. Якщо вас ображають чиїсь слова, значить так і є. Не дозволяйте нікому впливати на вашу думку.

Попросіть допомоги у друзів. Чи помічають вони в вас те, про що говорить партнер?

Фіксуйте ситуації. Заведіть блокнот, фотографуйте все, записуйте бесіди на диктофон. Так маніпулятор не зможе впливати на ваші спогади, адже ви в будь-який момент будете готові довести свою правоту.

Не давайте себе в образу. Якщо газлайтер буде застосовувати тактики впливу, скажіть йому прямо, що вас така поведінка не влаштовує. Встановіть кордони та поясніть, що ви не готові терпіти це. Дайте зрозуміти, що розгадали його стратегію.

Психологічна підтримка. Розірвати стосунки з маніпулятором буває важко. Особливо, коли жертва готова на все, аби зберегти відносини. В такому випадку буде потрібна допомога фахівця. Психолог онлайн допоможе розпізнати газлайтинг, а також впоратися з тривогою і занепокоєнням. Ви розберетеся зі страхами і сумнівами, знайдете вихід з неприємної ситуації.

Психотерапія після стосунків — це важливий аспект побудови здорових і гармонійних відносин з собою.